Együttműködés

2024.04.20. 07:00

A jövőbeli tervekről egyeztettek Falván a Rákóczi Kerekasztal tagjai

A helyi klubok, egyesületek vezetőivel értekezett a Varsány Közösségi Ház igazgatója a várható rendezvényekről, a településen ugyanis nagyon erős a civil élet, sok programot helyi klubok kezdeményeznek, szerveznek.

Kovács Berta

Rákóczifalván már hagyomány, hogy a Varsány Közösségi Házban minden évben összeül két-három alkalommal a helyi klubok és civil szervezetek vezetőiből álló Rákóczi Kerekasztal, hogy a kört életre hívó Császiné Csáti Réka, a közösségi ház igazgatója irányításával közösen gondolkodjanak az adott évre tervezett programok megvalósításán.

megbeszélés, Rákóczi Kerekasztal
Összeültek az egyesületi és klubvezetők
Forrás: Beküldött fotó

A kisvárosban jelentős a klubélet, számos szervezet működik, melyek a rendezvények aktív szereplői, nem egyszer kezdeményezői.

A jó hangulatú megbeszélésen szó volt sok egyéb kisebb program mellett a helyi majálisról, melyet retro stílusban szeretnének megrendezni, korabeli jellegű felvonulással, melyet hagyományőrzők 80-as évek rendőreinek öltözve „felügyelnek”. A következő nagyobb megmozdulás a gyereknap, mely mindig nagy civil összefogással valósul meg. A gyerekek ellátásáról, a programokról egyaránt helyi klubok, szervezetek gondoskodnak.

Június 15-ére közösségi napot szerveznek. Egykoron a település jellegzetes programjának számított, hogy a lakók elhozták a birtokukban lévő mackókat és azokat regisztráltatták. Ennek hagyományát szeretnék a program kapcsán visszahozni.

Jövőre lesz 950 éve, hogy írásos nyoma van a településnek, amit egykor Varsány néven ismertek. Erről 2025-been egész éves programsorozattal szeretnének megemlékezni, természetesen a civilek aktív közreműködésével. Az előkészületek megkezdődtek, ennek kapcsán októberben lesz egy olyan esemény, ahol például szeretnék bemutatni azoknak a Damjanich János Múzeum által feltárt leleteknek a másolatát, melyeket a közösségi házban őriznek. A programokhoz pedig továbbra is várják a klubok, egyesületek ötleteit.

Császiné Csáti Réka hangsúlyozta, hogy ma már jogszabály írja elő, hogy évente legalább egyszer be kell vonni a civileket a kulturális események tervezésébe, náluk viszont ez már több mint két évtizede így működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!