Különleges tárlat

2024.05.22. 15:30

Ifjú helytörténészek eredtek az újszászi báró család nyomába – galériával

Különleges kiállítás nyílt Újszászon. A helytörténeti tárlat az Orczy család mintegy háromszáz éves újszászi múltjából felvonultatott tárgyi emlékeket mutatja be a Városházán.

Rimóczi Ágnes

Az Orczyk nyomába eredetek az újszásziak. A bárói família, településhez kötődő emlékeit kutatták fel az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola pedagógusai és diákjai. Az emlékekből tárlatot állítottak össze.

A kiállításmegnyitón részt vett a család leszármazottja, dr. Nyári Gálné Orczy Mária bárónő (középen) is
Forrás: Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

– Intézményünk néhány pedagógusa még a tél folyamán határozta el, hogy egy csapatnyi, a történelem, a helytörténet iránt érdeklődő diákkal közösen megpróbálja összegyűjteni és rendszerezni azokat az emlékeket, melyek fellelhetők az Orczy családról, annak is az újszászi ágáról. Az alapos tervezés után összeállt a projekt koncepciója s megkezdődött a „munka" – kezdte beszámolójában Makainé Zérczi Zsuzsa, az iskola igazgatója.

Első lépésként az írásos emlékeket kutatta a csapat, olvastak, rendszereztek, gyűjtöttek. 

– Ebben segítségünkre volt Dobozi Róbert polgármester úr, aki fogadta a gyerekeket és pedagógusaikat, mesélt az Orczykról, és készségesen válaszolt a tanulók kérdéseire. Fontos segítséget nyújtott ebben a munkában Jánoska Antal is, aki az általa összegyűjtött és szerkesztett írásos dokumentumokat bocsátotta rendelkezésünkre – mesélte az igazgatónő.

– A projekt második ütemében áprilisban meglátogattuk a kastélyban dr. Nyári Gálné Orczy Mária bárónőt. Mária néni mesélt a gyermekkoráról, a kastélyban eltöltött évekről, válaszolt a gyerekek kíváncsi kérdéseire. Csak úgy sziporkáztak az érdekesebbnél érdekesebb kérdések. Kíváncsiak voltak, hogy milyen volt egy kastélyban gyereknek lenni. Hogyan tanultak, iskolába jártak, vagy magántanítóik voltak? Kikkel játszottak? Milyen híres emberek fordultak meg a kastélyban? – számolt be a projekt egyik legérdekesebb mozzanatáról az igazgatónő. Hozzátette: a Mária néninél tett látogatás alkalmával volt megismerhették a fiát, dr. Nyári Györgyöt is.

Az adatgyűjtés mellett aztán természetesen elkezdődött a tárgyi emlékgyűjtés is. 

– Megszólítottuk azokat az újszászi, vagy Újszászról elszármazott embereket, akik őriznek egy-egy régi fotót vagy emléktárgyat az Orczykról, az Orczyktól. Gyűltek az emlékek szép számban, maga Nyári György is rendelkezésünkre bocsátott néhány nagyon értékes emléktárgyat – számolt be Makainé Zérczi Zsuzsa.

A napokban pedig megnyílt a kiállítás az összegyűjtött, ritka és értékes relikviákból, emléktárgyakból. 

A kiállításra ellátogattak az Orczy család tagjai és mindenki örömére jelen volt dr. Nyári Gálné Orczy Mária is, aki jelenleg a Zagyvaparti Idősek Otthonának lakója.

– Szeretném megdicsérni a gyerekeket a lelkiismeretes, odaadó munkájukért, érdeklődésükért. Köszönöm a kollégáim lelkes munkáját és természetesen hálásak vagyunk mindenkinek, aki támogatta ezt az összefogást, segítette a kutatómunkánkat – tette hozzá az intézményvezető.

A különleges, „Orczyk nyomában” című tárlat május végéig tekinthető meg a Polgármesteri Hivatal dísztermében. Hétfőnként 16-tól 17 óráig, szerdánként délelőtt tíz és tizenegy óra között, péntekenként pedig délelőtt kilenctől tíz óráig látogatható. Csoportos látogatás esetén az 56/552-022 telefonszámon előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!