Választás

2024.05.17. 12:49

Országos rekord: Tiszaburán indul a legtöbb egyéni listás képviselőjelölt – íme, az 51(!) név!

Tiszaburán indul a legtöbb egyéni listás jelölt az önkormányzati választáson, a kistelepülésen 51(!) egyéni listás jelöltet vettek nyilvántartásba a 6 képviselői helyre – írja az MTI.

Köllő Judit

A tízezer lakosnál kisebb településeken a jelölteket úgynevezett egyéni listán választják meg június 9-én. A választópolgárnak annyi szavazata van, ahány fős képviselő-testületet kell választani.

választás
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Nemcsak a vármegyében, hanem az egész országban a legtöbb

Az indulók számát tekintve a „rekorder” a Nemzeti Választási Iroda hivatalos tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu péntek reggeli adatai szerint a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszabura, ahol 51(!) jelöltet vettek nyilvántartásba – ezen a linken elérhető a teljes lista, mind az 51 névvel.

Kunmadarast és Kunhegyest is előkelő helyen találjuk a listán

Ezzel a mintegy 3200 lelkes Tisza-parti kistelepülés a Heves vármegyei Halmajugrát (46 jelölt) és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagykállót (42 jelölt) előzte meg.

A lista előkelő részén találunk további két jászkunsági települést: az NVI péntek reggeli adatai szerint Kunmadarason 39, míg Kunhegyesen 36 képviselő-jelölt indult.

Még az előző önkormányzati választáson sem volt ennyi jelölt

Tiszaburai 51 jelöltes rekordja egyébként nem is csak erre a választásra vonatkozik: az előző önkormányzati voksolás idején, öt esztendővel ezelőtt a legtöbb egyéni listás jelölt a Békés vármegyei Kunágotán indult, szám szerint 49.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában