A sérült védett madarak felépüléséért nem keveset dolgoztak

2017. március 16. 17:30 Banka Csaba
JÁSZBERÉNY | A hosszú időn át tartó nagy hideg és a lehullott nagy mennyiségű hó alaposan próbára tette a ragadozó madarak erejét, szívósságát is az elmúlt hónapokban.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.
A sérült, meghűlt, legyengült védett madarak felépüléséért nem keveset dolgoztak a jászberényi Sasközpont munkatársai és önkéntesei idén télen.
Három parlagi sas számára is menedéket nyújtott idén télen a Jászberény határában található Sasközpont. Az impozáns ragadozók mindegyike szárny, illetve lábtöréssel érkezett a központba.
– Mindhárom madarat sikerült oly mértékben megerősíteni, hogy a hótakaró olvadásával lehetőségünk volt őket elengedni, és immár természetes élőhelyükön töltik mindennapjaikat – mondta Juhász Tibor természetvédelmi őr, a központ vezetője. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság keretében működő Sasközpontban nagy örömmel fogadták, hogy védenceiket gond nélkül tudták szabadon engedni.

- Az egyik parlagi sas tojó azután került hozzánk, hogy áramvezetéknek ütközött – elevenítette fel a történteket a központ vezetője. – Szárnysérülését sikerült ellátnunk, műteni is kellett. Az állatorvosok a tetszetős madárnak a Santa Lucia nevet adták. Rendkívül gyorsan erősödött, pár hét után már egyértelmű volt, hogy az időjárás enyhülésével el is engedhetjük. Előtte még a szokásoknak megfelelően jeladóval is elláttuk a madarat. Azután, hogy elhagyta a központot, jó három hétig még a jászsági határban tartózkodott, sőt a megfigyelések szerint össze is állt egy fiatal hímmel. Mostanra pedig már visszatért Tiszapüspöki határába, ahonnan sérülten ideszállították, és abban reménykedünk, hogy lassan nekilátnak a fészekrakásnak.

A Sasközpont önkéntes segítője, Zvara Gábor mutatja a Skandináviából érkezett, sérüléséből felépülő egerészölyvet <br><i>Fotó: Banka Csaba</i> A Sasközpont önkéntes segítője, Zvara Gábor mutatja a Skandináviából érkezett, sérüléséből felépülő egerészölyvet
Fotó: Banka Csaba
A Jászságban idén télen is megszokott látvány volt, hogy az aszfalt utak mentén szinte egymást érték a kopasz fákon őrködő ragadozók. A tapasztalat alapján ezek legnagyobb része egerészölyv, mert a faj a határ hosszú ideig tartó hó fedettsége miatt előszeretettel les zsákmányára a hótól megtisztított utak mellett. Ebből adódik, hogy nagyon sok ragadozót ütöttek el az autók a téli szezonban.
- Még most is gondozunk autóval ütközött ölyveket. Az egyik nagy valószínűséggel északról Skandináviából, vagy a Baltikumból érkezhetett – mondta Juhász Tibor. – Származási helyére fehér tollából következtethetünk.

Rendkívül sokféle ragadozó madárfaj fordult meg télen a központban. Az ország egész területéről érkeztek sérült állatok.
- Ellátunk erdei fülesbaglyot, macskabaglyot, gyöngybaglyot, és még kuvikot is – tette hozzá a jászberényi természetvédelmi őr. – Ennek egyik magyarázata lehet, hogy a baglyok egyedei a hideg idő hatására előszeretettel költöznek be elhagyatott házak padlására, védelmet jelentő fák koronájába. Így azonban többször fordulhat elő, hogy különböző okok miatt meg is sérülnek.

Az idei szezon érdekessége, hogy még denevérek is érkeztek hozzájuk. A repülő emlősállatok lakásfelújítások alkalmával kerültek elő padlásokról. A téli „hibernáció” idején úgy látták el a „bőregereket”, hogy közben ügyelniük kellett a gondozóknak, nehogy túlságosan felmelegedjenek, mert akkor biztosan nem élték volna túl a telet.
A téli szezonban huszonöt sérült ragadozó madarat gondoztak. Ezek közül jó néhányat sajnos – sérülésének mértéke, vagy végzetes legyengülése miatt – képtelenség megmenteni. Az egyedek nagyobb részét azonban sikerül életben tartani, legtöbbjüket pedig vissza is tudják engedni élőhelyükre. Amennyiben ez nem sikerül, néhány madár a központban marad, és bemutatók alkalmával ismerhetik meg őket a központ látogatói.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A sérült védett madarak felépüléséért nem keveset dolgoztak

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Gulácsi Péter elismerte, hibázott a portugálok harmadik góljánál.

Portugál–magyar: „Olyanok, mint a dinamit” – lapszemle

Cristiano Ronaldo a magyar legendák nyomában. Santos szerint további öt döntő vár rájuk.

F1: nem csak Vettel érezheti magát győztesnek Melbourne-ben

„Végre hazamehetek, és még van 19 futam, amit megnyerhetek” • Vesztesek és nyertesek.

A Ferrari és Vettel simán legyőzte a Mercedest az idénynyitón

A Ferrari és Vettel simán legyőzte a Mercedest az idénynyitón

Hamilton csak a bokszkiállásokig vezetett, aztán élre állt a négyszeres világbajnok.

Portugál-magyar: Storck szerint mindent megpróbáltunk; Fernando Santos nem ír le minket

Dzsudzsák: Kellettünk hozzá mi is, hogy három-nulla legyen • Gera kíméletlen ellenfélről beszélt.

A portugálok megint hármat lőttek, de a válogatottunk nem volt lyoni formában

Az ötvédős rendszer 45 percet élt meg, de nem a hadrend döntött: a sebességbeli és technikai különbség egyértelművé tette Portugália sikerét.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér