Az idők változtak, a reformáció maradt

2017. március 20. 07:00 Banka Csaba
Jászkisér | Jászkisér sziget a Jászság katolikus „tengerében”. A település református lelkészeinek névsorát 1626 óta jegyzik a krónikák. Csete Balázs Honismereti Egyesület idei találkozóját e téma köré szervezték.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A szombaton tartott összejövetelre határon túli reformátusok képviseletében is érkezett vendég.A belépőket kis kiállítás fogadta a találkozónak helyet adó teremben. Az egyesület tagja, Szüle Katalin az alkalmi gyűjtemény egy becses darabjaként mutatta meg számunkra generációról generációra öröklődő, 1871-ben nyomtatott bibliáját.

– Az üknagyapámé volt először, és mindig kedves emlékeket idéz fel. A szentírás soha nem vitrinben őrzött ereklye volt a családban, hisz mindig forgatták a családtagok – mondta.

Közben az üknagypapát ábrázoló családi fotót is megmutatta, ami nem csak egy szép családi emlék, de egyben a helyi református közösség tagjainak életéről is tanúskodik.
– A reformáció ezen a településen sem csak a vallásgyakorlatot alakította át. Óriási hatása volt a kultúrára, az oktatásra, az emberek gondolkodásmódjára, a mindennapi életre – jegyezte meg a honismereti egyesület elnöke, Benedek József.
– Jászberényen kívül a Jászságban kizárólag itt működik református egyházközség, így természetes, hogy civil szervezetünk is megemlékezik az évfordulóról.

A jászkisériek invitálására kolozsvári, kocséri, kölesdi, jászjákóhalmai, jászdózsai, illetve csepeli honismereti körök tagjai látogattak el a városba. A vendéglátó közösség közel két évtizede alakította ki kapcsolatát a kolozsvári Kőváry László Honismereti Körrel.
– Igyekszik mindenki megemlékezni az 500 éves évfordulóról Kolozsváron is – mondta honlapunknak Kiss Margit, a honismereti kör elnöke.

Kedves családi emlékeket idéz a régi biblia mellett ez az egykori fotó, amin még az üknagyapa is látható – mutatta a kedves ereklyét Szüle Katalin Fotó: Banka Csaba Kedves családi emlékeket idéz a régi biblia mellett ez az egykori fotó, amin még az üknagyapa is látható – mutatta a kedves ereklyét Szüle Katalin Fotó: Banka Csaba

– Szép évforduló a reformáció kezdetének 500 éves jubileuma. Azt tartom a legfontosabbnak az ehhez kapcsolódó ünnepségekben, hogy a családok, a közösségek összetartsanak, és az összetartozásukat ki is fejezzék. Közösen őrizzük meg vallásunkat, magyar kultúránkat és anyanyelvünket.
Benedek László elnök és a város polgármestere, Lukácsi György köszöntötte a találkozóra érkezőket, majd Együd László, a Hevesi Eötvös József Református Oktatási Központ igazgatója, református presbiter tartott előadást a protestáns világ ünnepéről, a reformáció történetéről és történelmi jelentőségéről.

Az ötszáz évvel ezelőtt elindult folyamat nemcsak vallási, hanem ezzel együtt kulturális, művészeti, gazdasági, társadalmi megújulást is hozott.
Ugyanakkor szerinte az évforduló kapcsán nem csak ünnepelni kell az elért eredményeket, és méltatni a protestáns egyházak alapítóit.
Úgy vélte, a jubileum alkalmas arra, hogy az egyházat is megvizsgálják, és a kor követelményei szerint alkalmazkodjanak a változásokhoz, ami további évszázadokra biztosíthatja fennmaradását.

A honismereti körök találkozója ez alkalommal is egy kellemes ebéd elfogyasztásával, illetve baráti beszélgetésekkel folytatódott, amivel tovább erősíthették a hosszú–hosszú évtizedek óta meglévő kedves és személyes kapcsolatokat.

Fontos feladatuk van a honismereti köröknek

– Örömmel veszem észre, hogy az ünneplés mellett ezekben a hónapokban komoly kritikus hangok is vannak az egyházon belül, magam is ehhez a táborhoz tartozom – mutatott rá Együd László érdeklődésünkre.
– A probléma összetett, hiszen felbomlottak azok a keretek az elmúlt néhány évtizedben, amelyek menetén korábban a személyes, a családi és a társadalmi viszonyokat meghatároztuk. Azt kell a zászlónkra tűzni, hogy minél jobban megismerjük a saját népünk történetét, kultúránkat, amelynek segítségével életünk irányításához is tapasztalatokat gyűjthetünk. Ezért tartom nagyon fontosnak azt az ismeretterjesztő munkát, amit a honismereti körök felvállalnak.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az idők változtak, a reformáció maradt

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Őrjítő reformok? Változások előtt a labdarúgás szabályai

Hatvanperces meccseket, gyorsabb játékot és fegyelmezettebb labdarúgókat akar látni a nemzetközi szabályalkotó testület.

Milan: 20 millió euróért érkezhet a „szabadrúgáskirály”?

A piros-feketék próbálják lejjebb tornázni a 30 milliós irányárat.

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

ÁTIGAZOLÁS FIGYELŐ. Nincs megállás a Fradinál és Felcsúton, belehúzott a Kövesd is!

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

Hétszeres bajnok korábbi játékos vezeti a Debrecen ajándékboltját.

Dortmund: Barcelona helyett Angliába tart a szélső?

A francia internetes portál úgy tudja, a 20 éves labdarúgó már tárgyalásokat folytat a szigetországban.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér