Botrányos szankciókat vezettek be a gyerekekkel szemben

2011. november 14. 07:08 Négyesi Ildikó
gyerekmentes övezet! | Nemrég nagy visszhangot kapott a tengerentúlon az a hír, miszerint egy étteremláncból kitiltanák a hat év alattiakat. Ennek apropóján megnéztük, megyénkben mire számíthatnak a kisgyerekes szülők ügyintézéskor, vásárláskor.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egy pittsburghi étteremlánc nemrégiben azzal keltett feltűnést, hogy kitiltotta a hat éven aluli gyermekeket éttermeiből. Számos amerikai szülő felháborodott ezen, míg sokan (nem csak gyermektelenek) éljenezték az ötletet: egy felmérés szerint a helyi lakosság hatvannégy százaléka egyetértett a tiltással.

Körképünk szerint megyénkben nem kell ilyesfajta lépéstől tartaniuk a gyermekes szülőknek. Sőt a legtöbb helyen külön figyelmet fordítanak a gyermekkel érkező ügyfelek igényeire. A megyei kormányhivatal például igyekszik ügyfélbarát módon a gyermekes ügyfelek igényeit is kiszolgálni.
— A Kormányablakban és a Munkaügyi Központ néhány kirendeltségén, például a szolnokin már kis, elkülönített helyiséget, vagy sarkot alakítottunk ki, ahol a kisgyermekekkel addig foglalkoznak az ügyfélszolgálat munkatársai, amíg az anyuka elintézi az ügyét — felelte megkeresésünkre Korim Éva, a megyei kormányhivatal sajtóreferense.


Az MKB bankjaiban sem kell attól tartani, hogy kiutasítják a gyermekkel érkezőket.
— Nyugodt szívvel hozhatja a gyermeket, gyermekeket a bankba ügyfelünk, noha kényelmi szolgáltatásaink egyikeként, a netbankár személyes időpont foglalása menüpontjában arra is van lehetősége, hogy „gyerekmentes” időt jelöljön meg, amikor betérne hozzánk — mondta el lapunknak Csák Csongor, a bank marketing- és kommunikációs igazgatóság főosztályvezetője. A pénzintézet ügyfeleinek személyes tanácsadói maximálisan elfogadják a gyerek(ek)kel érkezőket: a fiókjaikban kialakított tárgyalókban a megbeszélésen részt vehet a gyermek is.

A szülők körében végzett felmérésünk szerint is megnyugtató a helyzet megyénkben. Évekkel ezelőtt olykor-olykor előfordultak kellemetlen, rosszalló megjegyzések abban az esetben, ha egy kisebb gyermek nem ült szép csendben ügyintézés közben. Mára azonban a legtöbb ügyfélszolgálat, üzlet igyekszik gyermekbarát módon működni. Sok helyen van asztal a kicsiknek, amire kifestőket és színes ceruzákat tesznek. Azokkal el tudják foglalni magukat a gyerekek, míg szüleik a hivatalos teendőiket intézik.
— Pár éve az akkor három- és hatesztendős gyermekeimmel mentem egy bankba pénzt felvenni. Már legalább negyed órája vártunk a sorunkra, amikor a kisebbik gyerek elkezdett hangosan nevetni — idézte fel a múlt eseményeit egy szolnoki édesanya. A biztonsági őr mindezt nem nézte tétlenül, felszólította az anyukát, hogy intse csendre gyermekét, mert zavarja az alkalmazottak munkáját.

Dr. Gregor Katalin, az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogi főosztályvezető-helyettese egy hetilapnak elmondta, ha jogszabály rendelkezik arról, hogy valahol korlátozni lehet vagy kell a kiskorúak beengedését vagy egy szolgáltatás igénybevételét, azt be kell tartani. Azonban ha önkényesen döntenek úgy, hogy valamely csoportot, akár kiskorúakat kitiltanak, azt alaposan meg kell indokolni.

Néha kell a nyaralás a lurkók nélkül

Egy szülő is megérti, hogy néha jólesik úgy megvacsorázni vagy megnézni egy filmet, hogy mellettünk nem sír, sikít vagy ugrándozik egy gyerek. Így gondolkodott az a hétgyermekes apa is, aki Jamaicán megalapította az első gyermekmentes szállodát. A német Die Welt napilap pedig arról írt egy cikkében, hogy a szállodaipar felismerte, a luxusutazók kilencven százaléka gyermektelen pár. Nekik szólnak már bizonyos utazási irodák ajánlatai.
Míg Európában még kevés az olyan szálloda, ahol tizennyolc év alattiak nem szállhatnak meg, Balin, Fidzsin, vagy a Karib-szigeteken egymást érik az ilyenek. Egy amerikai marketingszaklapban pedig arról olvasni, senki nem várja el, hogy a legnépszerűbb üdülőhelyeken gyermekmentes övezeteket alakítsanak ki, de a tehetősebb rétegek számára ez igen vonzó alternatíva. Arra is van megoldás, hogy sose találkozzon valaki kiskorúakkal. Aki ugyanis egy életre el akarja kerülni a gyerekeket, kiköltözhet a skóciai Firhall falucskába, ahol a lakosoknak a faluszabály szerint egyetlen gyermekük sem lehet. Kutyát tarthatnak, bár családonként csak egyetlenegyet.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Botrányos szankciókat vezettek be a gyerekekkel szemben

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

Felkészülés: sima újpesti vereség, Zsótér csuklója eltörött

Az első félidőt 1–0-ra megnyerték a lilák, a másodikban azonban négyet vágtak a ciprusiak.

Újpest: az UTE nem járul hozzá a címer megváltoztatásához

A hozzájárulásuk nélkül jogszerűen nem is lehet módosítani az emblémát.

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

A magyar edző szerint tíz év alatt kell elegendő pénzt keresni, mert utána nem segít senki.

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Milan: 20 millió euróért érkezhet a „szabadrúgáskirály”?

A piros-feketék próbálják lejjebb tornázni a 30 milliós irányárat.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér