Mindenki könyvekért jött

2014. február 25. 10:34 Kovács Berta
BÖRZE | A tavalyi hasonló esemény sikerén felbuzdulva szombaton második alkalommal rendeztek könyvbörzét Szandaszőlősön.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A művelődési házban félkörbe rendezett asztalokon reggel kilenctől várták a betérő könyvbarátokat a legkülönfélébb irodalmat képviselő kiadványok. A kínálat a könyvtár „szabadpolcos” állományából került ki, azaz olyan könyvekből állt, melyeket olvasók bocsátottak a többiek rendelkezésére.


A nyugdíjas Polgár István is az érdeklődők között volt, történelmi témájú, ősi kultúrával foglalkozó könyveket keresett.
– Korábban történelmi helyeket látogattunk turistaként. Baltikum, Skandinávia, Latin-Amerika, Egyiptom, Olaszország, Spanyolország, görög és török területek szerepeltek úti céljaink közt – eleveníti fel emlékeit.
– Egy-egy történelmi korról pedig többféle kiadványt is érdemes elolvasni, mivel a különböző szerzők eltérően látják, más szempontok szerint dolgozzák fel az adott korszakot.
István már gyerekként is falta a regényeket, az iskolában is sok könyvet elvettek tőle, mert órák alatt is olvasott. De olvasott még este, a takaró alatt is.

– A nyomtatott könyveket szeretem, otthon több ezer kötetem van. Ha a számítógépen olvasok, az a baj, hogy végignézem a hozzászólásokat is, így négy-öt óra is elszalad. A papír alapú könyv az igazi!
A börze családi programnak sem utolsó. Karkus Ildikó és Pákozdi Tibor három gyerekükkel együtt érkezett. A két nagyobbik – a hétéves Patrik és az ötéves Dorka habozás nélkül a könyvekhez lép és válogatni kezd. Találnak is kedvükre való, tetszetős küllemű mesekönyvet.
– Lehet, hogy új kedvenc lesz! – vélték a szülők, és elárulták, hogy eddig „A kesztyű” címűt könyv élvezhette ezt a kitüntető címet. Patrik még egy komolyabb, delfinekről szóló könyvet is magához ragad. A legkisebb apróság még túl kicsi az efféle programhoz, kosarában békés szundikálással tölti az időt.

Fotó: Mészáros János Fotó: Mészáros János

Ildikó is talált kedvére valót, elárulta, hogy a romantikus, angyalos, vámpíros könyveket szereti. Tibornak mostanában a munkája miatt nincs ideje olvasni, bár mint mondja, szeretne. De ha akad egy kis szabadideje, azt inkább a gyerekekkel tölti
Egy házaspár – Pongrácz Zsolt és Gábris Eszter – szatyornyi könyvvel érkezett. Az ősszel költöztek ide Budakesziről, de már beilleszkedtek az új környezetbe.
– Azért jöttünk, hogy megszabaduljunk a könyvektől, de nem sikerült – nevettek. – Legalább annyit viszünk, mint amennyit hoztunk.
Olvasók jönnek-mennek, könyveket hoznak-visznek. Igazából csak a középiskolás korosztályt hiányolom.

– Ők is szeretnek olvasni – kelt a védelmükbe Kalotainé Gacov Szerafina könyvtáros.
– A könyvtárból a kötelezőek mellé visznek magukkal szórakozásból is olvasnivalót.
A börze vége felé megcsappant az érdeklődés, talán a sűrűn hulló eső volt az oka. A zárás után a megmaradt és új könyveket összecsomagolták, később majd az épület előtt felállított szekrény szabadpolcos állományát fogják gyarapítani. Onnan bárki elvihet és betehet könyvet. Korábban is sokan adtak le a könyvtárnak megunt olvasmányokat, így legalább nem a kukában végzik, más valaki pedig még örömmel forgathatja.


Telefonfülkébe kerülnek a könyvek

Az olvasás népszerűsítésére újszerű gondolattal állt elő a Szandaszőlősért Egyesület, a művelődési ház és a szandai fiókkönyvtár. Balogné Szabó Anita, a művelődési ház intézményvezetője, egyben egyesületi titkár elárulta, hogy ép most írtak levelet kiszuperált telefonfülkék beszerzésének ügyében. Elképzeléseik szerint a település több pontján fülkéket állítanának fel, hogy a bennük elhelyezett könyvek bárki rendelkezésére álljanak. A szabadpolcos szekrényhez hasonlóan, bárki kivehetne belőle könyvet, elolvasás után, visszavihetné, de akár meg is tarthatná a mások által megunt könyvet, hogy aztán saját fölöslegessé vált példányaival is gyarapíthassa a gyűjteményt. Hogy sikerrel jár-e ez a projekt, egyelőre még a jövő zenéje.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Mindenki könyvekért jött

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Gulácsi Péter elismerte, hibázott a portugálok harmadik góljánál.

Portugál–magyar: „Olyanok, mint a dinamit” – lapszemle

Cristiano Ronaldo a magyar legendák nyomában. Santos szerint további öt döntő vár rájuk.

F1: nem csak Vettel érezheti magát győztesnek Melbourne-ben

„Végre hazamehetek, és még van 19 futam, amit megnyerhetek” • Vesztesek és nyertesek.

A Ferrari és Vettel simán legyőzte a Mercedest az idénynyitón

A Ferrari és Vettel simán legyőzte a Mercedest az idénynyitón

Hamilton csak a bokszkiállásokig vezetett, aztán élre állt a négyszeres világbajnok.

Portugál-magyar: Storck szerint mindent megpróbáltunk; Fernando Santos nem ír le minket

Dzsudzsák: Kellettünk hozzá mi is, hogy három-nulla legyen • Gera kíméletlen ellenfélről beszélt.

A portugálok megint hármat lőttek, de a válogatottunk nem volt lyoni formában

Az ötvédős rendszer 45 percet élt meg, de nem a hadrend döntött: a sebességbeli és technikai különbség egyértelművé tette Portugália sikerét.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér