Lesz vagy nem lesz elkerülő Kunszentnél?

2017. június 16. 12:50 Szoljon.hu
KUNSZENTMÁRTON | Nem adják fel a kunszentmártoniak: tovább lobbiznak az M44-es gyorsút városi­ lejárójáért, illetve a 45-ös számú főút Kunszentet elkerülő szakaszának megépítéséért. Pedig a helyzet nem egyszerű...

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szakadatlanul dübörögnek a Szent István­ és a Szent Imre úton a teherautók, kamionok. Most, hogy itt a nyár, az ember tárt ­ablak mellett töltené a nappalokat, éjszakákat. Nem úgy az itt élők, akik csukott nyílászárók mellett is tudják, mikor, milyen jármű dübörög el házuk előtt két–három méterrel. Sokszor a tányérok is megcsörrennek a szekrényben, de még a képkeret is ugrik egyet a falon, a fotón szereplő perge bajszos nagypapa pedig csuklik egyet, megint őt emlegetik, milyen szép is volt itt hajdan az élet...

A főút mellett lakók évek óta szenvednek az egyre növekvő átmenő forgalomtól. Eladhatatlan házaik megrepedeztek a többtonnás járművek keltette rezgésektől, nyugalmuk odalett. Az önkormányzat tehetetlen az ügyben, a városnak nincsen pénze sok milliárd forintos elkerülő utat építeni.

Az egyik ottlakó, Szathmáry­ József elmesélte, szerveztek ők már aláírásgyűjtést is, ­számos fórumon hívták fel a figyelmet arra, mennyire elviselhetetlen a benzingőzben, zajban élni. Sok-sok levelet ­írtak, hatástanulmányt készíttettek, egyeztettek.
– Akkor csillant fel a szemünk, amikor kiderült, hogy az M44-es út építése elkezdődhet – mondja Wenner-­Várkonyi Attila polgármester.

Prekup János és Szathmári József már többször felhívta a figyelmet a nagy forgalomra Fotó: Joó Zsuzsa Prekup János és Szathmári József már többször felhívta a figyelmet a nagy forgalomra Fotó: Joó Zsuzsa

– Az előzetes terveket tanulmányozva megnyugodva láttuk, hogy végre teljesül régi álmunk, megépül az elkerülő. Majd jött egy újratervezés és a hidegzuhany: kiderült, sem elkerülő, sem lehajtó nem lesz egyelőre.

Állítólag erről nemhogy nem kérdezték meg a kunszentmártoniakat, de nem is szóltak nekik a módosításról. Ezek után levélben kereste meg az önkormányzat a szakminisztériumot, arra kérve őket, gondolják át a módosításokat még egyszer. Hiába...

Nemrégiben újabb levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek, valamint már Lázár ­Jánosnak is, ismételten felhívva a figyelmet a problémákra.
Az önkormányzat levelében még javaslatot is tett, hogy a kormányzat az olimpiai beruházási keretből finanszírozza a beruházás elmaradt munkarészét, méghozzá minél hamarabb.

– A 45-ös főút Kunszentmárton belterületén közel két kilométer hosszon vezet keresztül, gyakorlatilag kettészelve a települést. Az úton nap mint nap a lakosok többször átkelnek, ami csöppet sem veszélytelen... – fűzi hozzá egy másik­ érintett lakó, Prekup János­. A polgármester elárulja, már minden követ megmozgattak: Boldog István országgyűlési­ képviselőt is megkeresték, segítséget, némi lobbit kérve tőle.

A honatya valóban szívén viseli az út sorsát, ezért módosító javaslatot nyújtott be az ügyben, melyet a napokban tárgyalt a parlament költségvetési bizottsága.
– Sajnos a javaslatom nem kapta a meg a szükséges többséget, így nem került az országgyűlés elé – mondta­ el kérdésünkre válaszolva ­Boldog István.

– Bár korábban az ellenzéki képviselők is kinyilvánították, hogy mindent megtesznek az elkerülő megépítéséért, végül mégsem szavazták meg az indítványt, így a 2018-as költségvetésben nem szerepel ez az útszakasz. Ennek ellenére tovább keresem a lehetőségeket, így Seszták miniszter úrtól már ígéretet kaptam rá, hogy a későbbiekben felülvizsgálják a terveket.

A napokban az érintettekhez is megérkezett Seszták Miklós levele, melyben az olvasható, hogy valóban nincsen benne a közeljövő, azaz az első ütem terveiben a 45-ös út építése. De – reményt keltve a kunszentiekben – azt is leírja a miniszter, hogy a kormány negyedévente felülvizsgálja a közúthálózat-fejlesztési terveket, így „lehetőség lesz a projekt kormányhatározatban történő ismételt szerepeltetésére”.

Ami biztos tehát, hogy semmi nem biztos: a Szent Imre­ herceg út és Szent István király út lakóinak egyelőre tűrni kell a zajt, a benzingőzt, a hatalmas átmenő forgalmat. Ugyanakkor az ipari parki lejáró hiánya miatt elképzelhető, hogy néhány vállalkozás elgondolkodik, szeretne-e olyan városba települni, ahová (egy darabig legalábbis) még út se vezet az M44-ről...

Három külön helyrajzi száma van

Kunszentmárton önkormányzata sokáig bizakodott az elkerülőjük megépítésében. Volt is miért: a 45-ös főút elkerülő­ szakaszának területét az állam már kisajátította, a régészeti előfeltárást is elvégezték. Széles csíkban kivágták már az erdőt is az építkezéshez. Állítólag a város felújítaná a volt állami gazdasági lakótelepre vezető utat, de mióta kisajátították, 3 külön helyrajzi száma van. A középen lévő 50 méteres szakasz nem az önkormányzaté, gyakorlatilag azt sem tudják, ki a kezelője. Jelenleg tehát se saját út, se elkerülő nincsen Kunszentmárton szélén.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Lesz vagy nem lesz elkerülő Kunszentnél?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

Felkészülés: sima újpesti vereség, Zsótér csuklója eltörött

Az első félidőt 1–0-ra megnyerték a lilák, a másodikban azonban négyet vágtak a ciprusiak.

BL: óriási bravúrral kezdett a gibraltári bajnok

Az Europa FC a walesi bajnok otthonában nyert, az Alaskert az andorrai riválissal küszködött.

Újpest: az UTE nem járul hozzá a címer megváltoztatásához

A hozzájárulásuk nélkül jogszerűen nem is lehet módosítani az emblémát.

Tenisz: 49 percig tartott Maldini első és utolsó profi teniszmeccse

A 49 éves futballklasszis párosban nagyon sima vereséget szenvedett.

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

A magyar edző szerint tíz év alatt kell elegendő pénzt keresni, mert utána nem segít senki.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér