Heltai Jenő darabja görbe tükröt mutat az erkölcstelen polgároknak

2017. május 19. 18:30 Mészáros Géza
SZÍNIKRITIKA | A Naftalin a legfranciább magyar bohózat Heltai Jenő tollából. Georges Feydeau-i elemeket sorakoztat fel, hajaz rá, de mégsem az. Hiányzik belőle valami. Valami, amit lehet, hogy épp a naftalin irtott ki.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Heltai Jenő Naftalinja közel 110 éves mű. Az eltelt több mint egy évszázad alatt a téli prémes bundákkal ellentétben a melegebb évszakokban sosem állt vaskos szekrények mélyén, nem szükségeltetett „életben tartásához” szagos molyirtó. Egy ízig-vérig (nyugat-)európai polgári komédia, a kor és társadalmi rétege minden bajos, bájos tünetével. A színigazgatók, rendezők idehaza gyakorta és előszeretettel vették elő, ezért (de másért sem) nem is nagyon kellett leporolni.

1908-ban íródott az akkor, 37 évesen még Herzlként közismert író, költő, publicista tollából, aki ekkorra már sokat utazott és élt Párizsban, Londonban, Bécsben, Berlinben és Isztambulban. Budapestet ez idő tájt hasonlóan izgalmas és mozgalmas kozmopolita nagyvárosnak ismerte a polgári nagyközönség, mint Párizst, Londont, Bécset, Berlint és Isztambult. Mégsem lett Heltai egyetlen Naftalinja oly’annyira nemzetközi hírű, mint Feydeau összese.

A darab középpontjában a technikai forradalom okán egyre gazdagodó, jelentőségét tekintve a középszerűségből mind feljebb kapaszkodó, erkölcsi vonatkozásában viszont az aljanépig süllyedő polgárság gyarló tagjai, illetve hozzáadott értéktelenségei állnak. Terka szerdánként saját belvárosi lakásukban csalja Laboda Péterrel a férjét, dr. Szakolczay Bálintot. Aki szintén többször került már titkos házasságtörési kalamajkákba. Szép család, mondhatnók joggal, főleg, mikor kiderül, hogy a gyönyörszerzés terén Terka bővérű anyja, Manci és kicsapongó apja, dr. Csapláros Károly sem csupán a hazait kedveli. Utóbbi a rosszhírű Patkány Etussal szűri össze a levét...

És mi más is lehetne a hűtlenségek elbújtatásának eszköze, mint egy naftalinszagú szekrény! És hogy a komédiához illő helyzetkomikumot valaki minduntalan kibogozhatatlanná tegye, hát mindig a legrosszabbkor (a bohócság szempontjából a legjobbkor) érkezik egy hosszú lépéssel a színre a folyton pityókás, léhűtő házmester, aki figurája szerint rendre az utolsó előtti csepp a pezsgős és konyakos poharakban, mely kellékek szintén végigkísérik a darabot és a szereplőket. Kulcs és (fa)csavar a végső megoldáshoz és a szekrényhez, hogy Heltai megshow-zta még a bohózatát a ledér Kabóczánéval, valamint könnyűvéréből való Ilkával és Milkával, illetve a bárgyú Kapronczay­val és együgyü barátjával, Olcsvayval.

A Szigligeti Színházban nem először bújt ki a szekrényből a Naftalin. Több alkalommal is megszellőztették – talán a legemlékezetesebb Babarczy László rendezésében az 1984 májusi bemutató Pogány Györggyel, Takács Katival és Sebestyén Évával a főbb szerepekben.

A bohózat jelenlegi változatát a szolnoki teátrum az évad utolsó darabjaként vitte közönség elé. Legfőképp az teszi emlékezetessé ezt a Naftalint, hogy április 6-án eltüsszentették a főpróbáját. Karczag Ferenc átmenetileg megromlott egészségi állapota miatt a másnapi premieren a háromfelvonásos bohózatot rendező Balázs Péter öltözött, s ugrott be dr. Csapláros Károly szerepébe. Karczag Ferenc azóta rendben van, s erre a – saját színpadi vejéhez, Szakolczay­hoz hasonló – mohó és bohém após erőteljes ábrázolása a bizonyíték. Molnár Nikolett szendéje – alkatából kifolyólag – nehezen hiteti el a nézővel, hogy (szerdánkénti) heti rendszerességgel ő a szemérmetlen Terka.

Barabás Botond folyton táncba vihető Szakolczayja és Dósa Mátyás oda-vissza nemet váltó Labodája azonban hatásosan megvetnivaló, ámde rendkívül komikus, mellettük az épp jellemkomikumban karakteres Mészáros István házmestere csal legtöbbször mosolyt az ezerfejű arcára.

Fodor Zsóka Mancija igyekezett kibújni szerencsétlen Magdi anyus szerepéből, a három buja, csábító grácia – a kis testi hibás Kabóczáné, valamint lányai, Ilka és Milka – Lugosi Claudia, Jankovics Anna és Sárvári Diána hitelesen vetkőzték le gátlásaikat (is). A Kapronczayt alakító Molnár László és az Olcsvayt formáló Ónodi Gábor jelentős mértékben hozzájárult a sokszor a lendületét és ritmusát vesztett komédia publikumának őszintén mélyről jövő hahotázásához.

A darab említett ütemtelensége nem a balázsi rendezésben keresendő. Heltai – hangsúlyozottan nem Feydeau-i magasságokban sziporkázó – műve lehetne akár lassú lefolyású dráma is. Hiszen a pillekönnyű történet jómódú polgári családok tragédiáit hordozza, melyek képmutatásokon, hazugságokon és megcsalásokon alapulnak. A szegényebb sorsúak – mint a bérháza és az ital rabja házmester, a magát pénzért áruló Patkány Etus, vagy beteges anyjuk szánalmas sorsát követő Kabócza-lányok – egyaránt szerethető negatív kisemberfigurák.

Életük nem nevetséges, a néző mégis kineveti őket. És a helyzetet, ami a naftalin szagú szekrénynek is köszönhető. Az ugrabugra előadás végül is rendre vaskos tetszésnyilvánítással zárul, ami igazolja évadbeli létjogosultságát.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Heltai Jenő darabja görbe tükröt mutat az erkölcstelen polgároknak

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Elhunyt Roger Moore

Elhunyt Roger Moore

89 éves volt.

Megtalálja, mi nem stimmel ezeken a képeken?

Kakukktojás galériánk következik.

Nagy taps fogadta Kristóf György első filmjét Cannes-ban

Az Out június 15-től látható a magyar mozikban.

Látott már kertészkedő kismacit? (videó)

Mutatunk egyet Oroszországból.

Cannes is gyászol

Egy perces csenddel emlékeznek meg kedd délután a 70. cannes-i fesztiválon a manchesteri robbantás áldozataira, amelyben eddig 22-en vesztették életüket.

Akár 960 milliót is elkérhetnek Elvis Presley magángépéért

A piros repülőben piros bársonyülések és szőnyeg is van.

Fiatalság, bolondság – a Manchester United nyerte az Európa-ligát!

Fiatalság, bolondság – a Manchester United nyerte az Európa-ligát!

A fiatalokkal teletűzdelt Ajaxnak nem volt esélye • Pogba és Mhitarjan gólja döntött.

Nyert otthon a Szeged, de ismét a Veszprém a bajnok

Sorozatban tizedszer, összességében 25. alkalommal lett aranyérmes a bakonyi gárda.

Hátsó füves: József Attila-vers Öcsödön, ahogyan még sosem hallották

„Félidő 0:0, gyerekek” – figyelmeztet a költő. Tudták, hogy Csoszogi, az öreg suszter Sebes Gusztáv apja lehetett?

El: Mourinho szerint a futballpoéták nem nyernek semmit

El: Mourinho szerint a futballpoéták nem nyernek semmit

„A United immáron minden nagy trófeát bezsebelt, az El-aranyérem a kezdetektől fogva a szemünk előtt lebegett.”

Férfi kézi NB I: Az első meccs volt a párharc kulcsa – Sabaté

„Nem sokan dobtak harminc gólt a Veszprémnek, a huszonhét kapott viszont sok” – Pastor.

Férfi kosár NB I: a ZTE elvette a Fehérvár pályaelőnyét

A Körmend hiába vezetett a nagyszünetben 15 ponttal, vereséget szenvedett Szombathelyen.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér