Legyőzi a hideget az emberség

2017. január 10. 12:47 Szoljon.hu
JÁSZKUNSÁG | Rég volt ilyen hideg Magyarországon, mint most. Megdőlt a hidegrekord, a szakembereknek is rengeteg munkát ad az extrém hideg. A hatóságok, civilek azonban jól vizsgáznak emberségből Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Napokig extrém hideg tombolt az országban.  Az embertpróbáló időben nem csak a hatóságok, de magánszemélyek, civil szervezetek is jobban odafigyeltek a környezetükben élőkre. A rendőrök több helyen is segítettek az időseknek, elesetteknek. Törtelen egy négygyermekes családnál aprítottak fát a ceglédi egyenruhások. Állampolgári bejelentés alapján jelentek meg a rendőrök vasárnap délután a törteli háznál, mivel a bejelentő elmondása szerint a ház kéménye nem füstöl, mert nincs mivel fűteniük az ott lakóknak.
– Engem is értesítettek erről, azonnal intézkedett az önkormányzat is. Fát vittünk a családnak, nincsenek veszélyben – erősítette meg Godó Tibor polgármester, hozzátéve, tegnap reggel egy értekezletet hívott össze többek között a szociális szférában dolgozó szakembereknek. Itt döntötték el, hogy a pályázaton nyert szociális tűzifát már most kiosztják.

Szolnokon is daraboltak fát a rendőrök egy asszonynak, a tüzelésre szánt fát bevitték a házba, a kályha mellé. A járőrök persze az utcán lévőkre is figyelnek. Szombaton például Szolnok egyik utcáján, egy járdán ülő, reszkető férfit találtak. A rendőrök nehezen tudtak kommunikálni a negyvenkét éves férfival, aki teljesen át volt fázva. Egy pokróccal betakarták, meleg teával kínálták, mentőt hívtak hozzá.
Egy zagyvarékasi nő értesítette a rendőrséget, mert aggódott a szomszédjában lakó idős párért, mivel tudomása szerint nem rendelkeznek semmilyen fűtésre alkalmas eszközzel. A rendőrök az épületben valóban nem találtak fűtőtestet, de az idős házaspár ennek ellenére nem akarta elhagyni a házat. Az újszászi járőrök intézkedtek, hogy egy házaspár otthonában elhelyezzenek egy kályhát, melyet az idős emberek rokonainak és Zagyvarékas jegyzőjének közreműködésével sikerült megvalósítani – tudtuk meg Szabó Zita megyei rendőrségi szóvivőtől.

TRV: Mintegy kétszáznegyven vízóra fagyott el a megyében

– A téli időjárás, különösen az extrém hideg jelentős fizikai terhelést jelentenek munkatársainknak – tudtuk meg a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.-től. – A legtöbb munkát ezekben az időszakokban az elfagyott vízmérők cseréje adja, melyeket igyekszünk minél hamarabb elvégezni. A hibaelhárítások területén több csapatunk dogozik, készenléti időben is beosztott dolgozók látják el a feladatokat, például a január 6–8. közötti hétvégén a megyében kétszáznegyven bejelentés érkezett elfagyásokkal kapcsolatosan, a legtöbb, hetvenöt a mzőtúri, a legkevesebb, öt a berényi üzemvezetőség területéről.
Érdemes vigyázni a vízórára, mert cseréje bruttó húszezer forintot jelent...


Kenderesen is folyamatosan járőröznek a rendőrök, de a polgárőrök és a családsegítő szolgálat munkatársai is nézik az egyedül élő időseket. Az idősek napközijében a hétvégén is meleg, fűtött helyiséggel, forró teával és zsíros kenyérrel várták azokat, akik fáztak. 
– Ma postázzuk a szociális tűzifára jogosultaknak a határozatot, s a fát a jövő héten osztjuk ki az érintetteknek – mondta dr. Gaszparjan Karen jegyző.
Karcagon, a tanyagondnok a hétvégén is járta autóval a kerteket, tanyákat, s akinek kellett, fát vagy meleg teát, takarót vitt – tudtuk meg Kun Csillától, a Családsegítő Szolgálat vezetőjétől. November óta nyitva van az átmeneti melegedő is, ahová a szolgálat munkatársai takarót, meleg teát, zsíros és vajas kenyeret visznek naponta az ott tartózkodóknak. A családsegítő szakemberei munkájuk során, a várost járva, fokozottan figyelnek a kint lévőkre.

Jászberényben továbbra is három hajléktalanról tudnak, akikre kiemelt figyelmet fordítottak, illetve fordítanak jelenleg is. Szatmári Antalné alpolgármester elmondta, hogy a három hajlék nélküli közül kettő számára ismerősök biztosítottak elhelyezést a hideg napokban, egyikük azonban minden, elhelyezésre vonatkozó segítségnyújtást elutasít.
Rákócziújfaluban múlt héten csütörtökön melegedőt nyitottak a Sportpálya öltözőjében, ahol évek óta télvíz idején közfürdő is működik.
– Nem csak igény, hanem lassan elvárás is az önkormányzat felé, hogy ilyen módon is segítse a rászorulókat – állítja Papp János településvezető. – A melegedőben egy közfoglalkoztatott segít mindenben, a pihenni, melegedni vágyóknak teát főz, étellel kínálja a betérőket. Csak vasárnap huszonöten fordultak meg az ideiglenes melegedőben. A fürdési lehetőséget is sokan veszik igénybe, van, aki rendszeresen ide jár mosni is – tette hozzá a polgármester.

Rákócziújfaluban forró teával, étellel kínálják a melegedőben a hideg elől bemenekülőket FOTÓ: Mészáros János Rákócziújfaluban forró teával, étellel kínálják a melegedőben a hideg elől bemenekülőket FOTÓ: Mészáros János

– Reggel fél hétkor már itt vagyok és készítem az első adag teát, délutánig én vagyok az „ügyeletes” itt – magyarázza Ungi Erika közfoglalkoztatott, hozzáfűzte, tegnap még idegenek is betértek hozzá, egy ötfős társaság teázott a melegedőben. Nem kérdezik senkitől, honnan jött és miért, csak segítenek, kínálják őket azzal, ami éppen van. Most például mézeskalács, egy önzetlen lakos hozta be, hogy adjunk belőle másoknak is.
Közben az ország utcáit télikabátok „árasztották” el. A Szabadfogas elnevezésű kezdeményezés január 7-én indult a rendkívüli hideg miatt, s napok alatt „elharapódzott”.
„Arra kérünk mindenkit, ha a munkahelyén vagy otthon vagy bárhol van egy felesleges fogasa; helyezze el közterületen, nagyobb, forgalmas tereken, aluljárókban és tegyen rá kabátokat” – írta a Facebookon a kezdeményezés szülőatyja, Gerlóczy Zsigmond. Szolnokon sem talált süket fülekre a felhívása, a Szapáry úton már áll fogas.

A meleg ruhákkal teleakasztgatott szolnoki „szabadfogast” Juhász József mutatja a Szapáry úton FOTÓ: Mészáros János A meleg ruhákkal teleakasztgatott szolnoki „szabadfogast” Juhász József mutatja a Szapáry úton FOTÓ: Mészáros János

– Az országban hatvanöt helyen működik ilyesfajta segítségnyújtás, pár napja már a megyeszékhelyen is – mondja Juhász József irodavezető, aki Szolnokon bábáskodik e kezdeményezés mellett.
– Hozzák-viszik a ruhákat, működik a cserebere. De nem csak ruhaneműket ajánlanak fel a lakosok, pár napja egy szandaszőlősi férfi keresett meg, hogy ruhatartót adna, legyen mire ráakasztani a vállfákat. Mi senkitől nem kérdezzük, kicsoda, kinek viszi a ruhákat és miért. Senkit nem korlátozunk, a kitett holmikat szabadon lehet elvinni. Hiszem, hogy sem képzettség, sem egyenruha nem kell a segítségnyújtáshoz – bólogat József, aki szerint a tél még hosszú, támogatni a rászorulókat hetek múlva is kell még...
Mindenesetre a meteorológusok a hét közepére némi enyhülést jósolnak, így talán már mondhatjuk: az emberség legyőzni a fagyokat is!

Kézbesítőink is küzdenek a kemény hajnali mínuszokkal

Nem egyszerűek azon dolgozók napjai sem, akik ebben a farkasordító hidegben a szabadban dolgoznak. Újságkihordóink nap mint nap a leghidegebb hajnali órákban dobják postaládába az Új Néplapot, hogy kora reggel az olvasók már a friss híreket böngésszék.
– Hétvégén négy óránkba telt, hogy a lapokat minden előfizetőnek eljuttassuk, máskor ezzel megvagyunk kettő óra negyven perc alatt – meséli Elek Péter terjesztési régióvezető, akinek kollégái Szolnok belvárosában terítik az újságokat. – Hajnali három órakor már kerékpároztunk, kezünk majd odafagyott a kormányhoz. Egy termosznyi forró teával indultunk útnak, hogy legalább ennyi legyen, ami felmelegít bennünket. Sokat segítenének a lakosok, ha házuk előtt lesóznák a járdát – teszi hozzá Péter.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Legyőzi a hideget az emberség

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Spanyolország: kié lesz az arany? Így zár a Real és a Barca!

Spanyolország: kié lesz az arany? Így zár a Real és a Barca!

Mindkét csapat otthon játszik legerősebb riválisával. Most a katalánok vannak előrébb, de kevesebbet játszanak.

Hoki-vb: csak Ausztriára figyeljünk, a többi még ráér!

KEZDÉS: 19.30. „Dél-Koreával később foglalkozunk. Aki nagyon előre szalad, rosszul jár.”

Légióskörkép: bajnokverés Futács-góllal; nagyszerű Huszti-assziszt

Nagy Dominik kezdett a Legiában, megszerezte első találatát • Gyurcsó gólpasszt adott.

El Clásico: Messi átment a „falon”, majd kiteregetett – mémek

El Clásico: Messi átment a „falon”, majd kiteregetett – mémek

Mosolygós Casemiro • Megvan a tizenegyedik parancsolat • Umtiti zsebe meglepő dolgokat rejt!

Man. City: Guardiola olyat élhet át, amit edzőként még soha

Ki gondolta volna ezt, amikor sorozatban 10 győzelemnél jártak tavaly szeptemberben...

Topligák: Hazard a 2., Neymar a 4., Messi a 6., CR a 100-ban sincs!

A CIES ezúttal az európai topligák legjobban cselező játékosait állította rangsorba.

Kiemelt témák - SZOLJON.HU

Kék hírek | Szoljon videók | Balesetek | Nettóbér-kalkulátor

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér