Szolnoki sörforradalmárok: már külföldön is az ő söreiket isszák!

2017. április 21. 07:00 Mészáros Géza
SZOLNOK/BUDAPEST | Két szolnoki és egy pesti srác manufaktúrája, illetve egyik házi készítésű termékük nyerte el a 2016-os év Sörfőzdéje, illetve Söre címet! Az egyik „őrült tudóssal”, a 29 esztendős Szilágyi Tamással beszélgettünk az üzleti sikerreceptről.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A díjakat a legrangosabb hazai szakmai zsűri ítélte meg a Mad Scientist (Őrült Tudós) nevű kisüzemnek és egyik sörének (Jam72), mely döntések tökéletesen megegyeztek a közönségszavazatokéval.

A fővárosban, az egykori Magyar Királyi Serfőzde Rt. gyárának helyén, a Maglódi út 47. szám alatt létesült Kőbányai Főzdeparkban négy jelenkori sörfőzde üzemel. Közülük az egyiket – a másodikként betelepült Mad Scientist nevűt – Szilágyi Tamás, Tarján Csaba és Závodszky Gergő működteti.

Két évvel ezelőtt rendezték be kézműves üzemüket, tavaly főzték le első söreiket, s azóta szinte minden gasztronómiai díjat, de még a legjobb csomagolás díját is ők nyakalják be. Kezdeményezésük egyedülálló Magyarországon, egyéves fennállásuk alatt huszonkétféle sört dobtak piacra. Termékeiket nemcsak eldugott pesti zsákutcák végén, a kapualjak mögötti romkocsmákban, vagy kifejezetten a kisüzemi sörökre rámenő kricsmikben kapni, hanem vagy 200 helyen az országban, még hipermarketekben is, szóval nem akarják maguknak megtartani az ízeket.

Az egyik „őrült tudóssal”, a 29 esztendős Szilágyi Tamással beszélgettünk az üzleti sikerreceptről.
– Csabával a szolnoki Varga Katalin Gimnáziumba jártunk. Én 2005-ben végeztem, ő alattam járt eggyel. Én Szegeden pszichológusnak tanultam tovább, Csaba a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett biomérnökként, Gergő pedig gépészmérnök lett. Mi ketten, szolnokiak régóta barátok vagyunk, Gergővel pedig egy házi­sörkészítő versenyen botlottunk össze, azóta nem tántorítunk egymás mellől.

– Nem kis munka céget és üzemet alapítani. Nektek gyorsan ment?

– Már a kezdetektől volt célunk, és ez a házi készítésű sör gyártására irányult. Pénzünk nem volt, de összedobtuk, amink volt, méretes hitelt vettünk fel hozzá a lakásainkra és 90 millió forintos kezdőtőkéből elkezdtük a munkát. Nem bérfőzést vagy gerillafőzést akartunk csinálni, hanem valami különlegeset, egyedülállót. Az első közösen jegyzett, Beer’d névre hallgató sörünket kezdtük megbolondítani különböző gyümölcsökkel, fűszerekkel.

– A sör alapösszetétele az 1516-os Reinheitsgebot, a 600 éves bajor sörtisztasági törvény óta a maláta, a komló, az élesztő és a víz. Pótanyagot lehet hozzá adni, attól kap további zamatot. Mi eleinte vaníliát és fügét adagoltunk az alapokhoz. Ma már van rebarbarás és csilis termékünk is.

– Tulajdonképpen ez nem is hobbi, hanem kőkemény üzlet!

– Pedig költséges hobbinak indult, viszont ma sem kereskedésnek tekintjük azt, amit csinálunk, hiszen a magunk és mások örömére tesszük a dolgunkat. Igaz, sikerterméket csak­is költséges alapanyagokból állíthatunk össze. Drága mulatság ez nekünk, de biz’ megéri! A malátát Belgiumból, Argentínából, a komlót Ausztráliából, Új-Zélandról hozatjuk, az élesztő amerikai, s csupán a víz magyar. Mert a magyar víz a legjobb!

Závodszky Gergő (balra), Szilágyi Tamás és Tarján Csaba a díjakkal és a díjnyertes sörrel. A fiatalok egy éve vannak a piacon BEKÜLDÖTT FOTÓ Závodszky Gergő (balra), Szilágyi Tamás és Tarján Csaba a díjakkal és a díjnyertes sörrel. A fiatalok egy éve vannak a piacon BEKÜLDÖTT FOTÓ

– Az elmondottak szerint nem tömegárut gyártotok. Kinek készülnek ezek a sörkülönlegességek?

– Az alaptermékeink megtalálhatóak a hazai nagyáruházak polcain, igaz, ezek ára sem olcsó. Ám a specialitások az interneten rendelhetők, illetve extravagáns vendéglátóhelyeken árusítják őket. Kéretik, hogy ezen a ponton ne nagyzolásnak tekintse senki az elmondottakat.

– Jó néhány évtizede hazánkban kitört a borforradalom, jó néhány éve a pálinkaforradalom, 2-3 éve pedig a sörforradalom korszakát éljük. A házi sörkészítés ma már nem pacsmagolásról szól. Egyrészt valóban laboratóriumi munka a különleges nedű gyártása, másrészt a fogyasztása is egyre kifinomultabb. Rövid időn belül ott tartunk, hogy akárcsak egy bort, egy remek sört is kínálnak már a jobb helyeken egyes ételekhez.

– Jelenkorunkban a sommelier-­knek már a jó sörökhöz is érteniük illene. Persze, a szomjoltó sörök kultúrája nem áldozik le, de a minőség felé is szélesedik a kínálat és a kereslet is. Megjelent a sörgasztronómia tálcáján az igényes fogyasztó, aki nem nagy tételben iszik, hanem a jó ízek kedvéért, s emiatt több száz, esetenként több ezer forintot is képes egy-egy specialitásért kiadni.

– Nagy szó, hogy a szakma mellett a közönség is elismer benneteket.

– Valóban jóleső érzés, hiszen épp ezért tettünk fel mindent egy lapra. Mindebben az is jó, hogy az igényes sörivó ma már tud választani a különböző sörfajtákból, ipából, stoutból, faróból, gauzéból vagy hellesből és társaikból. Mindezzel együtt, a sörforradalom rohamos elterjedésével együtt is a kisüzemi sörök részesedése a magyar sörpiacon egyelőre legfeljebb kétszázalékos, legalábbis az iparági becslések szerint.

– Hogyan álltok a díjakkal?

– Ahogyan említettem, idehaza a szakmai és a közönségdíj elnyerése nagyon megtisztelő. Időt és energiát nem kímélve igyekszünk kompromisszummentes söröket készíteni, ezáltal is a minőség felé elmozdítani a magyar sörgyártást. Legalábbis a kézműves mezőnyben. Itthon több sörünk is előkelő elismerést kapott már, de Európa több nagyvárosában is díjazták már a termékeinket.

BEKÜLDÖTT FOTÓ (részlet) BEKÜLDÖTT FOTÓ (részlet)

– Olyan sörnagyhatalmaknál is, mint London, Berlin vagy Dublin. Vannak külföldön olyan vendéglők, ahol a mi söreinket forgalmazzák. De arra is büszkék vagyunk, hogy a tavalyi csomagolásdizájn-versenyen aranyérmesek lettünk, köszönhető ez az általunk felkért kreatív tervező műhelynek.

– Napi szinten főztök és gondolom, kóstoltok. Utóbbi okoz-e gondot a munkában vagy vezetésben, vagy egyszerűen csak jobb kedvetek lesz a munkahelyeteken? Illetve más sörözőkben szoktatok-e szórakozni vagy csak kémkeditek a konkurenciát?

– Mindig reggel teszteljük a tartályban lévő söröket, de ez nincs hatással a hazamenetelre. Talán az a legnagyobb gond, hogy egyéves fennállásunk óta felszedtem vagy tíz kilót. Sörfőzőként remek szórakozás jó sörözőkbe járni, mert mindenki szuper kedves velünk. Ilyenkor szeretjük megkóstolni a kollégák új söreit, és a külföldi nagyágyúkat is, de sokszor más alkoholos italokat. Főleg különlegesebb gin, whisky vagy rum jön számításba, márcsak azért is, hogy kicsit eltérjünk a mindennapjainktól.

„Kézműves” helyett ezentúl „Kraft”

A sörforradalom révén született „újhullámos” söröket a házisörgyártók „Kraft” sör gyűjtőnéven szeretnék bevezetni a köztudatba. A kifejezés szándékosan mellőzi az elhasznált „kézműves” szót. A „Kraft” szó a tervek szerint ezentúl egy olyan védjegy lesz, amely azt jelenti, hogy a vásárló a legjobb minőségű terméket kapja a pénzéért cserébe. Ezt pedig a minőségi alapanyagokkal, a profi berendezéssel, a kifogástalan higiéniával és természetesen a szakmai rálátással kívánják elérni. A legjobb az egészben az, hogy a cégek nem versenytársként, hanem együttműködő partnerként tekintenek egymásra, és közösen dolgoznak a mindenkinek érdekében álló közös célok eléréséért. A „Kraft” sör nem azt jelenti, hogy a termékek kis mennyiségben, kézzel vagy különleges alapanyagok felhasználásával készülnek, a filozófia itt a termék és a fogyasztó kapcsolata, az eltarthatóság, ezenkívül pedig az állandó minőség.

Mese Habbal és a szakma krémje

Az Év Sörfőzdéjét és az Év Sörét rendre a Főzdefeszt munkatársai, a Flyerz Magazin és a Magyar Fesztivál Gasztronómiai Egyesület választja meg. A szakmai zsűri tagja Kósa Kolos (Főzdefeszt és Léhűtő), Szabó Ádám (Ital Magyarország Kft.), Bonta Gáspár designer, Bart Dániel (Főzdefeszt és Élesztő), Wossala Rozina (Bestia étterem), valamint Drajkó Zsombor (Mese Habbal blog, sörszakíró). A szakmai zsűri döntése szerint a főzdék közül a harmadik helyet a balatonvilágosi Hedon, a másodikat a budapesti Hübris, míg az elsőt a Mad Scientist nyerte. A 2016. Év Söre elismerést a Mad Scientist Jam72 nevű west coast IPA-ja nyerte.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Szolnoki sörforradalmárok: már külföldön is az ő söreiket isszák!

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Könnyedén lenullázták a lengyelek a hokiválogatottat

Sima kétgólos vereséget szenvedett a magyar jégkorong-válogatott a lengyelektől, így biztosan az 5. helyen zár a kijevi vb-n.

Albánia: nem elégednek meg az FTC kiejtésével, örökre eltiltott tanácsadót igazoltak

Albánia: nem elégednek meg az FTC kiejtésével, örökre eltiltott tanácsadót igazoltak

Az FK Partizani Tiranánál minden területen számítanak Luciano Moggi tanácsaira.

MU: Schweinsteiger az MLS-be hívja Ibrahimovicot

„Néha kicsit különc, de futballistaként ő az egyik legjobb, akivel valaha játszottam.”

DVSC: ennyivel emelkedett a játékosok átlagos havi fizetése

A jegybevétel jócskán visszaesett, a bérköltség 507.5 millióról 833.4-re ugrott.

Kövessen bennünket a Facebook-on!

Kiemelt témák - SZOLJON.HU

Kék hírek | Szoljon videók | Balesetek | Nettóbér-kalkulátor

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér