Megindult a jégtömeg Szolnok felé

2017. február 16. 12:10 , Legutóbb frissítve: 2017. február 16. 16:30 Szoljon.hu
TISZA | Ma reggel 7.30-kor a Kiskörei tározóban Tiszanána-Dinnyéshát térségében (409,8 folyamkilométer szelvényben) a feltorlódott jég megindult.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tegnap a KÖTIVIZIG duzzasztással megemelte a felvízszintet, így megközelítően 24 óráig sikerült helyben tartani a felső folyószakaszról érkező torlaszt Tiszaderzs magasságában, amelynek egy része, mintegy 3 hektáron befordult a tározó területére. A jégtömegben nagy mennyiségű elszabadult úszómű és roncs található. A Tiszacsegén elsodródott komp tegnap a késő délutáni órákban a Sarudi medencébe sodródott ki. A torlasz megindulása vagy további apadása esetén a medencébe kiúszott jégtömeg és vele együtt a komp is visszasodródhat a főmederbe. A duzzasztást ma reggel 8:20-kor megszüntettük – írja a kotivizig.hu.

A ma reggel a torlasz előtt megindult mintegy 800 méter hosszú 100 %-os jégzaljással vonuló jégtömeg elérte a Kiskörei Vízlépcsőt, a kiskörei vasúti híd alatti szakaszon már megjelent a zajló jég. A jégtömeg biztonságos átvezetése érdekében a Kiskörei Vízlépcsőnél a KÖTIVIZIG megkezdte a duzzasztás megszüntetését. Az igazgatóság fokozott figyelőszolgálattal követi a jég vonulását a Kisköre alatti szakaszokon is.

A Tiszán Kisköre alatt is több helyen megindult a korábban összetorlódott jég, de továbbra is van olyan szakasz, ahol állójég található a folyón. Az M4-es autópálya tiszai keresztezésében lévő munkaterületen, felkészülve a vízlépcsőn történő jégátvezetés következtében kialakuló jégzajlásra, az úszó létesítmények a rögzítését megerősítették, folyamatos helyszíni felügyelet biztosítása mellett.

A Tiszacsegéről elsodort, híressé vált komp köszöni szépen jól van, sok-sok kilométernyi hányattatás után megpihent a Tisza jobb parti övzátonyon (412 folyamkilométer), Dinnyéshát közelében. FOTÓ: Mészáros János A Tiszacsegéről elsodort, híressé vált komp köszöni szépen jól van, sok-sok kilométernyi hányattatás után megpihent a Tisza jobb parti övzátonyon (412 folyamkilométer), Dinnyéshát közelében. FOTÓ: Mészáros János

A szükséges beavatkozások és a megerősített figyelőszolgálat felállítása érdekében az Igazgatóság tegnap 12 órától a Kisköre alatti folyószakaszra Csongrádig III. fokú jeges árvízvédelmi készültséget, a Kisköre alatti árvízvédelmi fővédvonalakra – a Tisza jobb parton Kiskörétől Tószegig, a bal parton Pusztataskonytól Cibakházáig – a jég észlelése és nyomon követése érdekében III. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el. A jégvédekezés időszakára a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídját lezárták a közforgalom elől, kizárólag szolgálati célú járművek közlekedése engedélyezett.

A KÖTIVIZIG továbbra is felhívja a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak figyelmét arra, hogy a Tiszán levonuló jeges árvíz következtében a folyón nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani, ezért a még vízben lévő eszközök mederből történő eltávolítását, illetve biztonságos rögzítését tegyék meg. A kompok és pontonhidak tulajdonosainak, üzemeltetőinek  szintén számítaniuk kell a várható jelenségekre (vízszintváltozás, jég, uszadék) és meg kell tenni a szükséges intézkedéseket.

A Tiszán a jégtorlódások következtében elhúzódó árhullámra és első fokot meghaladó vízszintek kialakulására lehet számítani. A vízállásokat a jég torlódása, majd újbóli megindulása nagyban befolyásolja.

A Zagyva és a Tarna végig apad, ma reggel a Zagyván Jászteleknél 215 cm volt a vízállás. A folyó gyakorlatilag jégmentes. Csupán kisebb szakaszokon figyeltek meg parti jeget és 10%-os jégzajlást.
A Körösök vízrendszerében szintén apadás figyelhető meg. Ma reggel 7:00-kor Szarvasnál 411 cm, apadó, Kunszentmártonnál 457 cm, apadó volt a vízállás. A Körösökön levonult árhullámot követően a folyó jégmentessé vált.
A Hortobágy-Berettyó felső szakaszán kissé árad, az alsó szelvényekben apad. A vízfolyás torkolati szakaszának vízállását a Hármas-Körös apadása befolyásolja. Ma 7:00-kor: Borznál 243 cm apadó, Mezőtúr-Árvízkapu-felsőnél 324 cm, apadó vízállást regisztráltak.

Tiszai jégzajlás a kiskörei vízerőműnél csütörtökön MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Tiszai jégzajlás a kiskörei vízerőműnél csütörtökön MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Árvízvédelem

A Tiszán továbbra is III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben az árvízvédelmi védvonalakon a Tisza-tó mentén, illetve tegnap déltől Kisköre és Tószeg, valamint Pusztataskony és Cibakháza között. A Tisza folyóra Tiszafüred és Csongrád között, illetve a Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon szintén III. fokú jeges árvízvédelmi készültség érvényes.
A Közép-Tiszán továbbra is pontszerű II. fokú jeges árvízvédekezési készültség helyszíne az épülő M4 autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterület.

Belvízvédelem

Az elmúlt napokban számottevő csapadék nem hullott a KÖTIVIZIG területén. A hőmérsékletek tekintetében az évszakhoz képest kissé enyhébb időjárás jellemzi a térséget. Az Igazgatóság működési területén már csak a ceglédi és a jászkiséri belvízvédelmi szakaszon van érvényben pontszerű II. fokú készültség. Továbbra is pontszerű I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a Kisköre, Kunhegyes, Karcag, Kisújszállás és Cibakháza térségében és I. fokú a készültség a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszon. Az elöntött területek nagysága az elmúlt naphoz képest csaknem 800 hektárral csökkent, a KÖTIVIZIG területén a ma reggeli adatok szerint összesen 7675 hektárt borít belvíz, ebből 2700 hektár vetés, 1475 hektár pedig szántó.

Az elmúlt 24 órában a belvízvédekezésben résztvevő 60 fő a 21 stabil szivattyútelep és az 3 hordozható szivattyúállás üzemeltetésével együttesen 429 ezer köbméter vizet emelt át a befogadókba. Emellett a tegnapi napon 123 ezer köbméter vizet vezettek ki gravitációsan az elöntött területekről a befogadókba. A főcsatornák mederteltsége 80-90 százalékos.
A KÖTIVIZIG-hez beérkezett információk alapján az önkormányzatok közül Túrkeve II. fokú, Szelevény, Tiszasas, Zagyvarékas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Megindult a jégtömeg Szolnok felé

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

Felkészülés: sima újpesti vereség, Zsótér csuklója eltörött

Az első félidőt 1–0-ra megnyerték a lilák, a másodikban azonban négyet vágtak a ciprusiak.

BL: óriási bravúrral kezdett a gibraltári bajnok

Az Europa FC a walesi bajnok otthonában nyert, az Alaskert az andorrai riválissal küszködött.

Újpest: az UTE nem járul hozzá a címer megváltoztatásához

A hozzájárulásuk nélkül jogszerűen nem is lehet módosítani az emblémát.

Tenisz: 49 percig tartott Maldini első és utolsó profi teniszmeccse

A 49 éves futballklasszis párosban nagyon sima vereséget szenvedett.

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

A magyar edző szerint tíz év alatt kell elegendő pénzt keresni, mert utána nem segít senki.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér