A mesék, mondák és a nagyszülők dalai meghatározták az életét

2017. május 8. 16:31 Banka Csaba
jászság | Van úgy, hogy életünk legfontosabb eseményei megbújnak a mindennapok egymásutánjában, és csak később döbbenünk rá, hogy ténylegesen mekkora befolyással voltak sorsunk alakulására. Valami hasonló folyamat zajlott dr. Dobos László életében, amikor gyermekkora vakációit nagyszüleinél töltötte Jászágón.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.


A jászsági civiltársadalom meghatározó személyisége dr. Dobos László, akit a kistérségben leginkább a Jászok Egyesülete ügyvivőjeként, az utóbbi időben pedig elnökeként ismerünk. A Veritas Történetkutató Intézet főigazgató-helyetteseként vonult nyugdíjba a közelmúltban, korábban pedig két évtizeden át dolgozott a közmédia különböző területein, először a Magyar Televízióban, a Duna Televízióban, majd a Magyar Távirati Irodánál.

Nemrég Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta számára, elismerve a civil életben elért eredményeit, a hiteles tájékoztatáspolitika megerősítése érdekében, és a történetkutató intézet létrehozásában, működtetésében végzett munkáját.
– Azt mindenesetre le kell szögezni – mondta dr. Dobos László, amikor az elmúlt évtizedekről, az eredményekről beszélgettünk –, hogy mind a közmédiában eltöltött húsz év, mind a Jászok Egyesületében betöltött szerepem, vagy épp a Veritas Intézetben végzett munkám önmagában kevés lett volna a sikerekhez. Egy csapat nélkül, a velem együtt dolgozók tevékenysége nélkül semmire nem jutottam volna. Jól esett az elismerés, de az igazi erőt, lendületet a mindennapok elismerései adják a munkához. A civil szolgálatomban ilyen elismerés az, amikor több ezren vesznek részt a Jász Világtalálkozó programjain, vagy az, hogy teltházasak a budapesti rendezvényeink. Igazi visszacsatolást jelent az is, amikor egy kiadványunk megjelenését százak és százak támogatják.

Meghatározóak voltak a Jászföldön eltöltött vakációk – vallja Dr. Dobos László <br><i>Fotó: Banka Csaba</i> Meghatározóak voltak a Jászföldön eltöltött vakációk – vallja Dr. Dobos László
Fotó: Banka Csaba


- Mit jelent önnek, hogy immár országosan is elismerték – szakmai munkája mellett – a Jászságért vállalt civil tevékenységét?

- Az elismerés nem jelent mást, mint újabb ösztönzést arra, hogy még többet tegyek, még jobban dolgozzam. Egyfajta feltöltekezést, lendületet ad a további feladatokhoz. Ezt éreztem, amikor átvettem a díjat, vagy korábban 2007-ben, amikor átvettem a Jászágó díszpolgára címet. Egy jelzés számomra, hogy számítanak rám.

- Mi az, ami leginkább segíti a közös munkát?

- Rendkívül fontosnak tartom azokat az emberi kapcsolatokat, azokat a személyes kötődéseket, amelyek az új feladatok, az új tevékenységi körök révén kialakulnak. Ugyanakkor van olyan egykori kollégám, akivel még az első munkahelyemen dolgoztam együtt, de a mai napig tartom vele a kapcsolatot. Lehet, hogy élet máshová sodor bennünket, de a megbecsülés, az emberi tisztelet megmarad. Minden munkahelyemről úgy jöhettem el, hogy számos értékes emberi kapcsolattal, barátokkal lettem gazdagabb. Rendszeresen – ha csak egy telefon erejéig is – keressük a másikat, számon tartjuk egymást. Amikor pedig összefutunk valahol, mindig van téma, felidézzük a régi emlékeket, érdeklődünk arról, hogy az utolsó találkozás óta mi történt a másikkal. Az ilyen emberi kapcsolatok ösztönzést adnak a napi feladatok teljesítésében is.

- Hogyan kapcsolódik ehhez a Jászság?

- Budapesten születtem, Törökbálinton jártam iskolába, egy kemény, pedáns, szabálykövető tanárom volt Tömör Károly személyében, akinek nagyon sokat köszönhetek, mégis Jászágón lettem azzá, aki vagyok. A község nevelt fel, meghatározó volt számomra a nagyszülőknél nyaranta eltöltött idő. A faluközösség minden szereplője tett ehhez valamit, ami később nagyon fontossá vált életemben. Csüggtem az idős emberek szaván, hallgattam meséiket, a megelevenedő mondákat, vagy épp megkóstoltam az utánozhatatlan krumpli gancát, megismertem a sokszor énekelt dalokat, benne éltem a hétköznapokban, részt vettem az ünnepeken. Egyszerűen belenőttem a falu közösségébe. Meggyőződésem, hogy életem egészen más irányt vett volna, ha vakációkat nem a Jászföldön töltöm. Akkoriban ez persze nem tudatosult bennem, csak felnőttként döbbentem rá, hogy a gyermekéveimben kialakult kötődés végigkísér egész életemben.

Dr. Dobos László: „Adósai vagyunk annak a földnek, ami felnevelt bennünket, avagy szellemi szülőhazánk!”<br><i>Fotó: Banka Csaba</i> Dr. Dobos László: „Adósai vagyunk annak a földnek, ami felnevelt bennünket, avagy szellemi szülőhazánk!”
Fotó: Banka Csaba


- Ezek szerint döntő szerepe volt a Jászok Egyesülete létrehozásában is?

- Néhányan leültünk beszélgetni olyanokkal, akik hozzám hasonlóan úgy érezték, hogy adósai vagyunk annak a földnek, ami felnevelt bennünket, avagy szellemi szülőhazánk. Gondolkoztunk, hogy kiket szólíthatnánk meg az elszármazott jászok közül. Végül 1991 márciusában jutott odáig a dolog, hogy egyesületé alakulhattunk. Nem terveztem, hogy a vezetőjévé válok ennek a folyamatnak, egyszerűen így alakult.

- Hogyan válhatott a térség közéletének egyik meghatározójává egy civilszervezet?

- Az első mérföldkő ebben a folyamatban Fodor Ferenc: A Jászság életrajza című kötetének kiadása volt. Jól belegondolva egy hihetetlen történetet élhettünk meg. Néhány hónap telt csak el megalakulásunk óta, és az addig ismeretlen szervezet levelet küldött a Jászságban élőkhöz, és az onnan elszármazottakhoz, amiben közöltük, hogy szeretnénk megjelentetni az említett könyvet. Magunk sem hittük, de 1150-en fizettek elő a kötetre. Minden innen indult, minden későbbi kezdeményezés csírája ebből bújt elő. Az emberek hittek bennünk, befizették az összeget, a kötet pedig karácsonyra az asztalukon volt. Ez teremtette meg az egyesületünk körüli közbizalmat.

A második mérföldkő a Jászságért Díj megalapítása volt. Nem csak az volt fontos, hogy előteremtsük az elismerés súlyához mért anyagi hátteret. Legalább ennyire fontos volt az is, hogy a díjazottak kiválasztásakor valóban olyan emberek munkáját ismerjük el, akik meghatározóak a Jászság életében. A kitüntetett személyek köre adja a díj valódi rangját. Rusvai Lajos, Macsi Sándor, Gecse Árpád, Kiss József, Faragó Sándorné, a Győri házaspár, Farkas Ferenc. Olyanok vehették át, akiknek tudományos tevékenysége, művészi teljesítménye, de leginkább emberi mivolta, tartása a későbbiekben is iránymutató a Jászságért Díj sorsára.
A harmadik mérföldkő pedig Korniss Péter: Jászság című fotóalbumának megjelentetése volt. A háromnyelvű kötet mellé megint odaállt a Jászság közvéleménye. Máig tartó népszerűsége töretlen és páratlan, jászok és nem jászok, testvér-települések körében hatezer példányban forgatják.

- Hogyan őrizhető meg mindaz az érték, amit immár több mint negyedszázada megteremtett az egyesület?

- A Jászok Egyesületében szeretnénk továbbvinni a fiatalítás már megkezdett folyamatát, hogy legyen majd kinek átadni a stafétát. A legfontosabb feladat, hogy az egyes területekhez, tevékenységekhez megtaláljuk a megfelelő embereket. A közösségi munkát jószívvel, önzetlenül vállaló személyek felkutatása mellett pedig az egyesület működésében is elindítottuk a kor által megkövetelt változásokat. Honlapunk után létrehoztuk facebook és instagram közösségi oldalainkat, összekapcsolva ezzel is a világban szétszóródott jászokat. Nemrég pedig elindítottuk az egyesület youtube csatornáját, ahová folyamatosan a jászokról, Jászságról szóló tartalmak kerülnek fel. A világhálós térben is értékeket, kultúrát közvetítünk, miközben továbbra is szervezünk rendezvényeket, és újabb kiadványok előkészítésén dolgozunk.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A mesék, mondák és a nagyszülők dalai meghatározták az életét

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Harry herceg ott akarta hagyni a királyi családot

De aztán meggondolta magát – derül ki egy interjúból.

Mindenki más feladta, Szőnyi Ferenc nyerte a világ leghosszabb futóversenyét

A három indulóból csak ő bírta végig a 480 kilométert.

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Az ausztrál férfi összejátszott a rendőrökkel.

Deutsch az MTK-ról: Súlyos hibák; megvan az új befektető

Deutsch az MTK-ról: Súlyos hibák; megvan az új befektető

„Az MTK-nak nem egyszerűen fel kell jutnia, hanem bajnokként kell visszakerülnie az NB I-be.”

Videó: „Amikor kikapott a Dózsa, sírtam, akkora szurkoló voltam”

Pataki István, ismertebb nevén Tupó bácsi már 25 éve árulja a szotyit és a tökmagot a meccsek előtt Pakson és környékén.

WTCC: rajt-cél győzelmet aratott Michelisz a portugáliai főfutamon

A magyar pilóta jól jött el a rajtnál, és utána sem engedte ki a kezéből a győzelmet.

F1: Vettelt majdnem kizárták Azerbajdzsánban – sajtóhír

F1: Vettelt majdnem kizárták Azerbajdzsánban – sajtóhír

Hamilton nem fékezett Vettel előtt • A német szaklap szerint az FIA nem akart „belenyúlni” a vb-csatába.

Női kosár Eb: spanyol arany, a franciáknak megint az ezüst jutott

Belgium első érmét szerezte a női kosárlabda Európa-bajnokságok történetében.

Löw 150. mérkőzésén megszerezte 100. győzelmét a nationalelffel

A tartalékos német válogatott könnyen nyert Kamerun ellen, és csoportelsőként jutott tovább.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér