Milliárdos beruházás: bölcsi, óvoda és iskola újul meg

2017. március 19. 17:30 Szilvási Zsuzsanna
FEJLESZTÉSEK | Nagyszabású intézményfejlesztési program zajlik Szolnokon. Bölcsisek, ovisok és általános iskolás kisdiákok is megújult környezetbe térhetnek vissza néhány hónapon belül.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Összeségében milliárdos beruházás valósul meg a megyeszékhely három intézményében. A Hold úti óvoda korábbi épületének már befejeződött a bontása, a tervek szerint nyár végére felépül a helyén egy teljesen új épület, mintegy 364 millió forintos uniós támogatásból. A fejlesztéssel jelentős mértékben emelkedik az intézmény szolgáltatási színvonala, szeptemberre pedig már vissza is térnek korábbi, mégis teljesen új helyükre az óvodások. Ugyanúgy 100 férőhelyes, 4 csoportszobás óvoda épül, mint a korábbi volt, ám nyilván a mai kor követelményeinek megfelelően.

A csoportszobákon kívül lesz benne többek között előkészítő illetve melegítőkonyha, orvosi szoba, tornaszoba, szülői tárgyaló, fejlesztőszoba, irodák, nevelőtestületi szoba, öltöző valamint karbantartó műhely is. Az udvaron burkolt kresz-pálya épül, és új kültéri játékokat vásárolnak. Mindemellett az épület teljesen akadálymentesített lesz.
– Az intézménybe járó ovisokat az építkezés idejére a város más óvodáiban helyeztük el, természetesen úgy, hogy az egyes csoportok együtt maradtak – mondta el kérdésünkre válaszolva Bencsik Zsolt, az önkormányzat intézményszolgálatának igazgatója.

A Hold úti óvoda látványterve csinos épületet ígér... A Hold úti óvoda látványterve csinos épületet ígér...

– Hasonlóképpen történt a Simon Ferenc úti bölcsőde esetében is, amelynek szintén megkezdődött a felújítása. Több mint kétszázmillió forintos fejlesztés eredményeként új csoportszoba is épül, 28 hellyel bővül a jelenleg 56 személyes intézmény. A munkálatok jelenlegi készültségi foka a terveknek megfelelő ütemben halad, miszerint a meglévő épületekben a gépész és elektromos bontások megtörténtek, csempe, aljzat és vakolat leverések elkészültek, jelenleg az oldalfalak visszavakolása zajlik. Az új épület felőli épületrész tetőfedését, lécezését elbontották, ott jelenleg a tetőfólia és ellenlécezés készül. Az új épület kitűzésével, cölöpalapozásával és tükör kiszedésével elkészültek, jelenleg a talpgerenda zsaluzása és vasszerelése van folyamatban.

A város ezen területén jellemzően magas a fiatal, kisgyermeket nevelő családok száma. Jól érzékelhetően évek óta nagy érdeklődést mutatkozik a bölcsődei ellátás iránt, mely jól mérhető abban is, hogy a kisgyermekintézmény folyamatosan magas igénybevétel mellett működik, ezért is fontos a bővítés. A projekt keretében a most négy csoportszobával működő bölcsődét felújítják, egy új épületrészben pedig két új, 14-14 személyes termet alakítanak ki a hozzájuk kapcsolódó helyiségekkel. Emellett átalakítják és felújítják a főzőkonyhát is, az udvaron pedig pancsoló is készül az apróságok számára. Bár a beruházás eredetileg nem tartalmazza például a festés költséget, az önkormányzat arra törekszik, hogy előreremtse az ehhez szükséges összeget is.

...és a Simon Ferenc úti bölcsőde is hamarosan elkészül. ...és a Simon Ferenc úti bölcsőde is hamarosan elkészül.

A Szegő Gábor Általános Iskolában már javában zajlik a munka, a felújítás idejére az intézménybe járó diákokat szintén más iskolákban helyezik el. A város egyik legpatinásabb iskolaépületének felújítása régóta váratott magára. A fejlesztés most mintegy 340 millió forintos vissza nem térítendő támogatás segítségével valósul meg, az önkormányzat pedig közel 60 milliós önerővel segíti, hogy a valóban szükséges munkálatokra sor kerülhessen. Sor kerül a fűtésrendszer korszerűsítése – önálló fűtést kap az épület, leválik a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakközépiskolája rendszeréről –, az épület akadálymentesítése, villanyvezeték hálózat cseréje, de napelemek tetőszerkezetre helyezése is megvalósul.

A Szegő Gábor Általános Iskolában már javában zajlik a munka: a fejlesztést az önkormányzat is támogatja több mint hetvenmillió forinttal FOTÓ: Mészáros János A Szegő Gábor Általános Iskolában már javában zajlik a munka: a fejlesztést az önkormányzat is támogatja több mint hetvenmillió forinttal FOTÓ: Mészáros János

Ezért sor került tetőhéjazat cseréjére is, külső szigetelést kap az épület és sor kerül végre a mosdók felújítására is. Mivel műemlék jellegű épületről van szó, nehezíti a munkákat, hogy szigorú szabályozások szerint kell végezni a rekonstrukciót.
Amint Bencsik Zsolt kiemelte, mindhárom intézmény esetében nagy segítőkészséget tapasztaltak a szülők részéről. A mostani beruházások lezárultával pedig újabbak következnek. Így már előkészítés alatt áll a Szapáry úti óva újjáépítése, de hamarosan sor kerülhet a Kassai úti általános iskola és a Széchenyi körúti általános iskola felújítására is.

Ismét kinyitott a tanuszoda

A tervezett intézményfelújítási munkálatok közé hirtelen ékelődött be a Kanizsa Tivadar Tanuszoda rekonstrukciója. A januári extrém hideg időjárás miatt ugyanis a Kodály Zoltán Általános Iskolához kapcsolódó épület hőcserélő berendezése szétfagyott, így a meleg víz okozta pára elvezetéséért felelős légtechnika sem működött. A hőcserélőt nem tudták megjavítani, ezért egy teljesen új és egyedi berendezést kellett rendelni.

A több hetes kényszerszünetet felhasználva kifestették az épület falait, így hétfőn már egy megújult, megszépült épület fogadja majd az úszni vágyókat. Most viszont már megérkeztek a vízminta eredményei, így március 13-tól újra várja a kisdiákokat a tanmedence. Naponta mintegy kétszáz általános iskolás veheti igénybe a tanuszodát, illetve óvodás csoportok is rendszeresen ismerkednek itt az úszás alapjaival.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Milliárdos beruházás: bölcsi, óvoda és iskola újul meg

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ez a kóbor kutya mindennap ajándékot visz a nőnek, aki eteti

Ez a kóbor kutya mindennap ajándékot visz a nőnek, aki eteti

Tua Plu általában levelet vagy papírlapot hoz cserébe.

Itt az Igazából szerelem folytatása (videó)

Csak 15 perc, de megéri megnézni.

Hihetetlen, de már létezik digitális sírkő is

Egy szlovén vállalat rukkolt elő vele, a mintapéldány bemutatása óta már ötven megrendelés érkezett a termékre.

U19-es Eb-elitkör: nehezen hoztuk a kötelezőt, de elmaradt az osztrák segítség

U19-es Eb-elitkör: nehezen hoztuk a kötelezőt, de elmaradt az osztrák segítség

Legyőztük ugyan nagy nehezen a skótokat, de a csehek nem hagyták kiénekelni a sajtot a szájukból.

U19: Érik a szőlő... – keserédes ünnep Storck szeme láttára a győzelem után

Mondhatni, már a megszokott módon ünnepelte Skócia elleni sikerét a válogatott a skótok elleni siker után.

MU: kifizetik Neymar 200 millió eurós kivásárlási árát?

A Sport úgy tudja, a brazil támadó akár nettó 25 millió eurót is kereshet évente Manchesterben.

Női kézi BL: megváltozhat a lebonyolítási rendszer

Női kézi BL: megváltozhat a lebonyolítási rendszer

A jelenlegi kettő helyett csak egy csoportkör lenne • A négyes döntő nincs veszélyben.

Bayern: 90 millió eurót kérnek a Barca kiszemeltjéért – sajtóhír

A münchenieknek nem áll szándékukban eladni alapemberüket – olcsón semmiképpen sem.

Kép: nincs több kérdés, ők a legjobban kereső futballisták!

Csupán egyetlen Kínában játszó futballista a top ötben, nagy a különbség az 1. és 2. közt.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér