Megindult a jégtömeg Szolnok felé

2017. február 16. 12:10 , Legutóbb frissítve: 2017. február 16. 16:30 Szoljon.hu
TISZA | Ma reggel 7.30-kor a Kiskörei tározóban Tiszanána-Dinnyéshát térségében (409,8 folyamkilométer szelvényben) a feltorlódott jég megindult.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tegnap a KÖTIVIZIG duzzasztással megemelte a felvízszintet, így megközelítően 24 óráig sikerült helyben tartani a felső folyószakaszról érkező torlaszt Tiszaderzs magasságában, amelynek egy része, mintegy 3 hektáron befordult a tározó területére. A jégtömegben nagy mennyiségű elszabadult úszómű és roncs található. A Tiszacsegén elsodródott komp tegnap a késő délutáni órákban a Sarudi medencébe sodródott ki. A torlasz megindulása vagy további apadása esetén a medencébe kiúszott jégtömeg és vele együtt a komp is visszasodródhat a főmederbe. A duzzasztást ma reggel 8:20-kor megszüntettük – írja a kotivizig.hu.

A ma reggel a torlasz előtt megindult mintegy 800 méter hosszú 100 %-os jégzaljással vonuló jégtömeg elérte a Kiskörei Vízlépcsőt, a kiskörei vasúti híd alatti szakaszon már megjelent a zajló jég. A jégtömeg biztonságos átvezetése érdekében a Kiskörei Vízlépcsőnél a KÖTIVIZIG megkezdte a duzzasztás megszüntetését. Az igazgatóság fokozott figyelőszolgálattal követi a jég vonulását a Kisköre alatti szakaszokon is.

A Tiszán Kisköre alatt is több helyen megindult a korábban összetorlódott jég, de továbbra is van olyan szakasz, ahol állójég található a folyón. Az M4-es autópálya tiszai keresztezésében lévő munkaterületen, felkészülve a vízlépcsőn történő jégátvezetés következtében kialakuló jégzajlásra, az úszó létesítmények a rögzítését megerősítették, folyamatos helyszíni felügyelet biztosítása mellett.

A Tiszacsegéről elsodort, híressé vált komp köszöni szépen jól van, sok-sok kilométernyi hányattatás után megpihent a Tisza jobb parti övzátonyon (412 folyamkilométer), Dinnyéshát közelében. FOTÓ: Mészáros János A Tiszacsegéről elsodort, híressé vált komp köszöni szépen jól van, sok-sok kilométernyi hányattatás után megpihent a Tisza jobb parti övzátonyon (412 folyamkilométer), Dinnyéshát közelében. FOTÓ: Mészáros János

A szükséges beavatkozások és a megerősített figyelőszolgálat felállítása érdekében az Igazgatóság tegnap 12 órától a Kisköre alatti folyószakaszra Csongrádig III. fokú jeges árvízvédelmi készültséget, a Kisköre alatti árvízvédelmi fővédvonalakra – a Tisza jobb parton Kiskörétől Tószegig, a bal parton Pusztataskonytól Cibakházáig – a jég észlelése és nyomon követése érdekében III. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el. A jégvédekezés időszakára a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídját lezárták a közforgalom elől, kizárólag szolgálati célú járművek közlekedése engedélyezett.

A KÖTIVIZIG továbbra is felhívja a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak figyelmét arra, hogy a Tiszán levonuló jeges árvíz következtében a folyón nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani, ezért a még vízben lévő eszközök mederből történő eltávolítását, illetve biztonságos rögzítését tegyék meg. A kompok és pontonhidak tulajdonosainak, üzemeltetőinek  szintén számítaniuk kell a várható jelenségekre (vízszintváltozás, jég, uszadék) és meg kell tenni a szükséges intézkedéseket.

A Tiszán a jégtorlódások következtében elhúzódó árhullámra és első fokot meghaladó vízszintek kialakulására lehet számítani. A vízállásokat a jég torlódása, majd újbóli megindulása nagyban befolyásolja.

A Zagyva és a Tarna végig apad, ma reggel a Zagyván Jászteleknél 215 cm volt a vízállás. A folyó gyakorlatilag jégmentes. Csupán kisebb szakaszokon figyeltek meg parti jeget és 10%-os jégzajlást.
A Körösök vízrendszerében szintén apadás figyelhető meg. Ma reggel 7:00-kor Szarvasnál 411 cm, apadó, Kunszentmártonnál 457 cm, apadó volt a vízállás. A Körösökön levonult árhullámot követően a folyó jégmentessé vált.
A Hortobágy-Berettyó felső szakaszán kissé árad, az alsó szelvényekben apad. A vízfolyás torkolati szakaszának vízállását a Hármas-Körös apadása befolyásolja. Ma 7:00-kor: Borznál 243 cm apadó, Mezőtúr-Árvízkapu-felsőnél 324 cm, apadó vízállást regisztráltak.

Tiszai jégzajlás a kiskörei vízerőműnél csütörtökön MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Tiszai jégzajlás a kiskörei vízerőműnél csütörtökön MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Árvízvédelem

A Tiszán továbbra is III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben az árvízvédelmi védvonalakon a Tisza-tó mentén, illetve tegnap déltől Kisköre és Tószeg, valamint Pusztataskony és Cibakháza között. A Tisza folyóra Tiszafüred és Csongrád között, illetve a Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon szintén III. fokú jeges árvízvédelmi készültség érvényes.
A Közép-Tiszán továbbra is pontszerű II. fokú jeges árvízvédekezési készültség helyszíne az épülő M4 autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterület.

Belvízvédelem

Az elmúlt napokban számottevő csapadék nem hullott a KÖTIVIZIG területén. A hőmérsékletek tekintetében az évszakhoz képest kissé enyhébb időjárás jellemzi a térséget. Az Igazgatóság működési területén már csak a ceglédi és a jászkiséri belvízvédelmi szakaszon van érvényben pontszerű II. fokú készültség. Továbbra is pontszerű I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a Kisköre, Kunhegyes, Karcag, Kisújszállás és Cibakháza térségében és I. fokú a készültség a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszon. Az elöntött területek nagysága az elmúlt naphoz képest csaknem 800 hektárral csökkent, a KÖTIVIZIG területén a ma reggeli adatok szerint összesen 7675 hektárt borít belvíz, ebből 2700 hektár vetés, 1475 hektár pedig szántó.

Az elmúlt 24 órában a belvízvédekezésben résztvevő 60 fő a 21 stabil szivattyútelep és az 3 hordozható szivattyúállás üzemeltetésével együttesen 429 ezer köbméter vizet emelt át a befogadókba. Emellett a tegnapi napon 123 ezer köbméter vizet vezettek ki gravitációsan az elöntött területekről a befogadókba. A főcsatornák mederteltsége 80-90 százalékos.
A KÖTIVIZIG-hez beérkezett információk alapján az önkormányzatok közül Túrkeve II. fokú, Szelevény, Tiszasas, Zagyvarékas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Megindult a jégtömeg Szolnok felé

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Alig várja az új Alien-filmet? Jó hírünk van

Egy ötperces jelenet jött ki a mozihoz.

Bizarr: Közös fotósorozattal emlékeztek meg szakításukról

Harrison és Jackie nem az a tipikus pár.

Sokkal, de sokkal több zöldséget és gyümölcsöt kéne fogyasztanunk, mint ahogy eddig gondoltuk

Napi tíz adag zöldség és gyümölcs fogyasztása például évente 7,8 millió ember idő előtti halálát előzhetné meg egy új brit tanulmány szerint.

Leicester City: eddig tűrték a vergődést, kirúgták Ranierit!

Leicester City: eddig tűrték a vergődést, kirúgták Ranierit!

A „rókák” az előző szezonban véghez vitték a csodát, ám Ranierit ez sem mentette meg.

El: kiesett a Zenit, a Legia és az Athletic Bilbao is

„Muszájmeccsen” lépett tovább a Roma, Tottival a fedélzeten; az APOEL, az Ajax és az Anderlecht is örülhetett a végén.

Újpest: a jövő héttől a Szusza-stadionban játszhat a csapat

Megegyeztek az NSK-val, már csak az MLSZ és a hatóságok engedélyeire várnak.

MU: Rooney hivatalos közleményben reagált a jövőjét firtató hírekre

MU: Rooney hivatalos közleményben reagált a jövőjét firtató hírekre

A 31 esztendős futballista tiszta vizet öntött a pohárba.

PL: „Griezmann a Manchester Unitedhez igazol”

Valaki már tudja, hogy mi lesz a francia futballista sorsa?

Magyar futball, most figyelj, így is lehet! Szülők Akadémiája

Szemléletváltás; a Z generáció és a sportoló, edző, szülő háromszög új nézőpontból.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér