Kinek jó, kinek nem a nagypénteki pihenő

2017. március 17. 17:30 Szoljon.hu
Jászkunság | Idén már négynapos húsvéti pihenőidővel számolhatunk, miután az Országgyűlés munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A munkavállalók nyilván örömmel fogadják a plusz pihenőidőt, sok család már tervezgeti, mivel tölti ki a hosszú hétvégét. Molnáréknál vasárnap– hétfőn mindig összegyűlik a család, így a szombat elég fárasztó szokott lenni.

– Bevásárlással, főzéssel, a gyerekek meglepetésének előkészítésével a háziasszonyoknak elmegy egy napjuk – mutatott rá Krisztina, az anya.

– Örülök, hogy a péntekkel nyerünk egy napot, legalább lesz idő pihenésre is. Megértem azokat is, akik ilyenkor elutaznak kikapcsolódni, egyébként is nagyon sok helyen szerveznek programokat az országban.

A munkáltatók viszont nem biztos, hogy örülnek a megnyújtott ünnepnek.

– Üzeme válogatja, hogy kit miként érint ez a döntés – vélekedett dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke –, hiszen vannak, akik hétvégén egyébként is nyitva tartanak. Ilyenek például a vendéglátóegységek, náluk különösebb változást nem fog hozni a szabad péntek.

De el kell mondani, hogy durván 250 munkanappal számolhatunk egy évben, így ez a péntek az értékteremtő gazdaságot 0,4 százalékkal érinti. Igen jelentős nagyságrendről beszélhetünk, közel tízmilliárd forintot jelent összességében a megyében.

De úgy vélem, ennél több tartalék rejlik a gazdaságban, ha a munkaszervezésen javítunk, nem irreális kijelenteni, hogy a gazdaság ezt a kiesést pótolni tudja. Ám a plusz munkaszüneti nap a gazdaság szereplői számára mindenképpen többletterhet, többletköltséget jelent, amit ki kell gazdálkodni.

A másik oldalról nézve viszont a pihenőnapok számának növelése előnyt is hordoz magában, hiszen a munkaerő regenerálódását segíti elő. A vendéglátóegységek forgalmát pedig még pozitív irányban is befolyásolja.

Vita persze mindig van – összegezte a kamaraelnök –, mint most is felvetették, hogy jó-e ez a döntés, vagy december 24-ét kellett volna inkább szabadnappá tenni. De meggyőződésem, hogy összességében pozitívnak tekinthetjük ezt a döntést.

– Mi természetesen növekvő ügyfélforgalommal számolunk nagypénteken – nyilatkozta lapunknak Zámbori Péter, a kisújszállási Kumánia Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője.

– Egyik oldalról nézve nyilván pozitívum, hogy munkaszüneti nappá nyilvánították nagypénteket, munkáltatói oldalról viszont egyértelműen többletkiadás, hiszen erre a napra pótlékot kell fizetni munkatársainknak, hiszen mi ugyanúgy dolgozni fogunk, ahogy egyébként is.

– A négynaposra bővült ünnep alatt viszont megnő a látogatottságunk, a szállodában telt házra számítunk. Az utóbbi években egyértelműen növekszik azok száma, akik az ünnepek alatt inkább pihennek, kimozdulnak otthonról, a szállóvendégek mellett a fürdőt is mind többen látogatják, így ez a plusznap nekünk bevételnövekedést hoz.

Dr. Szarvák Tibor szociológus is úgy véli, hogy a munkaszüneti nappá tett pénteket elsősorban kikapcsolódásra, hosszú hétvégi utazásra fogják fordítani az emberek.

– Azt gondolom, hogy mivel nagypéntek egyébként is a tavaszi szünet idejére esik, ez a nap elsősorban a családoké lesz. De a közös programok is nagyon fontosak a huszonegyedik század emberének.

– Ha együtt kimozdul a család – de akkor is, ha otthon töltik együtt az időt –, arra is több idejük jut, hogy elbeszélgessenek arról is, miről is emlékezünk meg nagypénteken. Úgy gondolom, óriási hozadéka lesz ennek, ami visszahat az identitásra, eszményre, hitre, de elsősorban a családra, gyerekekre.

A hívők nyernek a szabadnappal

Miklós János plébános úgy gondolja, hogy vallásgyakorlásra és pihenésre egyaránt felhasználják a plusz munkaszüneti napot.

– A társadalom eléggé megosztott, a gyerekek egyharmada nincs is megkeresztelve, így nem mondhatjuk, hogy áthatja a keresztény szellemiség – mutatott rá. – Aki aktívan gyakorolja a vallását, inkább alkalmat fog arra is találni, hogy eljöjjön a templomba. A hívő emberek valahol biztos nyernek vele, hogy nagypéntek munkaszüneti nap lesz.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kinek jó, kinek nem a nagypénteki pihenő

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Őrjítő reformok? Változások előtt a labdarúgás szabályai

Hatvanperces meccseket, gyorsabb játékot és fegyelmezettebb labdarúgókat akar látni a nemzetközi szabályalkotó testület.

Milan: 20 millió euróért érkezhet a „szabadrúgáskirály”?

A piros-feketék próbálják lejjebb tornázni a 30 milliós irányárat.

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

ÁTIGAZOLÁS FIGYELŐ. Nincs megállás a Fradinál és Felcsúton, belehúzott a Kövesd is!

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

Hétszeres bajnok korábbi játékos vezeti a Debrecen ajándékboltját.

Dortmund: Barcelona helyett Angliába tart a szélső?

A francia internetes portál úgy tudja, a 20 éves labdarúgó már tárgyalásokat folytat a szigetországban.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér