Meglepő, miket találtak a visszaadott könyvtári könyvekben

2015. január 18. 08:44 Joó Zsuzsa
szolnok | Szalonnabőrt, kenyérhéjat, szerelmes levelet, de még anyakönyvi kivonatot is találtak már visszaadott könyvtári könyvekben. A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár ezeket gyűjtötte most csokorba és tárta a látogatók elé.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Számos meglepő holmit fedeztük már fel azokban a könyvekben, melyeket olvasóink hoztak vissza hozzánk, a Verseghy Ferenc Könyvtárba – mondja Bartáné Engel Aranka. A könyvtáros elmeséli, már húsz esztendeje dolgozik itt, azóta gyűjti kollégáival e tárgyakat. Eddig csak „maguknak” őrizgették egy nagy dobozban a leveleket, feljegyzéseket, fotókat, most azonban úgy döntöttek, megmutatják mindenkinek e „leleteket”.

– Van itt minden, mint egy jó boltban – mutat egy vitrinre Aranka. Valóban fellelhető sok furcsaság és érdekesség az üveg mögött: orvosi igazolás 2009-ből (hogy hiányozhatott a diáklánynak, talán igazolatlant is kapott emiatt?), egy 1937-ből származó látogatói jegy a Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem könyvtárába, réges-régi buszjegy, egy belépő a „Damiba”, saját készítésű könyvjelzők, jól-rosszul sikerült anatómiai rajzok...

– Kifejezetten aranyos feljegyzések is estek ki könyvekből, például egy kislány levele, melyet apukájához írt: „Létszi, hagy kapjak egy gördeszkát! Anyira szeretném! Minden álmom! Apának: kata, azaz én”. És itt van másik nagy kedvencem: „Dédi! Elvittem a baltát, majd hozom. Tibi”.

Nagyokat nevetünk beszélgetőtársammal, a könyvjelzőként használt levelek, feljegyzések, receptek néhol kifejezetten viccesek, máskor inkább komoly kordokumentumként szolgálnak. Aranka most egy dobozt vesz elő, ebben tartják azokat a holmikat, melyet nem tudtak vagy éppen nem akartak a közönség elé tárni.

Bartáné Engel Aranka és kollégái csaknem húsz éve gyűjtögetik a könyvekben talált tárgyakat. Most ki is állították a legérdekesebb „leleteket”. Fotó: Mészáros János Bartáné Engel Aranka és kollégái csaknem húsz éve gyűjtögetik a könyvekben talált tárgyakat. Most ki is állították a legérdekesebb „leleteket”. Fotó: Mészáros János

– Kórházi zárójelentés, számlák, adókártya... – veszi sorban elő a könyvekből kihullott papírokat, iratokat a könyvtáros. Felolvas egy szerelmesnek induló levelet is, mely a végén elbocsájtó üzenetté vált át, és amely egy rákóczifalvai hölgynek íródott. Ebből kiderül, a lovag már unja a napi telefonhívásokat, így azt javasolja, maradjanak inkább a levelezésnél. Elgondolkodunk, lehet, hogy nem is véletlenül hagyta a kölcsönkönyvben a levelet?!

A legtöbb tárgynak története van. A fényképeknek még inkább... Akadnak olyan iratok, melyekről azt is tudják a dolgozók, hogy kihez tartoznak. Ilyen például a szintén a „rejtek-dobozban” található születési anyakönyvi kivonat.
– A tulajdonosa, Tamás, nagyon sok könyvet ajándékozott könyvtárunknak. Pár éve azonban már nem láttuk a férfit, azt mondják, talán Budapestre költözött...

Kiderül, olyan dolgokat is felleltek már könyvekben, melyeket nem őriztek sokáig...

– Az egyik olvasónk kenyérhéjat, egy másik szalonnabőrt használt könyvjelzőként és ezekkel együtt hozta vissza kiadványunkat. Hát... ezeket a „csemegéket” inkább nem tartottuk meg. Ugyanígy a használt papírzsebkendőket és a tisztasági betétet sem.

Aranka hozzáteszi, ezeket a jövőben sem kívánják kiállítani, a most látható mini-tárlatot azonban a jövőben folyamatosan bővítik. Az biztos, hogy február végéig megtekinthetőek a talált leletek. Ha pedig valaki felismeri saját tulajdonát, ne szégyellje elkérni, a könyvtárosok biztosan visszaadják azt.

Váratlan leletekre is bukkantak már

A könyveknek sorsuk mellett néha váratlan tartalmuk is van. Erről tanúskodnak azok a meglepő leletek, melyeket magukba zártak az idők során. Egy városi legenda szerint a könyvekben felejtett tárgyak sorát egy női alsónemű vezeti, ami már a globális felmelegedést követően kerülhetett oda. Máskülönben egy nagylexikonba is szűkösen fért volna. Gyűjtemények több száz éves köteteiből is került elő sok minden, névjegytől a varrótűn, papírpénzen, gyertyapecséten át szőrszálakkal bezáróan. Utóbbinak minden bizonnyal egy szakáll lehetett a forrása, legalábbis erre utal a kötet kolostori pecsétje. Ezek a régi emlékek régmúlt idők megkövült pillanatainak emlékeként néha akár olyan beszédesek lehetnek, mint a könyvekbe nyomott tulajdonosi pecsétek. Ha valaki kötetbe gyűjtené őket, akár egy kultúrtörténeti munka is sikeredhetne belőle. Sz.I.


Képalá: Bartáné Engel Aranka és kollégái csaknem húsz éve gyűjtögetik a könyvekben talált tárgyakat. Most ki is állították a legérdekesebb „leleteket”.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Meglepő, miket találtak a visszaadott könyvtári könyvekben

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Gulácsi Péter elismerte, hibázott a portugálok harmadik góljánál.

Portugál–magyar: „Olyanok, mint a dinamit” – lapszemle

Cristiano Ronaldo a magyar legendák nyomában. Santos szerint további öt döntő vár rájuk.

A Ferrari és Vettel simán legyőzte a Mercedest az idénynyitón

Hamilton csak a bokszkiállásokig vezetett, aztán élre állt a négyszeres világbajnok.

Portugál-magyar: Storck szerint mindent megpróbáltunk; Fernando Santos nem ír le minket

Portugál-magyar: Storck szerint mindent megpróbáltunk; Fernando Santos nem ír le minket

Dzsudzsák: Kellettünk hozzá mi is, hogy három-nulla legyen • Gera kíméletlen ellenfélről beszélt.

A portugálok megint hármat lőttek, de a válogatottunk nem volt lyoni formában

Az ötvédős rendszer 45 percet élt meg, de nem a hadrend döntött: a sebességbeli és technikai különbség egyértelművé tette Portugália sikerét.

Portugál–magyar: magyar kolléganő a portugál NS-nél

„Mindenem a foci, így nagyon boldog vagyok, hogy szerződést kaptam a Recordtól.”

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér