Hihetetlen dolgok kerültek elő a kikölcsönzött könyvekből

2014. június 25. 07:39 Szoljon.hu
Olvasmányok | A könyvtárakban olykor-olykor igen izgalmas dolgok történnek: rég elfedett családi fotókra, üdvözlőlapokra bukkannak a könyvtári könyvekben.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.
– Öten vettünk részt a tiszasülyi könyvtár állományának selejtezésében, és igen meglepő dolgokat találtunk – kezdte a település korábbi könyvtárosa, Subicz Szilvia. – Hárman megleltük szüleink, nagyszüleink iskolai füzeteit, könyveit. Jót mulattunk a rossz jegyeken és persze a helyesírási hibákon is. Kicsit sajnáltuk, de csintalan levelezések nyomára nem bukkantunk. Előkerültek viszont a könyvek közül régi fotók, melyek iskolai rendezvényeken készültek. Jó érzés volt látni a jelenlegi pedagógusokat még iskolás gyermekként – folytatta.

Tavaly augusztusban nyitották meg a felújított tiszasülyi könyvtárat.
– Ideje volt már felfrissíteni a könyvállományt, akadt olyan olvasmány, melyet évek óta nem kölcsönzött ki senki. Itt a településünkön kevesebb a szórakozási lehetőség, mint egy nagyobb városban, így kiemelt jelentősége van a könyvtárnak – folytatta Subicz Szilvia. – Akad, aki naponta cseréli a könyveket, mindennap újat olvas.

Mások viszont egyszerre visznek haza többet. A fiatalok közül ilyenkor nyáron többen a kötelező olvasmányokat keresik, melyeket a tanév elejére kell kiolvasniuk.

Kalotainé Gacov Szerafina, a szandaszőlősi fiókkönyvtár vezetője is elmondta, hogy a szakszervezeti, Marxról, Leninről szóló olvasmányok nem túl népszerűek, csak hirtelen fellángolásból kölcsönzik ki azokat.

– A Mein Kampfot viszont keresték néhányan, de nem ideológiai elkötelezettségből, hanem történelmi érdeklődés miatt, hiszen jó ideig tiltott olvasmány volt – számolt be. – Az idősebb olvasóink is rendkívül nyitottak, és érdeklődnek a slágerkönyvek iránt is, mint például amilyen A szürke ötven árnyalata, mely köztudottan egy egyetemista lány BDSM kapcsolatáról szól, kendőzetlenül kitérve a részletekre. Természetesen egyre több az olyan program is, mely a gyerekek érdeklődési körét célozza meg. Író-olvasó találkozót szerveztünk, mely során az iskolások találkozhattak Kiss Ottóval, Varró Dániellel és Vig Balázzsal is – tette hozzá.

Kalotainé Gacov Szerafina elmondta, hogy gyakran találnak taj-kártyát, üdvözlőlapokat, naptárat és családi fotókat a kötetekben, melyeket könyvjelzőként használtak.
– Mivel ebben a városrészben ismerjük egymást, természetes, hogy utána jártunk, és visszaadtuk a tárgyakat a tulajdonosaiknak – árulta el.
Kis településen nem különülnek el élesen a könyvtárosi és egyéb feladatok. Szűcsné Kövér Szilvia, Szászberek könyvtárosa rendezvényszervező is egyben. Így nem meglepő, ha az egyéb programokon is megkeresik könyvügyekkel kapcsolatban. Májustól tizenötféle új folyóirat is várja az olvasókat. Ám, a könyvtár állománya az olvasók révén is gyarapodik. Szép számban kapnak ugyanis ajándékköteteket. Tavaly egy teljes hagyaték könyvállományával lettek gazdagabbak, emellett meglepő módon sokan ajándékoznak színvonalas, nem épp olcsó kiadványokat is. A szászbereki könyvtár információs szolgáltatóhely is, így egyéb óhajjal-sóhajjal is mind többen fordulnak hozzájuk. Jellemző, hogy önéletrajzíráshoz kérnek segítséget, volt hogy a fotót is a könyvtárnak kellett elkészítenie.
Nagyon fontos szerepet játszanak egy-egy kistelepülésen a közösségek, melyek működésének tartalmasabbá tételét közösségi rendezvényekkel támogatja a megyei „KSZR”.

– Az elmúlt évben – településnagyságtól függően – 133–200 ezer forint állt rendelkezésre e célra, melyből – szolgáltatóhelyenként – négy-négy rendezvény megtartását írja elő a megyei szolgáltatást szabályozó minisztériumi rendelet. Író-olvasó találkozókat, gyermekrendezvényeket, ismeretterjesztő rendezvényeket tartottak a könyvtárakban – mondta Lászlóné Nagy Ilona, a megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatója.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Hihetetlen dolgok kerültek elő a kikölcsönzött könyvekből

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Gulácsi Péter elismerte, hibázott a portugálok harmadik góljánál.

Portugál–magyar: „Olyanok, mint a dinamit” – lapszemle

Cristiano Ronaldo a magyar legendák nyomában. Santos szerint további öt döntő vár rájuk.

F1: nem csak Vettel érezheti magát győztesnek Melbourne-ben

„Végre hazamehetek, és még van 19 futam, amit megnyerhetek” • Vesztesek és nyertesek.

A Ferrari és Vettel simán legyőzte a Mercedest az idénynyitón

A Ferrari és Vettel simán legyőzte a Mercedest az idénynyitón

Hamilton csak a bokszkiállásokig vezetett, aztán élre állt a négyszeres világbajnok.

Portugál-magyar: Storck szerint mindent megpróbáltunk; Fernando Santos nem ír le minket

Dzsudzsák: Kellettünk hozzá mi is, hogy három-nulla legyen • Gera kíméletlen ellenfélről beszélt.

A portugálok megint hármat lőttek, de a válogatottunk nem volt lyoni formában

Az ötvédős rendszer 45 percet élt meg, de nem a hadrend döntött: a sebességbeli és technikai különbség egyértelművé tette Portugália sikerét.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér