Gráf: kudarcként éltem meg a szolnoki cukorgyár bezárását

2008. október 24. 07:45 Békési Brigitta
A cukorgyárak bezárását, köztük a szolnokiét az egyik legnagyobb kudarcanak élte meg az utóbbi három és fél évben Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A napokban a megyeszékhelyen járva a szoljon.hu-nak elmondta, azt remélte, az idei jó termés csökkenti az élelmiszer árakat. Ám csak a növekedés állt meg. De milyen folyamatok is zajlanak most a mezőgazdaságban?

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

— Milyennek látja a magyar mezőgazdaság jelenlegi helyzetét?

— Túlzás lenne azt állítani, hogy nagyon nyugodt minden a mezőgazdaságban, van gondunk nekünk is. Például az uniós csatlakozáshoz való alkalmazkodóképességgel kapcsolatban merültek fel problémák, másrészt hol túl sok a termés, hol túl kevés, szoktam mondani, hogy az égiek soha nem tudják eltalálni, hogy mi a jó nekünk. De azért igyekszünk megoldani a problémákat. Ennek érdekében minden gazdasági szervezettel és minden érdekképviselettel folyamatosan tárgyalások zajlanak.

— Melyek a mezőgazdaság legégetőbb problémái napjainkban?

— Tőkeszegény a magyar agrárium, nagyon nehéz idők következnek a hitelezés területén. Gyakorlatilag teljes évre meg kell hitelezni a gazdasági folyamatot, ehhez pedig források kellenek. Legfontosabb, hogy ezeket a forrásokat meg tudjuk szerezni és a gazdákhoz tudjuk juttatni. Ha a pénzügyi válság nem lesz hosszú lefolyású, meg tudjuk oldani ezt a problémát. Ellenkező esetben viszont nagyon nehéz helyzetben leszünk.

— Mire vezethető vissza a magyar mezőgazdaság jelenlegi állapota?

— A problémák gyökere a rendszerváltás előtti öt évre nyúlik vissza. Akkor az európai élvonalban voltunk a mennyiségi termelést illetően és nem fektettünk hangsúlyt a minőségre. Addig az össztermés egyharmadát exportáltuk Kelet-Európába, főként az akkori Szovjetunióba. A mezőgazdaság abban az időben előállította az energiaszükséglet ellenértékét. A rendszerváltáskor nem volt kidolgozott koncepció, a kárpótlás is rossz irányba ment, a földet nem becsültük meg. Nyilvánvaló volt, hogy az akkor földet szerzők többsége nem akart mezőgazdasággal foglalkozni soha. Tavaly óriásit változtak a termelői árak, egy éven belül 37-38 százalékkal emelkedtek, erre korábban nem volt példa. Az ennek következtében megemelt élelmiszerárak sokkolták a lakosságot. Úgy gondoltuk, hogy az idei jobb termés majd csökkenti az árakat, de nem így történt, csupán a növekedés állt meg.

— Miért volt szükség néhány cég, például a Parmalat visszavásárlására?

— Nyugaton a termelők tulajdonában vannak a feldolgozóüzemek, így ha a mezőgazdasági termelés bármely ágában van probléma, a másik korrigálni tudja. Nálunk az élelmiszeripari termelők tulajdona elvált a termelői tulajdontól, egymás "ellenfeleivé" váltak, ahelyett, hogy együttműködtek volna. Ezért próbálkoztunk visszavásárlásokkal a termelők részére (például Parmalat, pápai hús, néhány boros cég), de erre csak csődközeli, felszámolás előtt álló cégek esetében került sor. Remélem pozitív hatása lesz.

— Valóban elkerülhetetlen volt a cukorgyárak bezárására, köztük a szolnokié is?

— A cukorgyárak bezárását az egyik legnagyobb kudarcként éltem át az elmúlt három és fél év alatt, egy gyár bezárása lett volna a reális. A gyárak azonban nem akarták megfizetni azt az árat, amelyet az európai termelőknek megfizettek, ezért a hazai termelők felhagytak a cukorrépa-termeléssel. Hiába mondtam, hogy ez csak egy átmeneti állapot, minden közvetítés hiábavaló volt a két fél között, pedig a gabona felé nem lett volna szabad területet növelni. Reményeim szerint azonban lesznek, akik újra elkezdenek cukorrépát termelni.

— A nehezen beinduló búzaexport miatt gondok merültek fel a tárolással.

— Bár a búzaexport már elindult, a tárolással korábban adódtak gondok. Ezért megjelent a rendeletünk, melyben minden felvásárlással és tárolással foglalkozó cég részére egy két éves hitelkonstrukciót dolgoztunk ki. A probléma az, hogy a kereskedelmi bankok nem akarják a Magyar Fejlesztési Banktól fölvenni ezt a hitelt, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt megtegyék és továbbítsák a gazdálkodók felé.

— Hogyan próbálják orvosolni a kukoricakereskedelem mostani pangását?

— A kukorica okozza most a legnagyobb fejtörést, 8,5 millió tonna kukoricánk lesz ebben az évben, több mint dulája, mint tavaly volt, a felvásárlás pedig áll, rajtunk kívül álló okok miatt a kereskedők nem jutnak hitelhez. Minden kormányülésen és a Magyar Fejlesztési Banknál is megpróbálunk eljárni, hogy erről a holtpontról tovább lépjünk.

— Mire lehet még felhasználni a kukoricát?

— Az ipari feldolgozást gátolja, hogy hazánkban csupán két üzem foglalkozik etanol előállításával. További két etanol-üzem létrehozásához az engedélyek már megvannak, de a pénzügyi válság miatt meg kellett állnunk az ütemezéssel. Bízom abban, ha a válság véget ér, jövőre már beindulhat a két üzem és általuk a közraktáros felvásárlás is.

— Mi jellemzi a magyar külkereskedelmet?

— Kezdjük felvenni a verseny hangulatát, kezdünk hátulról előre törni. Magyarország erősen mezőgazdasági orientáltságú ország volt és azt gondolom, az is marad. Az ország kétharmada alkalmas a mezőgazdasági termelésre, a szélsőséges évjáratokat leszámítva a kontinentális éghajlat kedvez a termelésnek. Ezen túl, a mezőgazdasági földterületek több, mint fele kiváló európai minősítést kap. Harmadrészt kitűnően képzett, elkötelezett szakembereink vannak, bár ezt a humán tőkét eddig nem úgy kamatoztattuk, ahogyan kellett volna.

— Mely országokkal van szoros kereskedelmi kapcsolata hazánknak?

— Legnagyobb export és importpartnerünk Németország, Olaszország és Románia. Utóbbi esetében az elmúlt két évben megduplázódik mindig az exportunk. Ezen kívül az elmúlt három évben az orosz piacon is évente duplázzuk meg élelmiszereladásainkat. A kivitel legnagyobb része gabona, hús, zöldség és gyümölcs, mindamellet a hozzáadott érték, a feldolgozottági fok is egyre nagyobb szerepet játszik a termékben. Ha lassan is, de most már alkalmazkodtunk az uniós elvárásokhoz.

— Hogyan érvényesülnek a magyar érdekek az Európai Unióban?

— Az elmúlt három és fél évben a magyar érdekek jól érvényesültek az Európai Unióban és a magyar agrárdiplomácia eredményes volt. Azonban tudomásul kell venni a nagyságrendünket. Minden egyes európai döntés előtt a legfontosabb szövetségesekkel egyeztetek, Franciaország, Németország minisztereivel és az új szövetségesek egy részével, és soha nem egyéni érdekekkel lépünk fel, hanem közös nevezőt próbálunk kialakítani.

— Melyek azok az uniós lépések, amelyekkel nem értenek egyet?

— Az unióban most folyik a közös agrárpolitika felülvizsgálata, amelyből kedvezőtlen, hogy az uniós támogatások két pillére közül csökkenteni akarják annak arányát, amelyhez nem szükséges nemzeti hozzájárulás. Ennek határozott ellenzői vagyunk, hiszen valójában ez támogatás-elvonást jelent. Ezen kívül a támogatások igénylésének alsó határát 0,3 hekárról egy hekárra kívánják növelni, a felső támogatási határt pedig progresszív módon adóztatnák, 100-200 ezer euró támogatásnál már vonnának. Utóbbi a nagyvállalalatok számára komoly támogatáscsökkenést eredményezne, tehát nem állunk mellette.

— A csatlakozás negatívumokkal és pozitívumokkal is járt. Melyek ezek?

— Az uniós csatlakozást követően pozitív, hogy a kapott támogatások több, mint duplájára nőttek. Negatívum viszont, hogy a magyar alapanyagtermelés és élelmiszeripar nem tudott felkészülni a tagságra és nem mentek végbe azok a modernizációs folyamatok, amelyek versenyképessé tudták volna tenni. A magyar élelmiszerbiztonság nagyon elismert az unióban. Pozitívum, hogy míg korábban tíz vásárlóból egy kérdezte meg, hogy magyar-e az áru, ma már tízből heten teszik ezt a felmérések alapján.

— Versenyképes-e a híres magyar bor a piacon?

— Három és félmillió hektoliter bort állítunk elő Magyarországon, melynek nagy részét elfogyasztjuk, mindössze hét-nyolcszázezer hektoliternek kell piacot szerezni. Mivel ez nem számít nagy mennyiségnek az európai piacon, kizárólag a minőségi borokkal tudjuk megállni a helyünket a versenyben. Az asztali borok területén viszont nehezebb a helyzetünk, hiszen óriási területeken, gépesített technológiával nagy mennyiséget tudnak más országok (Chile, Argentína, Ausztrália) előállítani, amellyel nem tudunk versenyre kelni.

— Milyennek látja a magyar állattenyésztés helyzetét?

— A forint gyengülésének van sok negatív, de egy pozitív oldala az állatttartás és a mezőgazdaság szempontjából is, az hogy az exportunkat jobban segíti elő, az importot pedig fékezi. Ezen kívül idén olcsóbbak a takarmányárak és azt gondolom, hogy amennyiben a fejlesztéseket végrehajtják az állattenyésztő telepek, akkor jelentős javulást érnek el és versenyképesek lesznek Európában. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 1300 milliárd forint áll a redelkezésünkre, mely a termelés megújítására fordítható, ennek címzettje főként az állattenyésztés. Ezt az összeget négy célcsoportra lehet felhasználni. Egyrészt a versenyképesség javítására (az összeg körülbelül ötven százalékát), másrészt a helyes környezetgazdálkodást folytató vállalkozásokat támogatjuk belőle. Ezen kívül az ötezer lakos alatti települések komfortosabbá tételére fordítjuk az összeg egy részét, végül egyes településcsoportok közös célkitűzéseit támogatjuk belőle.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Gráf: kudarcként éltem meg a szolnoki cukorgyár bezárását

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Harry herceg ott akarta hagyni a királyi családot

De aztán meggondolta magát – derül ki egy interjúból.

Mindenki más feladta, Szőnyi Ferenc nyerte a világ leghosszabb futóversenyét

A három indulóból csak ő bírta végig a 480 kilométert.

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Az ausztrál férfi összejátszott a rendőrökkel.

Deutsch az MTK-ról: Súlyos hibák; megvan az új befektető

Deutsch az MTK-ról: Súlyos hibák; megvan az új befektető

„Az MTK-nak nem egyszerűen fel kell jutnia, hanem bajnokként kell visszakerülnie az NB I-be.”

Videó: „Amikor kikapott a Dózsa, sírtam, akkora szurkoló voltam”

Pataki István, ismertebb nevén Tupó bácsi már 25 éve árulja a szotyit és a tökmagot a meccsek előtt Pakson és környékén.

WTCC: rajt-cél győzelmet aratott Michelisz a portugáliai főfutamon

A magyar pilóta jól jött el a rajtnál, és utána sem engedte ki a kezéből a győzelmet.

F1: Vettelt majdnem kizárták Azerbajdzsánban – sajtóhír

F1: Vettelt majdnem kizárták Azerbajdzsánban – sajtóhír

Hamilton nem fékezett Vettel előtt • A német szaklap szerint az FIA nem akart „belenyúlni” a vb-csatába.

Női kosár Eb: spanyol arany, a franciáknak megint az ezüst jutott

Belgium első érmét szerezte a női kosárlabda Európa-bajnokságok történetében.

Löw 150. mérkőzésén megszerezte 100. győzelmét a nationalelffel

A tartalékos német válogatott könnyen nyert Kamerun ellen, és csoportelsőként jutott tovább.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér