Kilenc járás lesz Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2012. január 12. 12:30 Szoljon.hu
változások | Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a járási rendszer kialakításáról szóló elképzeléseit. Országosan 168, a megyében pedig 9 járás létrehozását tervezik — olvasható a kormány honlapján.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A járások és járási (körzeti) kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket 2013. január 1-jével.

A tervekről a Kormany.hu honlapon lehet olvasni és január 20-ig lehet azokat véleményezni. Az Országgyűlés elé várhatóan 2012 februárjában kerül a törvényjavaslat, a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet pedig várhatóan június végén fogadja el a kabinet.
A járások kialakításáról tavaly szeptemberben döntött a kormány. Kialakításuk kapcsán az a cél, hogy települések „jól érezzék magukat” ott, ahová beosztják őket, de ha ez mégsem így alakul, lehetőség lesz a járásváltásra. A települések véleményére is számítanak a társadalmi egyeztetés során.


Rózsa Sándor Karcag jegyzője szerint a járások megalakításával megvalósul egy olyan államigazgatási szint, ami hiányzott a közigazgatásból. A szakember szerint a járásszékhelyek kiválasztása nyilván követte azokat a tradicionális viszonyokat, amelyek eddig is meghatározóak voltak. A kiválasztott járásközpontok a településeken évszázadok óta térségi feladatokat is elláttak. Ez igaz Karcag esetében is, hiszen a város jelen pillanatban is kistérségi székhely. A járási szintű ügyintézés vélhetően a karcagi és az idetartozó négy település lakosainak a megelégedését fogja szolgálni.

— Bibó gondolatait kölcsönözve, aki a közigazgatási feladatokat három nagy tényezőben — a Hatalom, a Hivatal és az Élet — határozta meg, úgy gondolom, ez a hármas a közigazgatási átalakítással valahol megbomlott. Meggyőződésem, az élet gyakorlatilag az új rendszerrel a kistelepülések számára megbicsaklik — állítja dr. Hajdu Lajos, Berekfürdő polgármestere.
Nem azzal, hogy formailag hogy hívják, az egy dolog, hanem a szerkezet. Nyilván lesz egy törvény, s hogy a járásoknak hol húzom meg a határát, ezt a falut ide vagy oda teszem-e, az egésznek a lényegét nem változtatja meg. Úgy érzem, a döntésnél az élet nagyon kevésbé van figyelembe véve, leginkább csak a hatalom, s valamelyest a hivatal. S hogy ez mit jelent a berekieknek igazából még nem tudom. Két lehetőség van, vagy Kunmadaras lesz a közös önkormányzat vagy Karcag. Ha Madaras, az önkormányzati ügyeket ott kell intézni, az államiakat, járásiakat meg Karcagon. Ha Karcag lesz a közös önkormányzat, akkor egy helyre kell menni minden ügyért. Várjuk a konkrétumokat, mert anélkül csak gondolkodunk. Maga az önkormányzati önállóság elvileg megmarad, csak a 2000 fő alatti kisközségi önkormányzat fog kiüresedni, háttérbe szorulni.

Dr. Gottdiener Lajos, Jászberény város jegyzője érdeklődésünkre elmondta, hogy a leendő járásközpont lakói a mindennapokban annyit már érzékelhetnek a változásokból, hogy a polgármesteri hivatal jelenlegi hármas épületében (az egykori gondozóház mellett) alakítják ki a járási hivatal irodáit. Az építésigazgatási ügyintézés és a gyámhivatal már most ebben az épületben működik. A közeljövőben — akár már a jövő héten — pedig megkezdődik az okmányiroda költözése is a 2-es épületből (egykori Bathó-palota) a leendő járási hivatalba. Azt azonban még nem lehet pontosan tudni, hogy milyen apparátusi létszámmal és milyen konkrét feladatkörrel rendelkeznek majd a járási hivatal munkatársai. Az is a törvény kidolgozásakor válik véglegessé, hogy egy adott járás településein milyen hivatali funkciókat érnek majd el helyben az állampolgárok.
Szűcs Lajos Jászboldogháza polgármestere mindenképpen jelezni fogja a társadalmi egyeztetés alkalmával, hogy településük számára elfogadhatatlan, hogy a Jászapáti központú járáshoz tagolják községüket. — Az előzetes egyeztetések alkalmával több alkalommal jeleztem — mondta a polgármester — a Jászság minkét országgyűlési képviselőjének, hogy számunkra nem megfelelő ez a beosztás. Jászapáti elérése tömegközlekedéssel, de akár személyautóval is rendkívül nehézkes Boldogházáról. Mind történeti, mind földrajzi szempontból, mind pedig a kialakult szokások miatt ismét jelezni fogjuk, hogy a jászberényi központú járáshoz sorolják településünket.

A megyében tervezett járások, és az azokhoz tartozó települések

Jászberény (Jászágó,   Jászárokszállás, Jászberény, Jászfelsőszentgyörgy, Jászfényszaru,  Jásztelek, Pusztamonostor)

Karcag (Berekfürdő, Karcag, Kenderes, Kisújszállás, Kunmadaras)

Kunszentmárton (Cibakháza, Csépa, Cserkeszőlő, Kunszentmárton,  Nagyrév, Öcsöd, Szelevény, Tiszaföldvár, Tiszainoka, Tiszakürt, Tiszasas)

Mezőtúr (Mesterszállás, Mezőhék, Mezőtúr, Kétpó, Túrkeve)

Szolnok (Besenyszög, Csataszög, Hunyadfalva, Kőtelek, Martfű, Nagykörű, Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Szajol, Szászberek, Szolnok, Tiszajenő, Tiszasüly, Tiszavárkony, Tószeg, Újszász, Vezseny, Zagyvarékas)

Tiszafüred (Nagyiván, Tiszaderzs, Tiszafüred, Tiszaigar, Tiszaörs, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős, Tomajmonostora)

Törökszentmiklós (Fegyvernek, Kengyel, Kuncsorba,  Örményes,  Tiszapüspöki, Tiszatenyő, Törökszentmiklós)

Kunhegyes (Abádszalók, Kunhegyes, Tiszabura, Tiszaroff, Tiszagyenda, Tiszabő)

Jászapáti (Jászapáti, Jászdózsa, Jászszentandrás, Jászjákóhalma, Jászivány, Alattyán, Jászalsószentgyörgy, Jászkisér, Jánoshida, Jászboldogháza, Jászladány)

Forrás: kormany.hu)

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kilenc járás lesz Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

Felkészülés: sima újpesti vereség, Zsótér csuklója eltörött

Az első félidőt 1–0-ra megnyerték a lilák, a másodikban azonban négyet vágtak a ciprusiak.

Újpest: az UTE nem járul hozzá a címer megváltoztatásához

A hozzájárulásuk nélkül jogszerűen nem is lehet módosítani az emblémát.

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

A magyar edző szerint tíz év alatt kell elegendő pénzt keresni, mert utána nem segít senki.

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Milan: 20 millió euróért érkezhet a „szabadrúgáskirály”?

A piros-feketék próbálják lejjebb tornázni a 30 milliós irányárat.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér