Jászkun Redemptio

2024.05.06. 20:30

Tizenegyedik alkalommal adták át a Jászkunság Hagyományőrzéséért Díjakat – galériával és videóval

A jászkun önmegváltás 279. évfordulója alkalmából Redemptiós emlékhetet tartanak Jászberényben.

Illés Anita

Május 6-án, hétfőn a jászkun önmegváltás emléknapján szentmisével kezdődött az ünnepi programsorozat a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban. A szentmisét Szántó József címzetes apát, plébános celebrálta, majd Mező István református lelkipásztor mondott áldást. 

Redemptió, ünnepség, díjátadó
Balról jobbra: Ebben az évben Farkas Ferenc, Szentpéteriné Lévai Mária és Varga Ferencné kapta a Jászkunság Hagyományőrzésért Díjat. Az elismeréseket Ván Jenő jászkun főkapitány adta át
Fotó: Pesti József

A redemptus ősök előtti tiszteletadás a Redemptiós Emlékoszlopnál és a Jász emlékműnél folytatódott, ahol a jászkun települések képviselői helyezték el koszorúikat, tárogatón közreműködött Molnár László népzenész. Ezután a résztvevők a Jászkun Redemptio tiszteletére rendezett emlékünnepség helyszínére, a polgármesteri hivatal dísztermébe vonultak.

A jászok ősi ereklyéje, a Jászkürt és a történelmi zászlók ünnepélyes behozatala után felcsendült a Himnusz és a Jász Himnusz, a Kun Miatyánkot dr. Bartha Júlia néprajzkutató, turkológus mondta el. Házigazdaként Budai Lóránt polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd Pócs János országgyűlési képviselő és Ván Jenő jászkun főkapitány osztotta meg ünnepi gondolatait. 

Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum nyugalmazott igazgatója előadásában felidézte a jászkun redemptio eseményeit, kitért annak gazdasági, társadalmi hatásaira is. Az emléknapon adták át a Jászkun Kapitányok Tanácsa által alapított Jászkunság Hagyományőrzéséért Díjat, melyet minden évben azoknak a személyeknek vagy közösségeknek ítélnek oda, akik a Jászkunság hagyományőrzésében kiemelkedő munkát végeznek. 

A kiskun kapitányok ebben az évben Varga Ferencnének, Szank polgármesterének adományozták a díjat. A nagykun kapitányok döntése alapján az elismerést, Szentpéteriné Lévai Mária, a kunhegyesi könyvtár és művelődési központ igazgatója kapta. A jászkapitányok a Jászkunság Hagyományőrzéséért Díjat Farkas Ferencnek, Jászapáti polgármesterének, a Jászsági Önkormányzatok Szövetsége elnöke ítélték oda. 

Az ünnepségen közreműködött a Jászsági Hagyományőrző Egylet, Faragó Zoltán, a Berényi Színjátékos Társaság tagja és Pénzes Tivadar népzenész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában