Megszűnt az egész gyár, közel négyszáz embert küldtek el

2009. június 10. 18:04 Békési Brigitta
Abonyban egy közel négyszáz főt foglalkoztató üzemben állították le a termelést, jelenleg is zajlik a gyártósorok elszállítása. De vajon miért kellett bezárni az elektromos kábelkötegek összszerelését végző üzemet és mihez kezdenek az ezidáig ott dolgozók?

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

— A kezedetektől, 2000 óta itt dolgoztam, sőt a feleségem is ennek a cégnek a munkavállalója  volt — mondta az abonyi Tóth Attila, amikor felkerestük a már majdnem teljesen kiürült üzemben, ahol egy gyöngyösi szállító cég munkatársai már pakolták a kamionokra a berendezéseket. — Igaz, hogy voltak pár napos leállások ősztől, de még februárben sem gondoltuk, hogy elküldenek  mindannyiunkat. Főként, hogy fűtéskorszerűsítést is végeztek tavaly év végén az üzemben, amely több, mint tízmillió forintba került. Jászberényben lenne egy három műszakos állás, ahová mehetnék dolgozni, de akkor a feleségemnek otthon kellene maradnia két gyermekünkkel. Ha nem marad más választás, akkor elköltözünk.


— A CAR-O-LINE Partners kft.-nél közel négyszáz főt érint a termelés leállása — tájékoztattak Győri László és Tajthi György, a cég ügyvezetői. — Az abonyi telephelyű üzem egy autóipari beszállító multinacionális cég alvállalkozása volt 2000 óta, ahol elektromos kábelkötegek összeszerelése zajlott. A termelés leállítására azért került sor, mert a megrendelőnk gazdasági érdekekre hivatkozva külföldre telepítette a gyártását. Június 5-én volt az utolsó termelési nap, a dolgozóink jelenleg felmentési idejüket töltik, melynek időtartama változó. A legrövidebb időtartamú június végén, a leghosszabb augusztus közepén jár le. A törvényben meghatározott végkielégítést mundenki megkapta, azt az utolsó munkanapon át is utalták a dolgozók számlájára. A cégnek nincs köztartozása, nincs tartozása sem a dolgozók, sem a szolgáltató, sem pedig az alvállalkozók felé. A munkavállalók betanított munkát végeztek, ha lejár a felmentési idejük utána jelentkezhetnek a munkaügyi központba, bár a magyar jogszabályok lehetővé teszik, hogy elhelyezkedjenek akár a felmondási idő alatt is.

A gyártósorok szállítása jelenleg is folyamatban van, azokat a tulajdonos a külföldi telephelyre viszi át. A dolgozók közül vannak, akik már találtak másik munkahelyet, de természetesen nem mindenkinek van ekkora szerencséje. A megrendelő további terveiről nem áll módunkban nyilatkozni. A dolgozóink még a legutolsó munkanapon is tisztességesen dolgoztak, szeretnénk nekik ezúton is megköszönni a becsületes munkavégzést.

A ceglédi munkaügyi központnál elmondták, hogy az üzem dolgozói még nem jelentkeztek náluk, mivel még tart a  felmondási idejük. A regionális munkaügyi központhoz a munkáltató bejelentette a csoportos létszámleépítési szándékot. A munkaügyi központ egyik munkatársa arról  is tájékoztatott, hogy álláskeresési járadékra az jogosult, akinek négy éven belül legalább egy év jogviszonya volt, mértékét az átlagkereset alapján bírálják el. Aki  négy év alatt kétszáz nap munkaviszonnyal rendelkezik, álláskeresési segélyre jogosult, melynek összege bruttó 28 ezer 600 forint.

Az abonyi polgármesteri hivatal szociális osztályán  elmondták, hogy hozzájuk sem fordult még senki az üzem volt dolgozói közül. A segély vagy támogatás megállapításánál figyelembe  veszik az életkoron túl a jövedelem összegét és azt is, hány fő van a családban, mindezekből egységet számolnak. Rendelkezésre állási támogatást és rendszeres szociális segélyt kaphatnak  az arra jogosultak.
Abonynak is, mint minden más hasonló méretű településnek érthető módon nagy érvágás egy többszáz embert foglalkoztató üzem bezárása. Hiszen felmerül a kérdés, hogy vajon mekkora iparűzési adóbevételtől esik el a település egy gyárbezárás miatt. A polgármesteri hivatal adócsoportja a napokban dolgozza fel az iparűzési adóbevallásokat, de mint tájékoztattak, a cég adatairól nem adhatnak felvilágosítást. 
 
A dolgozók kétharmada nő volt


— A vállalkozás létszáma kezdetben 150 fő volt, amely később legfeljebb 470 főre duzzadt fel — tájékoztattak a cég ügyvezetői, Tajthi György és Győri László. — Ebből majd kétszázan vidékiek, akiknek buszokkal térítésmentesen biztosították a bejárást. Sajnos a létszámkeret nem volt feltölthető helybéliekkel, így a környező településeken is kerestek munkaerőt. Ezen települések között szerepelt Fegyvernek, Barta, Törökszentmiklós, Szajol, Tiszapüspöki, Szolnok, Jászkarajenő, Körőstetélen, Törtel, Cegléd. Dolgozóik több mint kétharmada nő volt. A létszám egy ötöde kissebségi munkavállalókból állt.

A cég közösségi szerepvállalásával is kitűnt, a városi rendezvényen jelen vannak támogatóként. Több civil szerveződést is támogatott a cég, így az Abonyi Kézilabda Klubot, a POWER Karate SE-t, a helyi Természetjárók Baráti Körét, a Gergő sportegyesületet és még egyéb egyesületeket is.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Megszűnt az egész gyár, közel négyszáz embert küldtek el

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Gulácsi Péter elismerte, hibázott a portugálok harmadik góljánál.

Portugál–magyar: „Olyanok, mint a dinamit” – lapszemle

Cristiano Ronaldo a magyar legendák nyomában. Santos szerint további öt döntő vár rájuk.

A Ferrari és Vettel simán legyőzte a Mercedest az idénynyitón

Hamilton csak a bokszkiállásokig vezetett, aztán élre állt a négyszeres világbajnok.

Portugál-magyar: Storck szerint mindent megpróbáltunk; Fernando Santos nem ír le minket

Portugál-magyar: Storck szerint mindent megpróbáltunk; Fernando Santos nem ír le minket

Dzsudzsák: Kellettünk hozzá mi is, hogy három-nulla legyen • Gera kíméletlen ellenfélről beszélt.

A portugálok megint hármat lőttek, de a válogatottunk nem volt lyoni formában

Az ötvédős rendszer 45 percet élt meg, de nem a hadrend döntött: a sebességbeli és technikai különbség egyértelművé tette Portugália sikerét.

Portugál–magyar: magyar kolléganő a portugál NS-nél

„Mindenem a foci, így nagyon boldog vagyok, hogy szerződést kaptam a Recordtól.”

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér