Két és félezer tollhegy várja, hogy munkába fogja őket

2014. február 8. 18:16 Szathmáry István

MESTERSÉG | Lágyan siklik az acéltoll a papíron, ahogy az asztalnál ülő hölgy évszázados mintára rója a sorokat. Tóth Etelka Edit egy nagyapáink korában igen fontos, mára kihalt mesterséget, a szépírást, régiesen kalligráfiát igyekszik feltámasztani haló poraiból.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Egy újságban láttam meg először Baja Béla kecskeméti illuminátor, vagyis a kódexfestők nyomdokain járó művész kézzel írt Bibliáját, ami óriási hatással volt rám – kezdi történetét Etelka, amikor különös, mára hivatássá lett kedvtelése felől kérdezem. 

– A Szentírás szó szerint szent írás számomra, de ami elém tárult, teljesen lenyűgözött és meghatott. Kézzel, ógót betűkkel írta a sorait és minden oldalt más illusztrációval ékesített – folytatja.
Mint kiderült, már a főiskolán és az egyetemen is meghatározó élmény volt számára az írástörténet, amit későbbi, az írás birodalmába tett látogatásai tettek teljessé. A kecskeméti mester alkotásán kívül földijének, a szintén Hajdúnánáson született, de Kunmadarason szolgáló dr. Ötvös László református lelkész bibliagyűjteménynek megismerése is ösztönözte.

 – Én rendeztem tizenkilenc évvel ezelőtt a Verseghy könyvtárban a kiállítását, amihez Szenczi Molnár Albertről kellett háromoldalnyi leírást készítenem. Akkor próbálkoztam először, még elég kezdetlegesen az ógót betűk írásával. Egy Széchenyi-lakótelepi istentiszteletre szóló invitálás is fontos állomása volt betűvetési kalandozásaimnak, mert tanulmányozásra elemeltem a kézzel írt plakátjukat – emlékezik vissza kezdetekre, miközben tollak tömege kerül az asztalra.

A mai fiataloknak sem volna szabad elfelejteni a kézírást, ugyanis szegényebbek lesznek hiánya miatt – vallja Etelka<br><i>Fotó: Csabai István</i> A mai fiataloknak sem volna szabad elfelejteni a kézírást, ugyanis szegényebbek lesznek hiánya miatt – vallja Etelka
Fotó: Csabai István

A több tucatnyi tollszár mellett két és félezer tollhegy, szakszóval tollszem várja, hogy munkába fogják őket.
– Az elsőket műkedvelő grafikus sógorától kaptam vagy huszonöt éve, azóta járja a régiségboltokat, figyeli az árverési portálokat, mert elmondása szerint ma nehéz szépíráshoz való tollra, megfelelő papírra, tintára lelni. De használ lúdtollat, maga faragta nádtollat, és van nehezen megszerzett darutolla is. Néhány modern eszköz, töltőtoll mellett a fő munkaeszköze a mártogatós acéltoll, amiket főleg kirakodó vásárokon, bolhapiacon szerzett be.
– Olyan is volt már, hogy régiségboltban ráléptem valamire, hát egy toll volt, igaz nem a legjobb, de miután nekem adták, megőriztem – mondja, miközben kezembe ad egy sárgás színű, szemmel láthatóan igen régi tollszárat.

– Nézzen keresztül rajta – hallom a felszólítást– de elsőre nem látok semmi különöset. Igaz, a hegyével próbálkozom. Utána derül ki, hogy a szárban levő, szó szerint borsnyi méretű lencse az érdekes, amiben hangyabajusznál kisebb betűkkel olvasható a Balaton neve.
– Régen annyira tisztelték az írást, hogy ilyen szép dolgokat is használtak hozzá, mára pedig teljesen leszokunk róla. Van, ahol az oktatását is el akarják törölni azzal, hogy elavult, ott van helyette a számítógép. Többek között azért is foglalkozom kalligráfiával, hogy megmutassam a fiataloknak a betű szépségét, a mögötte rejlő gondolatot. Az így formált szavakhoz más észjárás is kell, mint a billentyűk leütéséhez, nem csak a kéz formálja az írást, hanem az írás is alakít azon, aki műveli. Ezért is veszek részt kiállításokon is a munkáimmal – meséli.


– Élő tanítóm nem volt – mondja, amikor végül a mesterség elsajátításának mikéntjéről faggatom.
– Amellett, hogy gyorsíróként eleve nem volt idegen számomra a betűk világa, régi irodai füzeteket, könyvelési naplókat nézegettem, vagy édesanyám keze vonását, akinek gyönyörű betűi voltak. Valaha a kalligráfusé kenyérkereső foglalkozás volt, hiszen sok helyen csak kézzel írt iratot fogadtak el, mára talán Budapesten tudok pár embert, aki csinálja – összegez annak reményében, hogy néhány elkötelezett művelője segítségével talán mégsem tűnik el nyom nélkül az életünkből a szépírás mestersége.

Tóth Etelka Edit

Született: Hajdúnánáson
Foglalkozása: nyugalmazott népművelő–könyvtáros, jelenleg kalligráfus
Legmagasabb iskolai végzettsége: ELTE könyvtár szak. Többi tanulmány: Debreceni Tanítóképző Főiskola, népművelő–könyvtár szak, szakközépiskolai érettségi + angol–francia női szabó, gyors- és gépíró, virágkötő, információs társadalmi tanácsadó, jóga foglalkozásvezető, minigolfoktató, sportszervező–menedzser, frissítő masszőr
Családja: elvált, három gyermeke, három unokája van
Kedvtelése: a könyvtárosok kórusában énekel, mellette versenyszerűen minigolfozik, kilenc éve tagja volt az Európa-­bajnokságra menő magyar keretnek.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Két és félezer tollhegy várja, hogy munkába fogja őket

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Őrjítő reformok? Változások előtt a labdarúgás szabályai

Hatvanperces meccseket, gyorsabb játékot és fegyelmezettebb labdarúgókat akar látni a nemzetközi szabályalkotó testület.

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

ÁTIGAZOLÁS FIGYELŐ. Nincs megállás a Fradinál és Felcsúton, belehúzott a Kövesd is!

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

Hétszeres bajnok korábbi játékos vezeti a Debrecen ajándékboltját.

Dortmund: Barcelona helyett Angliába tart a szélső?

A francia internetes portál úgy tudja, a 20 éves labdarúgó már tárgyalásokat folytat a szigetországban.

Világfutball: a Real Madrid uralja a játékosok top 500-as listáját

A spanyol bajnok és BL-győztes királyi gárda 19 fővel képviselteti magát • Két magyar is befért.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér