Sok helyen az elhanyagolt, betemetett árkok okozzák a bajt

2017. február 7. 12:56 K. B., T. A., M.R.E., B.CS.

JÁSZKUNSÁG | Szerencsés helyzetben volt a megyében több település a hét végén, hiszen nem esett az eső, így nem veszélyeztette tovább őket a belvíz.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.


Merthogy amúgy az olvadás számos helység sok utcájában gondot jelentett, sőt volt, ahol vízmentesítési munkát is adott.
Február harmadikától gyors olvadást hozott az enyhe idő, ez azt eredményezte, hogy több megyei településen is védekezni kellett a házakat fenyegető olvadékvíz ellen. Szerencsére a települések védelmét az önkéntes mentőcsoportok is erősítik, ahol szükséges, ott a mentőcsoportok bevetését a polgármester rendelte el.
Mindenhol sokat dolgoztak az érintett települések a belvízmentesítésen, és úgy tűnik, erőfeszítéseiket siker is koronázta.

 
Jelentősen enyhült a víz szorítása, így – ha nem jön újabb eső – egy időre fellélegezhetnek.
Törökszentmiklóson, Zagyvarékason, Tiszapüspökiben is dolgoztak az önkéntesek. Belvízzel érintett területek voltak még Kétpó és Rákóczifalva egyes részein, Alattyánban, Tiszasason és Szelevényen. Tiszapüspökiben és Zagyvarékason rendeltek el belvízvédelmi készültséget.

Nem tudott lefolyni a víz

A belvízzel sokat sújtott Kengyelen is javult a helyzet, köszönhetően a folyamatos szivattyúzásnak.
– Tudtuk kezelni a helyzetet, mert időben elkezdtük a védekezést – mondta Nagy Szilárd polgármester. A településen a hétvégén is dolgoztak az önkéntes tűzoltók, hogy ne kelljen elrendelni védekezési fokozatot, de ez annak is köszönhető, hogy a várt eső elmaradt.

– Tiszapüspökin „rengeteg belvíz van” –  fogalmazott a polgármester. Bander József elmondta, hiába tisztítják folyamatosan a belvízelvezető árkokat, az átereszekben dugók alakultak ki a fagy miatt. A hirtelen elolvadt hó nem tudott lefolyni, és veszélyeztette az utakat, házakat. El is rendelte a másodfokú védekezést, ennek megfelelően szivattyúztak folyamatosan. Tegnap már elsőfokúra mérsékelték a fokozatot.

Az úttestről a már kiszivattyúzott árkokba söpörték a vizet a munkások. A munkákban a tíztagú önkéntes katasztrófavédelmi csoportból öten, míg szintén öt önkormányzati munkatárs vett részt. Két szivattyúval dolgoztak. Hétközben pedig huszonöt közmunkás végzi a járulékos munkákat. Négy utca, a Munkácsy, az Erdélyi, a Szabadság és a Táncsics utca volt a legveszélyeztetettebb.

Rákóczifalván is szivattyúztak a napokban Fotó: Beküldött fotó Rákóczifalván is szivattyúztak a napokban Fotó: Beküldött fotó


Eldugultak az árkok

Törökszentmiklóson Fejes Tibor önkormányzati képviselő területe az egyik legérintettebb rész. A városatya elmondta, az utóbbi időben sokat javult a helyzet az úgynevezett Part alatti részen, hiszen érvényesítették azt az elvet, hogy ne tűzoltás legyen a belvíz elleni védekezés, hanem tegyék rendbe a területet még időben. Tavaly több utcát is átellenőriztetett, és ahol lehetett, kitakaríttatta az árkokat és az átereszeket.

Zagyvarékason is gondok voltak a belvízzel, különösen még hétvégén – számolt be Jánosi József polgármester. Több helyen szivattyúzni kellett, valamint jégdugót eltávolítani, lakóhely azonban nem került veszélybe. A polgármester elmondta, most már kezd normalizálódni a helyzet, a talaj is mindinkább kiolvad, és beissza a vizet, bár még van tennivaló.

Hunyadfalván több utcában is megállt a belvíz, aminek legfőképp az az oka, hogy a csapadékvíz-elvezető árkok eldugultak. Vékonyné Házi Eszter polgármester arra is rámutatott, nem egy helyen a lakók temették be az árkokat, hogy gépjárművükkel be tudjanak állni, nem gondolva arra, hogy ezzel megakadályozzák a belvíz elvezetését is.

A bölcsődét védték

Szolnokon az önkormányzat munkatársai február 2-a óta védekeznek a belvízzel szemben a város több pontján. Még múlt héten a legnagyobb probléma a Jósika úti bölcsődénél történt, oda befolyt a víz, így a két kiskaput homokzsákkal zárták le. Ezt pénteken megerősítették. Több helyen, a Sirály és a Dráva utcában, a Kaán Károly út környékén, illetve a Mogyoró–Gátőr út sarkán szivattyúzták a belvizet.

Erre azért volt szükség, hogy ne halmozódjon a víz. Jelenleg is minden bejelentést megvizsgál a hivatal, a szivattyúzást az NHSZ végzi – mondta Pókász Endre, a városháza sajtószóvivője, hozzátéve, hogy hétfőn már csak a Kaán Károly úton kellett szivattyúzni, a Jósika úti bölcsődénél már elbontották a zsákokat, a területet fertőtlenítették.

Települések készültségben

A Kötivízig öt belvízvédelmi szakaszán rendelt el védelmi készültséget, Karcag, Kisújszállás és Jászberény térségében II. fokút, Mezőtúr és Kunhegyes körzetében pedig I. fokút – közölték hétfőn. Az önkormányzatok közül Törökszentmiklós, Tiszapüspöki, Rákóczifalva, Alattyán, Szelevény, Tiszasas és Kétpó is készültségben védekezik.

Jeges árhullámra készülnek

Jeges árhullám indult a napokban Ukrajnából a Tiszán, ami jelenleg Tivadarnál tetőzik. A folyón a folyamatos csapadék-­utánpótlás miatt elhúzódó áradásra lehet számítani. A lehetséges zajló jég és uszadék miatt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság felhívja a hajók, csónakok, úszóművek, stégek tulajdonosainak figyelmét, hogy a kötélzetet és a rögzítő elemeket ellenőrizzék. A Tisza mellett árad a Zagyva, a Tarna és a Körösök is. Jászteleknél a Zagyva vízállása meghaladta az elsőfokú szintet. A Tápión 11,5 kilométer hosszon másodfokú jeges ár elleni készültséget rendeltek el. A Közép-Tiszán január 26-a óta van érvényben elsőfokú, jeges árvíz elleni készültség.

A Jászságban is akadt munka

Alattyánon egész hétvégén folyamatosan működtek a szivattyúk. – Jó előre felkészültünk erre a helyzetre – mondta Koczkás Gábor polgármester. – Előkészítettük az eszközöket, körbejártuk azokat a helyszíneket, ahol számítani lehetett a víz felgyülemlésére. Pénteken alakult ki olyan helyzet, hogy be kellett indítani a szivattyúkat. Öt-hat helyen kellett beavatkozni, három szivattyú dolgozott folyamatosan. A hétvégi ügyelet két napja alatt hat-hat dolgozó teljesített szolgálatot. A településen tegnap már nem volt szükség a szivattyúzásra. Jászkiséren a legalacsonyabban fekvő területeken gyűlt össze a víz, de szombaton és vasárnap már nem kellett beavatkozni.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Sok helyen az elhanyagolt, betemetett árkok okozzák a bajt

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Vettel nyert Monacóban, 25 ponttal vezet Hamilton előtt

Vettel nyert Monacóban, 25 ponttal vezet Hamilton előtt

A Ferrari 2001 után nyert ismét a hercegségben • Räikkönen belebukott a kerékcserébe.

Honvéd–Celtic? Fradi–Partizani megint?! Kik lehetnek a mieink kupaellenfelei?

Június 19-én sorsolnak először • Két csapatunk kiemelt lesz, kettő nem. Zárt kapus Honvéd-meccsek jönnek.

NB I: hidegrázós kispesti fieszta, Rossi utolsó pacsija – videó

Ott voltunk a pályán, a lelátón, a sörsátorban, de a Honvéd öltözőjébe is bejutottunk a „bajnoki döntő” után.

MTK: „Érzékeltetni szeretném, miért estünk ki”

MTK: „Érzékeltetni szeretném, miért estünk ki”

Az egyik távozó edző már bejelentette, milyen csapatnál dolgozik a jövőben – mestermérlegek.

Románia: feljutott az első osztályba a Sepsi OSK

Sepsiszentgyörgyön valóra vált az álom, az alig hat éve alapított csapat ősztől a Liga 1-ben szerepelhet.

Videó: mindenki tudja már... – Eppel így lett gólkirály

Nézze meg a Budapest Honvéd támadójának mind a 16 találatát!

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér