A szolnoki Varga Lajost és a lovagrendet méltatják a szímőiek

2015. december 27. 19:59 MÉSZÁROS GÉZA
Szolnok/Szímő | Advent harmadik vasárnapján, az öröm ünnepén lett Jedlik Ányos szülőfaluja, a felvidéki Szímő község díszpolgára a szolnoki Varga Lajos, a Magyar Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendjének elnöke.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

„Az ember nem azért született a világra, hogy legyűrje a másikat, hanem, hogy szeresse!” – mondta köszönőbeszédében Varga Lajos. A Pannon Példakép-, illetve Rotary Mecénás-díjas, Fehér Asztal Lovagrendi lovag, aranykoszorús szolnoki szikvízkészítő mester a szímői Bób János polgármestertől vette át a díszpolgári címet – a község lakosságának nevében – a hajdan színmagyar, és még ma is többségében magyarlakta település decemberi ünnepségén. A méltatásban elhangzott: a szolnoki vállalkozó és családja, valamint a lovagrend tagjai több mint egy évtizede kötődnek Szímőhöz. Miután a helyi falunapok „Fröccsnapok”-ká érett, és az alkalmanként a 215 literes óriáspohárban elkészített, szódavíztől habzó bor eladásából származó bevételt a lovagok a község fejlesztésére ajánlották fel, amellé pedig további támogatást szereztek, a falu új erőre kapott. Volt, hogy játszóteret építettek a fröccsök eladásából, de akadt, hogy jótékonyságuk eredményeképp egy mozgássérült kisfiú életét könnyítették meg egy speciális járművel. Idén egy rendkívül értékes több évtizedes, ám tökéletes hangzásra felújított versenyzongorával gazdagodott a község és a kultúrháza Vargáék és a lovagok adománygyűjtési akcióiból. Annyi bizonyos, hogy Varga Lajos és a Jedlik Ányos Lovagrend nevét a szímőiek évek óta az imájukba foglalják. És talán szó szerint is elhangzik, miután az elmúlt évben Kiss Zsolt „Piki” zenéjére és a barátok, támogatók által közösen megírt szövegre megszületett a község himnusza is, közakaratból.– Nagy megtiszteltetés a Díszpolgári cím számomra, s bár az én nevem van feltüntetve az oklevélen, a címet és az elismerést megosztom a lovagtársaimmal. Amikor tizenéve „célba vettük” Szímőt, mint Jedlik Ányos szülőfaluját, akkor a feltaláló emlékének ápolását tűztük zászlónkra, de a rendet, illetve a lelkünket is erősítettük általa. Ám az ottaniakkal nagyon gyorsan közös nevezőre kerültünk: megértették, hogy a neves feltaláló személye sokat adhat a településüknek és saját maguknak is, amit álszentség lenne nem kihasználni. A helyiek ma már nagyon büszkék a községre, bennünket pedig a barátainknak tekintenek. Egyedül is sokra képes az ember, de összefogva, közös akarattal akár csodákra is! – hangoztatja az elnök, jelezve, miért is osztja meg dicsőségét a rend lovagjaival. Egyébiránt Varga Lajos előtt korábban mindössze két jeles személynek, Csáky Pálnak, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselőjének, valamint Szigeti Lászlónak, a magyar nemzetiségű volt szlovák oktatásügyi miniszternek adományozott díszpolgári címet Szímő községe.

Varga Lajos lovagrendi elnöknek (jobbra) Bób János, Szímő polgármestere adta át a község díszpolgári címét BEKÜLDÖTT FOTÓ Varga Lajos lovagrendi elnöknek (jobbra) Bób János, Szímő polgármestere adta át a község díszpolgári címét BEKÜLDÖTT FOTÓ


Mecenatúra határon innen és túl

A Magyar Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendje 2005. január 11-i avatását Várszegi Asztrik főapát celebrálta Pannonhalmán. A szervezet elsődlegesen a természettudós, bencés szerzetes, más egyéb találmánya mellett a dinamóelvet és a szódavizet feltaláló Jedlik Ányos emlékének ápolásával, hagyományának megőrzésével foglalkozik, de a társaság a szikvíz-fogyasztás kultúráját is fejleszti. Legfontosabb céljaik, feladataik között azonban karitatív tevékenységek, mecenatúrák szerepelnek. Segítik a működésüket, de adománygyűjtéseik mellé is állították már a Szolnoki Szimfonikus Zenekart, a Tisza Táncegyüttest, vagy éppen a Vivaldi Keresztény Kamarazenekart. A lovagrend létrehozott egy szikvízkészítő üzemet az erdélyi Korondon, 7,5 millió forintot adományozott Böjte atya alapítványának, 3,5 millió forinttal segítette a 2005-ös nyikófalvai árvíz károsultjait, illetve jelentős mértékben támogatják a kárpátaljai gyermekeket.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A szolnoki Varga Lajost és a lovagrendet méltatják a szímőiek

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Elhunyt Roger Moore

Elhunyt Roger Moore

89 éves volt.

Megtalálja, mi nem stimmel ezeken a képeken?

Kakukktojás galériánk következik.

Nagy taps fogadta Kristóf György első filmjét Cannes-ban

Az Out június 15-től látható a magyar mozikban.

Látott már kertészkedő kismacit? (videó)

Mutatunk egyet Oroszországból.

Cannes is gyászol

Egy perces csenddel emlékeznek meg kedd délután a 70. cannes-i fesztiválon a manchesteri robbantás áldozataira, amelyben eddig 22-en vesztették életüket.

Akár 960 milliót is elkérhetnek Elvis Presley magángépéért

A piros repülőben piros bársonyülések és szőnyeg is van.

Fiatalság, bolondság – a Manchester United nyerte az Európa-ligát!

Fiatalság, bolondság – a Manchester United nyerte az Európa-ligát!

A fiatalokkal teletűzdelt Ajaxnak nem volt esélye • Pogba és Mhitarjan gólja döntött.

Nyert otthon a Szeged, de ismét a Veszprém a bajnok

Sorozatban tizedszer, összességében 25. alkalommal lett aranyérmes a bakonyi gárda.

Hátsó füves: József Attila-vers Öcsödön, ahogyan még sosem hallották

„Félidő 0:0, gyerekek” – figyelmeztet a költő. Tudták, hogy Csoszogi, az öreg suszter Sebes Gusztáv apja lehetett?

El: Mourinho szerint a futballpoéták nem nyernek semmit

El: Mourinho szerint a futballpoéták nem nyernek semmit

„A United immáron minden nagy trófeát bezsebelt, az El-aranyérem a kezdetektől fogva a szemünk előtt lebegett.”

Férfi kézi NB I: Az első meccs volt a párharc kulcsa – Sabaté

„Nem sokan dobtak harminc gólt a Veszprémnek, a huszonhét kapott viszont sok” – Pastor.

Férfi kosár NB I: a ZTE elvette a Fehérvár pályaelőnyét

A Körmend hiába vezetett a nagyszünetben 15 ponttal, vereséget szenvedett Szombathelyen.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér