Csipkerózsika program

2024.05.09. 19:38

Egy csepp vérből kimutatható a lisztérzékenység, szolnoki óvodásokat vizsgálnak – galériával

A Szolnok Városi Óvodák tagintézményeiben idén is önkormányzati támogatással végzik a lisztérzékenységi szűrést. A Csipkerózsika programban közel hatszáz tanköteles korú kisgyermeket vizsgálnak meg a napokban.

Pakainé Pusztai Nóra

A Szolnok Városi Óvodák Hétszínvirág tagintézményének katica csoportosai bátran léptek be a lisztérzékenységi szűrés helyszínéül szolgáló irodába csütörtök délelőtt. A vizsgálatot végző Pusztai János, a szolnoki Cödimed Kft. ügyvezetője el is mondta a kíváncsi gyermekeknek, mire számíthatnak a következő percekben.

szűrés, lisztérzékenység
A szolnoki Hétszínvirág óvoda nagycsoportosai bártan figyelték, hogyan zajlik a lisztérzékenységi szűrővizsgálat
Fotó: Mészáros János

– Lefújom varázsvízzel a kezeteket, majd jön a hupikék törpike, ami egy katicát varázsol az ujjatokra, az a katica mászik ide be – mutatta meg nekik a vizsgálat során használt eszközöket.

A nagycsoportosok ezután bátran ültek le a kis székre és egy mukkanás nélkül figyelték, mi is történik. A Biocard lisztérzékenységi gyorsteszttel végzett szűrés célja a tünet- és panaszmentes gyermekek vizsgálata, a rejtett betegség kimutatása, a fennállásának valószínűsítése vagy kizárása. Mindez természetesen a szülők írásos beleegyezése után történik egy ujjbegyi szúrással. Mint megtudtuk, az elmúlt napokban és néhány következőben végzik a Csipkerózsika program keretében a lisztérzékenység felismerésére szolgáló vizsgálatot Szolnokon. 

– Az egyházi és magánóvodákkal együtt összesen 21 intézményben végezzük el a lisztérzékenységi szűrővizsgálatot. Előzetes felmérés szerint a tanköteles korcsoportba 573 gyermek tartozik – közölte Pusztai János.

Az eredményről minden szülőt írásban tájékoztatnak. Pozitív eredmény esetén információkat biztosítanak a kivizsgálás további menetéről. 

– A szülőknek a házi gyermekorvost kell felkeresni, aki a gyermek-gasztroenterológiára utalja a gyermeket. A gasztroenterológus orvos várja a szűrésből kikerülő gyerekeket, így a diagnózis néhány héten belül felállítható – vázolta a folyamatot. 

A vizsgálatok hétfőig tartanak, de már találtak olyan óvodást, akinél a szűrővizsgálat pozitív eredményt mutatott. A gyermekkorban időben felismert és kezelt lisztérzékenység esetén jóval kisebb eséllyel alakulhatnak ki szövődmények felnőtt korban.

Gyuricska Éva, a városháza sajtóreferense arról tájékoztatott, Szolnok azon települések egyike, ahol fontosnak tartják az egészséget és a prevenciót. Tudatta: számos rendezvényt szerveznek, ilyenek például a Tiszta szívvel Szolnokért, vagy egyéb családi szűrőprogramok, ezek közé tartozik a lisztérzékenységi szűrővizsgálat is. A kisgyermekektől egészen a szépkorúakig adottak a lehetőségek az egészség megőrzésére, a betegségek korai felismerésére a jászkunsági vármegyeszékhelyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában