Az idők változtak, a reformáció maradt

2017. március 20. 07:00 Banka Csaba
Jászkisér | Jászkisér sziget a Jászság katolikus „tengerében”. A település református lelkészeinek névsorát 1626 óta jegyzik a krónikák. Csete Balázs Honismereti Egyesület idei találkozóját e téma köré szervezték.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A szombaton tartott összejövetelre határon túli reformátusok képviseletében is érkezett vendég.A belépőket kis kiállítás fogadta a találkozónak helyet adó teremben. Az egyesület tagja, Szüle Katalin az alkalmi gyűjtemény egy becses darabjaként mutatta meg számunkra generációról generációra öröklődő, 1871-ben nyomtatott bibliáját.

– Az üknagyapámé volt először, és mindig kedves emlékeket idéz fel. A szentírás soha nem vitrinben őrzött ereklye volt a családban, hisz mindig forgatták a családtagok – mondta.

Közben az üknagypapát ábrázoló családi fotót is megmutatta, ami nem csak egy szép családi emlék, de egyben a helyi református közösség tagjainak életéről is tanúskodik.
– A reformáció ezen a településen sem csak a vallásgyakorlatot alakította át. Óriási hatása volt a kultúrára, az oktatásra, az emberek gondolkodásmódjára, a mindennapi életre – jegyezte meg a honismereti egyesület elnöke, Benedek József.
– Jászberényen kívül a Jászságban kizárólag itt működik református egyházközség, így természetes, hogy civil szervezetünk is megemlékezik az évfordulóról.

A jászkisériek invitálására kolozsvári, kocséri, kölesdi, jászjákóhalmai, jászdózsai, illetve csepeli honismereti körök tagjai látogattak el a városba. A vendéglátó közösség közel két évtizede alakította ki kapcsolatát a kolozsvári Kőváry László Honismereti Körrel.
– Igyekszik mindenki megemlékezni az 500 éves évfordulóról Kolozsváron is – mondta honlapunknak Kiss Margit, a honismereti kör elnöke.

Kedves családi emlékeket idéz a régi biblia mellett ez az egykori fotó, amin még az üknagyapa is látható – mutatta a kedves ereklyét Szüle Katalin Fotó: Banka Csaba Kedves családi emlékeket idéz a régi biblia mellett ez az egykori fotó, amin még az üknagyapa is látható – mutatta a kedves ereklyét Szüle Katalin Fotó: Banka Csaba

– Szép évforduló a reformáció kezdetének 500 éves jubileuma. Azt tartom a legfontosabbnak az ehhez kapcsolódó ünnepségekben, hogy a családok, a közösségek összetartsanak, és az összetartozásukat ki is fejezzék. Közösen őrizzük meg vallásunkat, magyar kultúránkat és anyanyelvünket.
Benedek László elnök és a város polgármestere, Lukácsi György köszöntötte a találkozóra érkezőket, majd Együd László, a Hevesi Eötvös József Református Oktatási Központ igazgatója, református presbiter tartott előadást a protestáns világ ünnepéről, a reformáció történetéről és történelmi jelentőségéről.

Az ötszáz évvel ezelőtt elindult folyamat nemcsak vallási, hanem ezzel együtt kulturális, művészeti, gazdasági, társadalmi megújulást is hozott.
Ugyanakkor szerinte az évforduló kapcsán nem csak ünnepelni kell az elért eredményeket, és méltatni a protestáns egyházak alapítóit.
Úgy vélte, a jubileum alkalmas arra, hogy az egyházat is megvizsgálják, és a kor követelményei szerint alkalmazkodjanak a változásokhoz, ami további évszázadokra biztosíthatja fennmaradását.

A honismereti körök találkozója ez alkalommal is egy kellemes ebéd elfogyasztásával, illetve baráti beszélgetésekkel folytatódott, amivel tovább erősíthették a hosszú–hosszú évtizedek óta meglévő kedves és személyes kapcsolatokat.

Fontos feladatuk van a honismereti köröknek

– Örömmel veszem észre, hogy az ünneplés mellett ezekben a hónapokban komoly kritikus hangok is vannak az egyházon belül, magam is ehhez a táborhoz tartozom – mutatott rá Együd László érdeklődésünkre.
– A probléma összetett, hiszen felbomlottak azok a keretek az elmúlt néhány évtizedben, amelyek menetén korábban a személyes, a családi és a társadalmi viszonyokat meghatároztuk. Azt kell a zászlónkra tűzni, hogy minél jobban megismerjük a saját népünk történetét, kultúránkat, amelynek segítségével életünk irányításához is tapasztalatokat gyűjthetünk. Ezért tartom nagyon fontosnak azt az ismeretterjesztő munkát, amit a honismereti körök felvállalnak.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az idők változtak, a reformáció maradt

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Gulácsi Péter elismerte, hibázott a portugálok harmadik góljánál.

Portugál–magyar: „Olyanok, mint a dinamit” – lapszemle

Cristiano Ronaldo a magyar legendák nyomában. Santos szerint további öt döntő vár rájuk.

F1: nem csak Vettel érezheti magát győztesnek Melbourne-ben

„Végre hazamehetek, és még van 19 futam, amit megnyerhetek” • Vesztesek és nyertesek.

A Ferrari és Vettel simán legyőzte a Mercedest az idénynyitón

A Ferrari és Vettel simán legyőzte a Mercedest az idénynyitón

Hamilton csak a bokszkiállásokig vezetett, aztán élre állt a négyszeres világbajnok.

Portugál-magyar: Storck szerint mindent megpróbáltunk; Fernando Santos nem ír le minket

Dzsudzsák: Kellettünk hozzá mi is, hogy három-nulla legyen • Gera kíméletlen ellenfélről beszélt.

A portugálok megint hármat lőttek, de a válogatottunk nem volt lyoni formában

Az ötvédős rendszer 45 percet élt meg, de nem a hadrend döntött: a sebességbeli és technikai különbség egyértelművé tette Portugália sikerét.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér