Milliárdos beruházás: bölcsi, óvoda és iskola újul meg

2017. március 19. 17:30 Szilvási Zsuzsanna
FEJLESZTÉSEK | Nagyszabású intézményfejlesztési program zajlik Szolnokon. Bölcsisek, ovisok és általános iskolás kisdiákok is megújult környezetbe térhetnek vissza néhány hónapon belül.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Összeségében milliárdos beruházás valósul meg a megyeszékhely három intézményében. A Hold úti óvoda korábbi épületének már befejeződött a bontása, a tervek szerint nyár végére felépül a helyén egy teljesen új épület, mintegy 364 millió forintos uniós támogatásból. A fejlesztéssel jelentős mértékben emelkedik az intézmény szolgáltatási színvonala, szeptemberre pedig már vissza is térnek korábbi, mégis teljesen új helyükre az óvodások. Ugyanúgy 100 férőhelyes, 4 csoportszobás óvoda épül, mint a korábbi volt, ám nyilván a mai kor követelményeinek megfelelően.

A csoportszobákon kívül lesz benne többek között előkészítő illetve melegítőkonyha, orvosi szoba, tornaszoba, szülői tárgyaló, fejlesztőszoba, irodák, nevelőtestületi szoba, öltöző valamint karbantartó műhely is. Az udvaron burkolt kresz-pálya épül, és új kültéri játékokat vásárolnak. Mindemellett az épület teljesen akadálymentesített lesz.
– Az intézménybe járó ovisokat az építkezés idejére a város más óvodáiban helyeztük el, természetesen úgy, hogy az egyes csoportok együtt maradtak – mondta el kérdésünkre válaszolva Bencsik Zsolt, az önkormányzat intézményszolgálatának igazgatója.

A Hold úti óvoda látványterve csinos épületet ígér... A Hold úti óvoda látványterve csinos épületet ígér...

– Hasonlóképpen történt a Simon Ferenc úti bölcsőde esetében is, amelynek szintén megkezdődött a felújítása. Több mint kétszázmillió forintos fejlesztés eredményeként új csoportszoba is épül, 28 hellyel bővül a jelenleg 56 személyes intézmény. A munkálatok jelenlegi készültségi foka a terveknek megfelelő ütemben halad, miszerint a meglévő épületekben a gépész és elektromos bontások megtörténtek, csempe, aljzat és vakolat leverések elkészültek, jelenleg az oldalfalak visszavakolása zajlik. Az új épület felőli épületrész tetőfedését, lécezését elbontották, ott jelenleg a tetőfólia és ellenlécezés készül. Az új épület kitűzésével, cölöpalapozásával és tükör kiszedésével elkészültek, jelenleg a talpgerenda zsaluzása és vasszerelése van folyamatban.

A város ezen területén jellemzően magas a fiatal, kisgyermeket nevelő családok száma. Jól érzékelhetően évek óta nagy érdeklődést mutatkozik a bölcsődei ellátás iránt, mely jól mérhető abban is, hogy a kisgyermekintézmény folyamatosan magas igénybevétel mellett működik, ezért is fontos a bővítés. A projekt keretében a most négy csoportszobával működő bölcsődét felújítják, egy új épületrészben pedig két új, 14-14 személyes termet alakítanak ki a hozzájuk kapcsolódó helyiségekkel. Emellett átalakítják és felújítják a főzőkonyhát is, az udvaron pedig pancsoló is készül az apróságok számára. Bár a beruházás eredetileg nem tartalmazza például a festés költséget, az önkormányzat arra törekszik, hogy előreremtse az ehhez szükséges összeget is.

...és a Simon Ferenc úti bölcsőde is hamarosan elkészül. ...és a Simon Ferenc úti bölcsőde is hamarosan elkészül.

A Szegő Gábor Általános Iskolában már javában zajlik a munka, a felújítás idejére az intézménybe járó diákokat szintén más iskolákban helyezik el. A város egyik legpatinásabb iskolaépületének felújítása régóta váratott magára. A fejlesztés most mintegy 340 millió forintos vissza nem térítendő támogatás segítségével valósul meg, az önkormányzat pedig közel 60 milliós önerővel segíti, hogy a valóban szükséges munkálatokra sor kerülhessen. Sor kerül a fűtésrendszer korszerűsítése – önálló fűtést kap az épület, leválik a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakközépiskolája rendszeréről –, az épület akadálymentesítése, villanyvezeték hálózat cseréje, de napelemek tetőszerkezetre helyezése is megvalósul.

A Szegő Gábor Általános Iskolában már javában zajlik a munka: a fejlesztést az önkormányzat is támogatja több mint hetvenmillió forinttal FOTÓ: Mészáros János A Szegő Gábor Általános Iskolában már javában zajlik a munka: a fejlesztést az önkormányzat is támogatja több mint hetvenmillió forinttal FOTÓ: Mészáros János

Ezért sor került tetőhéjazat cseréjére is, külső szigetelést kap az épület és sor kerül végre a mosdók felújítására is. Mivel műemlék jellegű épületről van szó, nehezíti a munkákat, hogy szigorú szabályozások szerint kell végezni a rekonstrukciót.
Amint Bencsik Zsolt kiemelte, mindhárom intézmény esetében nagy segítőkészséget tapasztaltak a szülők részéről. A mostani beruházások lezárultával pedig újabbak következnek. Így már előkészítés alatt áll a Szapáry úti óva újjáépítése, de hamarosan sor kerülhet a Kassai úti általános iskola és a Széchenyi körúti általános iskola felújítására is.

Ismét kinyitott a tanuszoda

A tervezett intézményfelújítási munkálatok közé hirtelen ékelődött be a Kanizsa Tivadar Tanuszoda rekonstrukciója. A januári extrém hideg időjárás miatt ugyanis a Kodály Zoltán Általános Iskolához kapcsolódó épület hőcserélő berendezése szétfagyott, így a meleg víz okozta pára elvezetéséért felelős légtechnika sem működött. A hőcserélőt nem tudták megjavítani, ezért egy teljesen új és egyedi berendezést kellett rendelni.

A több hetes kényszerszünetet felhasználva kifestették az épület falait, így hétfőn már egy megújult, megszépült épület fogadja majd az úszni vágyókat. Most viszont már megérkeztek a vízminta eredményei, így március 13-tól újra várja a kisdiákokat a tanmedence. Naponta mintegy kétszáz általános iskolás veheti igénybe a tanuszodát, illetve óvodás csoportok is rendszeresen ismerkednek itt az úszás alapjaival.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Milliárdos beruházás: bölcsi, óvoda és iskola újul meg

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Őrjítő reformok? Változások előtt a labdarúgás szabályai

Hatvanperces meccseket, gyorsabb játékot és fegyelmezettebb labdarúgókat akar látni a nemzetközi szabályalkotó testület.

Milan: 20 millió euróért érkezhet a „szabadrúgáskirály”?

A piros-feketék próbálják lejjebb tornázni a 30 milliós irányárat.

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

ÁTIGAZOLÁS FIGYELŐ. Nincs megállás a Fradinál és Felcsúton, belehúzott a Kövesd is!

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

Hétszeres bajnok korábbi játékos vezeti a Debrecen ajándékboltját.

Dortmund: Barcelona helyett Angliába tart a szélső?

A francia internetes portál úgy tudja, a 20 éves labdarúgó már tárgyalásokat folytat a szigetországban.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér