Őket fogják átvizsgálni az adóellenőrök! - Ön köztük van?

2011. február 27. 09:56 Teleki József
ADÓZÁS | Több helyszíni vizsgálatra készül idén az adóhatóság. Nemzeti Adó- és Vámhivatal a napokban tette közzé idei ellenőrzési irányelveit. E szerint a revizorok várhatóan erőteljesen figyelnek majd a nagykereskedőkre, az építőiparra, a húsfeldolgozókra és az őrző-védőkre is.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szavazás

Ön szerint hasznos, ha az adóhatóság több ellenőrzést végez?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Az adó- és vám szakterület összevonása megteremti az erőteljesebb hatósági jelenlét, a költségvetést károsító adózói magatartásokkal szembeni hatékonyabb fellépést, az adóbevételi szempontból kiemelt kockázatot jelentő gazdasági folyamatok gyorsabb feltárásának, visszaszorításának lehetőségét — olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idei ellenőrzési tevékenységének fő irányait bemutató anyagban.


Eszerint ebben az esztendőben a nagykereskedelemmel foglalkozó cégek állnak majd az adóhatóság célkeresztjében. Emellett kiemelt figyelemmel kíséri a NAV az őrző-védő szolgáltatókat, illetve a vagyonkezelői, tanácsadói szolgáltatást nyújtókat, építményüzemeltetőket. De az építőipar, az élelmiszergyártás, a húsfeldolgozás és -tartósítás mellett az erdőgazdálkodás és fakitermelés is fókuszba került.
Az adóhatóság célkeresztjébe kerültek idén az őrző-védők is. Képünk illusztráció. Az adóhatóság célkeresztjébe kerültek idén az őrző-védők is. Képünk illusztráció.

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is számíthatnak ellenőrzésre az induló vállalkozások. Mindezzel a fantom cégek kiszűrésére törekszik az adóhatóság. A revizoroknak gyanúra adhat okot, ha a székhelyet székhelyszolgáltató biztosítja, vagy az alacsony tőkével megalakuló vállalkozás már a működés megkezdését követő időszakban nagy összegű fizetendő, és emellett közel azonos levonható áfát szerepeltet a bevallásában. Idén azonban erőteljesebb ellenőrzésre készülhetnek a megszűnő vállalkozások is.

A működő cégek közül a NAV azokra összpontosít, amelyeknél a bevallások elmaradása, illetve összhangjának hiánya tapasztalható, gyakorta cserélik székhelyüket, tulajdonosukat, esetleg jelentős értékesítésnövekedés mellett nagy összegű adóhátralékot halmoztak fel. Nagyobb eséllyel számíthatnak vizsgálatra a tartósan veszteséges cégek, illetve azok, amelyek a tagi kölcsönnel finanszírozzák a felhalmozódott veszteségeket. Megnő a helyszíni vizsgálatok, adatgyűjtések száma a regionális adó-főigazgatóságok közötti illetékességváltással érintett társaságoknál, valamint a jelentős beruházásokat végző cégeknél.

Körmére néznek a felszámolt cégek tulajdonosainak

A vagyonosodási vizsgálatoknál az éves szinten 600-800 ellenőrzésre áll vissza az adóhatóság. Ilyen ellenőrzésre azok a cégtulajdonosok számíthatnak, akik a vállalkozás számlájáról jelentős összegű készpénzt vettek fel, de annak üzleti célú felhasználását igazolni nem tudják. De nagyobb eséllyel jelennek meg revizorok a jelentős hátralékkal felszámolásra került cégek tulajdonosainál és képviselőinél is.


Nagyobb hangsúlyt fektet a hatóság az úgynevezett transzferárak vizsgálatára. Immár nem csak multinacionális vállalatok, hanem a hazai kis- és középvállalkozások is fokozottabban számíthatnak a cégcsoporton belüli ügyletek ellenőrzésére. De jobban górcső alá veszi a NAV a reklámköltségek elszámolását és a játékadót is.
Az ellenőrzések jelentős része a vizsgálat elrendelésének évét, illetőleg az azt megelőző egy-három esztendőt érintik majd.

Ellenőrzéssel kiszűrhetőek a tisztességtelen vállalkozók?

Lits József, a VOSZ megyei elnöke: — Tisztességtelen vállalkozókról beszélni túl erősnek érzem. Számos vállalkozó küzd a talpon maradásért. Közöttük akadnak olyanok, akik a nehéz gazdasági körülmények között nem tudnak eleget tenni fizetési kötelezettségüknek az állam vagy más gazdálkodó felé. Sokan ugyanis kényszerből lettek vállalkozók. Ők csupán dolgozni akarnak, de nincs se tőkéjük, se piacuk. Az ellenőrzések azonban mindenképpen hozzájárulnak a tisztább piaci, gazdasági viszonyok kialakulásához.

Rusa Attila, a Szolnok és Vidéke Ipartestület ügyvezetője: — Kisiparosként tisztességtelen vállalkozók alatt én azt értem, aki nem ad számlát és rossz munkát végez, garanciát nem vállal. Ám mert nem adnak számlát, nem is lehet őket kiszűrni az adóellenőrzésekkel. Ugyanígy azokat sem, akik vállalkozói igazolvány nélkül, feketén végeznek vállalkozói tevékenységet. Miattuk mondják azt általánosítva a vállalkozókra, hogy tisztességtelenek. Így elsősorban azokat kellene vizsgálni, akikre sok panasz érkezik.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Őket fogják átvizsgálni az adóellenőrök! - Ön köztük van?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Harry herceg ott akarta hagyni a királyi családot

De aztán meggondolta magát – derül ki egy interjúból.

Mindenki más feladta, Szőnyi Ferenc nyerte a világ leghosszabb futóversenyét

A három indulóból csak ő bírta végig a 480 kilométert.

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Az ausztrál férfi összejátszott a rendőrökkel.

Deutsch az MTK-ról: Súlyos hibák; megvan az új befektető

Deutsch az MTK-ról: Súlyos hibák; megvan az új befektető

„Az MTK-nak nem egyszerűen fel kell jutnia, hanem bajnokként kell visszakerülnie az NB I-be.”

Videó: „Amikor kikapott a Dózsa, sírtam, akkora szurkoló voltam”

Pataki István, ismertebb nevén Tupó bácsi már 25 éve árulja a szotyit és a tökmagot a meccsek előtt Pakson és környékén.

WTCC: rajt-cél győzelmet aratott Michelisz a portugáliai főfutamon

A magyar pilóta jól jött el a rajtnál, és utána sem engedte ki a kezéből a győzelmet.

F1: Vettelt majdnem kizárták Azerbajdzsánban – sajtóhír

F1: Vettelt majdnem kizárták Azerbajdzsánban – sajtóhír

Hamilton nem fékezett Vettel előtt • A német szaklap szerint az FIA nem akart „belenyúlni” a vb-csatába.

Női kosár Eb: spanyol arany, a franciáknak megint az ezüst jutott

Belgium első érmét szerezte a női kosárlabda Európa-bajnokságok történetében.

Löw 150. mérkőzésén megszerezte 100. győzelmét a nationalelffel

A tartalékos német válogatott könnyen nyert Kamerun ellen, és csoportelsőként jutott tovább.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér