„Rémálom” az utcában: mi a teendő?

2017. április 19. 12:50 Hartai Gergely, Joó Zsuzsa
SZOLNOK/TISZAFÖLDVÁR | Lopás, háborgatás szabadon... – az ilyen esetektől évek óta nincs nyugalma a szolnoki Pintér Bélánénak, akinek Konstantin utcai lakása mellett egy üres telek foglal helyet. Mit lehet ilyenkor tenni?

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az elhanyagolt szomszéd telket egy rendkívül rossz állapotban lévő préselt fakerítés határolja az utcafront felől, melynek elhanyagoltsága komoly gondot okoz.
– Tisztán látszik, hogy a préselt falemezkerítés tönkrement, melyen ki-be járkálnak illetéktelen személyek. A beszakadt kerítésen átjárva pedig a lakásom szabad préda a betörők előtt... – mondta az asszony.

– Sajnos lopások is történtek már. Írtam levelet az önkormányzatnak, kértem az építésügyi hatóságot is az ügyben, de érdemben nem kaptam segítséget. A megkeresett hatóságok egyike sem kötelezheti ugyanis a tulajdonost, hogy rendbe tegye a kerítést. Nem tudom, kihez fordulhatnék... – kezdte kétségbeesetten a panaszos, majd hozzátette, a szomszéd telek gazdájához is fordult már levélben. Válasz azonban nem érkezett.

Pintér Béláné mutatja a szomszéd telek kerítésének állapotát. Esete több kérdést is felvet... Fotó: Hartai Gergely Pintér Béláné mutatja a szomszéd telek kerítésének állapotát. Esete több kérdést is felvet... Fotó: Hartai Gergely

– Hárman élünk ebben a lakásban, és mindannyian nagyon félünk, hogy bármikor újra betévedhetnek hozzánk olyanok, akik miatt veszélyben lehetünk. Arról nem beszélve, hogy a telek borzalmas látványt nyújt: flakonok, dobozok vannak szétdobálva, de találtunk bőröndöt, ruhákat és táskavázat is a préselt lemezlapok mögött. A telek tulajdonosának munkásai évente egyszer kijönnek, lenyírják a füvet, a legnagyobb problémát viszont nem a gazos terület okozza – mondta el véleményét az állapotokról.

Az eset kapcsán több kérdés is felmerül, de mindközül a legfontosabb talán az: hova fordulhat jogorvoslatért az a személy, akinek esetében a magántulajdon védelme részben tőle független személyeken múlik?
Jogszabályi rendelkezést igencsak nehéz találni erre az esetre, ugyanis a szolnoki építéshatósági osztály által a panaszosnak tett tájékoztatása szerint még nekik sincs hatáskörük az ügyben eljárni.

A Szolnoki Járási Hivatal építésügyi és örökségvédelmi osztályának levele pedig arról tájékoztat, hogy a közterületen elhaladókra a kerítés jelenlegi állapota nem jelent veszélyt. Rájuk valóban nem, azonban a közterületről a telekre „belógók” közül sokan már magántulajdont veszélyeztettek, mely nagy probléma.
– A betörések miatt a rendőrséget is értesítenem kellett, ők a vizsgálatok után úgy tájékoztattak, lezárják az ügyet, mivel a tettes ismeretlen – mondta el Pintér Béláné, majd hozzátette, szivattyút és létrát is loptak már tőle a telek felől jövő hívatlan látogatók.

A Konstantin utcai lakó szerint a kerítés javításával a probléma végleg megoldódna, célja pedig nem a felelősségre vonás, csupán annak elérése, hogy akadjon olyan alapvető jogi eszköz, amely segédkezet tud nyújtani.

Megkérdeztük az üggyel kapcsolatban a Jász-Nagykun-­Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságot is, szerintük mit tehet ebben az esetben a panaszos. Honlapunknak Szabó Zita sajtószóvivő elmondta, a rendőrségnek nincs hatásköre a szomszéd lakót arra kötelezni, hogy másik kerítést építsen a telkén.

A rendőrség ajánlásokat és közleményeket fogalmaz meg, amelyek gyakorlati alkalmazása támpontot adhat a személyes vagyon védelmére. A felvilágosítást és a lehetőségek ismertetését célozzák a különféle bűnmegelőzési programok, mint például a „Házhoz megyünk” elnevezésű országos vagyonvédelmi kezdeményezés.

Nem mindig találkozhatunk azonban ennyire egyértelmű esettel. Vannak ugyanis különleges élethelyzetek, amikor nem hatósági intézkedésekre, hanem emberi gesztusokra lenne szükség...

A polgárőrség is mindent megtett egy másik esetben

A szolnoki lakoséhoz hasonló panasszal kereste meg egy idős tiszaföldvári hölgy is honlapunkat. Elpanaszolta, hogy szomszédai (vagy mások) folyamatosan meglopják őt, megrongálják személyes tárgyaikat, még cipőjét és lábasait is. Elmondása szerint többször is bejelentést tett a rendőrségen ez ügyben, mind­hiába: nem bukkantak az egyenruhások a tettes(ek) nyomára. Segítségül hívta a polgárőrséget és az önkormányzatot is, mindhiába. A rendőrség arról tájékoztatta laSzoljon.hu-t, hogy minden esetben kimentek a helyszínre, de nem találtak bűncselekményre utaló nyomot. Az önkormányzat is elismerte: többször megkereste az asszony őket, de ők sem fedeztek fel lopásra, rongálásra utaló nyomokat. Az önkormányzat inkább a család figyelmét hívta fel arra, hogy töltsenek több időt a nyugdíjas asszonnyal. Nehéz eldönteni tehát, hogy egy-egy szomszédviszálynak van-e egyáltalán alapja és mennyi benne az igazság.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
„Rémálom” az utcában: mi a teendő?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Könnyedén lenullázták a lengyelek a hokiválogatottat

Sima kétgólos vereséget szenvedett a magyar jégkorong-válogatott a lengyelektől, így biztosan az 5. helyen zár a kijevi vb-n.

Albánia: nem elégednek meg az FTC kiejtésével, örökre eltiltott tanácsadót igazoltak

Albánia: nem elégednek meg az FTC kiejtésével, örökre eltiltott tanácsadót igazoltak

Az FK Partizani Tiranánál minden területen számítanak Luciano Moggi tanácsaira.

MU: Schweinsteiger az MLS-be hívja Ibrahimovicot

„Néha kicsit különc, de futballistaként ő az egyik legjobb, akivel valaha játszottam.”

DVSC: ennyivel emelkedett a játékosok átlagos havi fizetése

A jegybevétel jócskán visszaesett, a bérköltség 507.5 millióról 833.4-re ugrott.

Kiemelt témák - SZOLJON.HU

Kék hírek | Szoljon videók | Balesetek | Nettóbér-kalkulátor

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér