Kosárlabda

2023.08.14. 20:54

A portugáloktól is kikapott a szolnoki Lukács Norberttel felálló kosárválogatott

Második meccsét is elveszítette a magyar kosárlabda válogatott a lengyelországi Gliwicében zajló olimpiai előselejtezőben, ugyanis 12 ponttal alulmaradt a portugál együttessel szemben.

Varga Csaba

A fehér mezes magyar csapatnak a portugálokat sem sikerült legyőznie a lengyelországi tornán

Forrás: Fiba basketball

Mindkét csapat győzelmi kényszerben kezdte a mérkőzést, miután a rajton a portugálok a bosnyákoktól (75–84, míg a mieink a lengyelektől szenvedtek vereséget (81–83).

Magyarország–Portugália 74–86 (21–22, 21–26, 23–19, 9–19)

Gliwice, 900 néző. Vezette: Krejic (szlovén), Chueca (spanyol), Zascsuk (ukrán).

Magyarország: Váradi B. 3, Vojvoda 16/12, Benke 14, Golomán 5/3, Keller Á. 10. Csere: Perl 13/3, Lukács N. 3/3, Somogyi 4, Karahodzsics 6, Csuti, Csátaljay, Pongó Marcell. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan.

Portugália: Ventura 4, Brito 17/9, Williams 3, Queiroz 8, Relvao 8. Csere: Lisboa 6/6, Voytso 13/3, Monteiro 2, Delgado 11/3, Sá 11/9, Guerreiro 3/3. Szövetségi kapitány: Mario Gomes.

A kezdés után felváltva potyogtak pontok, egymás nyomában loholtak a felek. A kiegyenlített első negyed után a folytatásban sem dobott rosszul a magyar csapat, hiszen 50 százalékos mezőnymutatót produkáltak Vojvoda Dávidék. A gond csak az volt, hogy a portugálok még ennél is jobban 53 százalékkal szórtak a mezőnyből, ezért is hat pontos előnnyel zárták az első félidőt, 42–48.

A térfélcserét követően gyorsan egyenlített csapatunk, de képtelen volt átvenni a vezetést, mert az ellenfél triplái rendre célba értek. Legalább a harmadik negyedet megnyerte csapatunk, és csak két pont volt a hátránya a záró felvonásra, 65–67. Ekkor még bíztunk benne, hogy az Ivkovics-csapat képes lesz fordítani. Sajnos az ibériaiak a továbbiakban is néhány ponttal a mieink előtt jártak. Majd 69–75-ös állásnál az Olaj bedobója, Lukács Norbert triplát szórt a sarokból, erre föl a portugálok hat pontot dobtak sorozatban, amire a magyarok nem tudtak válaszolni. Innentől már nem volt miről beszélni az ellenfél győzelmét már nem fenyegette veszély, 74–86.

A mieink továbbjutására minimális esély maradt, ahhoz nagy különbségű sikerre volna szüksége a bosnyákok ellen, amellett, hogy a lengyeleknek is nagyon meg kellene verniük a portugálokat.

A mérkőzés után boldogan nyilatkozott a portugálok szakvezetője, Mario Gomes: 

Teljes mértékben megvalósítanunk azt, amit elterveztünk, és így legyőztük a magyar csapatot. Az döntőt, hogy fizikailag jobbak bírtuk a második félidőt, és a fontos pillanatokban célba értek a tripláink.

– Mindkét félidő utolsó 2-3 percére fizikálisan elfogytunk, ez döntött – értékelt Ivkovics Sztojan a bb1.hu-nak. 

– Főleg a palánk alatt látszódott ez, magasemberek hiányában voltunk. Felkészültünk a portugálokból, nem leptek meg minket semmivel, de sajnos a dobásaink sem ültek ma. Ameddig volt bennünk erő azt gondolom mi irányítottunk, a szűkös rotáció és a tegnapi meccs fáradalmai egyszerűen kijöttek rajtunk. Hiába jöttük felforgatott kerettel, a lengyelek elleni találkozó hatalmas csalódás volt, hiszen szerettünk volna győzni, nagy energiákat mozgósítottunk, ami sokat kivett belőlünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában