Leégett az alkotóház: tetemes kár keletkezett

2017. január 3. 12:50 Kovás Berta
Tiszavárkony | Üszök, hamu, elszenesedett tetőmaradványok, megperzselődött falak, a földön berendezési tárgyak éghetetlen darabjai – ennyi maradt a rosszul sikerült szilveszteréjszaka után a tiszavárkonyi alkotóházból. A vendégek elszállásolására is alkalmas nádtetős épületben éjfél után csaptak fel a lángok. Az alkotóház használhatatlanná vált.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület tulajdonában lévő alkotóházat egy húszfős baráti társaság bérelte ki szilveszteréjszakára, nekik sikerült kimenekülniük az épületből, senki nem sérült meg.
– Éjfél után 18 perccel kaptam egy telefont, hogy ég az épület – idézte fel az eseményeket az alkotóház gondnoka, Péter Sándor, aki az oltás teljes ideje alatt a helyszínen tartózkodott.

  A leégett alkotóház gondnoka, Péter Sándor az oltás idején és az azt követő vizsgálat alatt is végig a szerencsétlenség helyszínén volt FOTÓ: Mészáros János A leégett alkotóház gondnoka, Péter Sándor az oltás idején és az azt követő vizsgálat alatt is végig a szerencsétlenség helyszínén volt FOTÓ: Mészáros János

– Hat–hét perc alatt felöltöztem és idebicikliztem, és este fél 7-ig itt is maradtam, amíg a katasztrófavédelem vizsgálódott. Amikor ideértem, az épület bal oldali része égett, a szilveszterező emberek már kijöttek az épületből és elhúzódtak hátra. Falubeliek mondták, hogy már kihoztak bentről három gázpalackot. Mások fel is mentek az emeletre, ahol a szálláshelyek voltak kialakítva, hogy megnézzék, nem maradt-e ott valaki. Egy kocsiból behozott egy illető egy poroltót és az épületben is akadt kettő, de azokkal nem lehetett a tüzet megfékezni, a tetőt felfelé egyébként se tudták vele oltani. Mire a tűzoltók megérkeztek, már teljes hosszában égett az épület teteje. A lángokat úgy egy óra alatt elfojtották, de sokáig izzott, körülbelül délelőtt tíz óráig oltották – számolt be a történtekről Péter Sándor, aki információkkal – mi hol található az épületben – maga is igyekezett segíteni a tűzoltók munkáját, és mindvégig ott volt, míg a katasztrófavédelem, majd a kéményszakértő folytatott vizsgálatot a helyszínen.

Az emeleti rész, ahol öt vendégszobát alakítottak ki 36 ággyal, mindenestül a tűz martalékává vált, ugyanezen sorsra jutott a szintén az emeleten berendezett iroda is. Az alsó szinten kisebb kárt okoztak a lángok – az étkezőben például még ételt és italt is lehetett még találni –, itt főként az oltás során leömlő víz és vele a hamu tette meg a magáét, bár jó kérdés, mekkora kárt okoztak e viszontagságok a vályogfalakban. A kár mindenesetre tetemes.

  Az épület falain is jól látszik, mekkora volt a tűz szilveszteréjszaka. Péter Sándor gondnokot (képünkön) éjfél után értesítették FOTÓ: Mészáros János Az épület falain is jól látszik, mekkora volt a tűz szilveszteréjszaka. Péter Sándor gondnokot (képünkön) éjfél után értesítették FOTÓ: Mészáros János

– El lehet képzelni, mennyire le vagyok sújtva – sóhajtozott Kenyeres Sándorné, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, akit telefonon értünk el Erdélyben, ahonnan az esti órákban ért haza. Ő a település polgármesterétől tudta meg akkor hajnalban a történteket.
Hegedűs István polgármester családi körben szilveszterezett, amikor telefonon keresték. Újévi köszöntésre számított, ám Péter Sándor hívta a tűz miatt. Lakásából ellátni az alkotóházig, jól látszottak a vöröslő lángok.
– Rögtön jöttem én is, hogy tudunk-e valamit segíteni – mesélte a polgármester. – A tűzoltók előtt értünk ide, utána jöttek három kocsival. Hoztunk ki forró teát, otthonról süteményt, hajnalban kávét. Nagyon-nagyon sajnálatos ez az eset. A legszomorúbb, hogy most kezdett beindulni az élet, együttműködési megállapodást kötöttünk, programokat szerveztünk ide. Bár nem a mi tulajdonunk az alkotóház, turisztikai szempontból sokat nyomott volna a latban, a következő turisztikai pályázatainkban is számoltunk volna vele. Hozzám is rengetegen odatelefonáltak már az alkotóházról érdeklődve. A településünk honlapján is az alkotóház képe látható – sajnálkozott a polgármester.
Az alkotóház ugyan biztosítva volt, ám nem csekélység munka lesz ismét használható állapotba hozni az épületet.

Vizsgálják a tűz keletkezésének okát

Hogy mi okozhatta a tüzet, még nem tudni. Az utcán azonban egy várkonyi lakos talált a közelben kilőtt pirotechnikai eszközt, tudta meg lapunk. Ám hogy ennek volt-e bármi köze az esethez, nem tudni. S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelemi sajtószóvivőtől megtudtuk, jelenleg még vizsgálják, hogy mi okozhatta a tüzet – munkatársaik ott jártunkkor is a helyszínen voltak. Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől kapott információk szerint a rendőrség jelenleg nem folytat eljárást az ügyben.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Leégett az alkotóház: tetemes kár keletkezett

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ön megkóstolna egy ciánkék levest?

És ha cián nem lenne benne? Itt az új hülyeség, az unikornis rámen.

Dimenziókapukon ugrathatunk át ezen az őrült biciklis videón

Ezt megnézzük -> erősen elkezdjük kívánni, hogy bárcsak mindez valósággá válna.

FTC: aláírt a Brémából érkező német balhátvéd – hivatalos

FTC: aláírt a Brémából érkező német balhátvéd – hivatalos

A 24 esztendős futballista a Werder előtt játszott a Hamburgban is.

Kikapott szlovákiai ellenfelétől a Ferencváros

A zöld-fehéreknél ismét szerepet kapott a két ghánai futballista.

Bundesliga: kiszenvedte a BVB, újra nyert a Hoffenheim

A Werder tíz emberrel még egyenlített, de kikapott a Dortmundtól • Újabb hamburgi piros lap.

Videó: Mourinho most nagyon „örülhet” Matának – két jelenet

A spanyol játékos rendkívül peches volt a Stoke City elleni angol bajnoki első félidejében.

PL: a Liverpool otthon 0–2-ről felállt, de kikapott a sereghajtótól

A felejthető első félidő után tíz perc alatt három gól esett. Firmino hiába duplázott.

FTC: a Darmstadt bejelentette, Kleinheisler a Fradiba igazol

A magyar válogatott labdarúgó a Ferencvárost erősíti a tavaszi szezonban.

Róluk írtunk legtöbbet

Fazekas Sándor

Teljes névtár ›

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér