Szívre várva – az ellátásban helyenként meghaladtuk az európai átlagot

2017. április 20. 17:30 Szilvási Zsuzsa
Tanácskozás | Az új szív új lehetőség az életre – fogalmazott nemrégiben Schwartz Sándor az első magyarországi szívátültetés 25. évfordulója kapcsán. Ő már csak tudja, hiszen az első magyar újszívesként immár negyed százada éli „ajándékba kapott” életét.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Huszonöt esztendővel ezelőtt végezte el Szabó Zoltán professzor, a SOTE Szív- és Érgyógyászati Klinikájának akkori igazgatója az első magyarországi szívátültetést az akkor 29 éves Schwartz Sándoron. Történelmi napnak nevezte ezt a dátumot Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika jelenlegi igazgatója.

– Ez az évforduló reményt ad a szívre váróknak, ugyanakkor elismerés azoknak, akik azon dolgoznak, hogy ilyen jelentős sikereket tudjanak elérni a szívgyógyászatban – fogalmazott.

Nem véletlen hát, hogy a Szolnok Szívügyünk Alapítvány és a Jász-Nagykun-­Szolnok megyei Hetényi Géza kórház Tudományos Bizottsága által szervezett, május 20–21-én zajló XVIII. Szolnoki Kardiológiai Nap tudományos konferenciának is ezt a címet választották fő üzenetként a szervezők: Szívre várva.

Herczeg Béla: szeretnénk mi is hozzájárulni a szívátültetések további fejlődéséhez Fotó: M. J. Herczeg Béla: szeretnénk mi is hozzájárulni a szívátültetések további fejlődéséhez Fotó: M. J.

– Egyrészt szeretnénk rávilágítani, hogy az eltelt idő valóban a magyar kardioló­giai ellátás soha nem látott robbanásszerű fejlődését hozta – fejtette ki kérdésünkre válaszolva dr. Herczeg Béla, a szolnoki kardiológiai centrum vezető főorvosa, az alapítvány titkára.

– Szerte az országban sorra nyíltak a szívkatéteres laborok, így Szolnokon is. Radikálisan csökkent hazánkban a szívinfarktusos halálozás. Ezzel összefüggésben, illetve ennek hatására jelentősen nőtt a születéskor várható élettartam. Egyre több és több beteg élte és éli túl a szívinfarktusát, sok esetben gyarapítva ezzel a potenciális szívelégtelenségben szenvedők számát.

Az ellátás színvonalában elértük, helyenként meg is haladtuk az európai átlagot. A szívtranszplantáció vonatkozásában pedig a világ élvonalába kerültünk. Ma Magyarországon 300 ezer szívelégtelenséggel élő beteget kezelnek, és több százra tehető azok száma, akiken csak a szívátültetés segíthet. Tavaly 63 beteg került fel a szívátültetési várólistára, összességében 109-en fordultak meg a listán.

A Szolnoki Kardiológiai Centrum referálása alapján éppen néhány hete kapott új szívet a Városmajori Klinikán egy betegünk. Ez közös büszkeségünk. Másrészt természetesen előre tekintve látni kell a jövő feladatait is. Szeretnénk mi magunk is hozzájárulni a további fejlődéshez.

Ezért választottuk idei konferenciánk fő motívumaként a szívtranszplantáció és a szívelégtelenség kérdéskörét. Szeretnénk gyarapítani tudásunkat, minél szélesebb együttműködésre törekszünk a Városmajori Klinikával.

Annak érdekében, hogy minél több beteg kapja meg a megfelelő ellátást és ha szükséges, kerüljön várólistára, szeretnénk minél több orvoskollégát magunk mellé állítani, ha úgy tetszik, harcba hívni. Ehhez közös gondolkodás, közös felelősségérzet szükséges. Minden kollégára, asszisztensre és orvosra számítunk, hiszen jelenleg épp a várólisták jelentik szakmai szempontból a legnagyobb kihívást.

Sajnos jelenleg még viszonylag kevesen szerepelnek ezen a listán, így a mostani konferencia egyik fő mondanivalója, hogy segítsük egymás munkáját, találjuk meg közösen azokat a betegeket, akik végstádiumú szívelégtelenségben szenvednek és lehetne rajtuk segíteni. Legyen minden kolléga számára nyilvánvaló, hogy milyen szempontok alapján lehet kiválasztani közülük azokat a pácienseket, akik a kritériumok alapján alkalmasak a szívátültetésre.

Az előrelépés, a továbbfejlődés legfontosabb feltétele ugyanis a várólista „feltöltése”. Minél több beteg álljon kivizsgálva készen, a címre visszautalva „szívre várva”, és kapja, kaphassa meg így a lehetőségét a transzplantációnak.

Magyarország Eurotransplant-tagsága sikeres

Magyarország 2012-ben történt csatlakozása az Eurotransplanthoz, azaz az európai transzplantációs szövetséghez megteremtette annak lehetőségét, hogy a hazai szívtranszplantációs központban kezelt, sürgős szívátültetésre váró betegek külföldről is kaphassanak szívet az életet jelentő műtéthez – hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Szolnokon.
Ónodi-Szűcs Zoltán a "Szívre várva" mottóval kezdődött kardiológiai tudományos tanácskozás megnyitójával egybekötött sajtótájékoztatón azt mondta: a csatlakozás sikerét látványosan mutatja, hogy amíg 1992 és 2012 között, tehát 20 év alatt összesen 239 szívátültetés volt Magyarországon, addig 2013-tól 2016-ig, mindössze négy év alatt 209 műtétet végeztek el – írja az MTI.
A 18. alkalommal megrendezett szolnoki kardiológiai konferencia résztvevői fő témaként ezúttal a szívtranszplantáció és a szívelégtelenség szakmai kérdésköreit tekintik át, és felidézik a hazai szívátültetés 25 éves múltját.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Szívre várva – az ellátásban helyenként meghaladtuk az európai átlagot

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Az első félidőben láthattunk két-két helyzetet, aztán már csak Fellaini vitt színt és izgalmat a városi derbibe.

MLSZ: parkolási problémák miatt 400 ezret fizethet az FTC

Megsértették a hivatalos személyek parkolási feltételeinek biztosításával kapcsolatos szabályzati előírásokat.

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Hoki-vb: az eddigi éllovasé a torna legsúlyosabb veresége

Az öt gólt vágó Ausztria négy és fél perc alatt eldöntötte a Dél-Korea elleni meccsét.

U17: „Az Eb-re több odafigyeléssel és akarattal kell kimennünk”

A törökök elleni mérkőzés megmutatta a hibákat, amelyeket a horvátországi Eb-ig ki kell javítani.

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Kövessen bennünket a Facebook-on!

Kiemelt témák - SZOLJON.HU

Kék hírek | Szoljon videók | Balesetek | Nettóbér-kalkulátor

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér