Visszakérnék a helyben elfeledett, ritka serleget

2017. június 17. 13:30 Hartai Gergely
ABONY | Györe Tibor nagyapja nem akármilyen hőstettet mondhatott magáénak. A második világháború idején egy különleges református műtárgyat rejtett el, ráadásul filmbeillő körülmények között. A Kecskeméten őrzött ritkaságot szívesen látná újra Abonyban a falumúzeum munkatársa.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.Györe Tibor örül, hogy méltó helyre került az egyik legértékesebb helyi kötődésű műtárgy, az úrvacsoránál használatos kókuszserleg, és ma már bárki megtekintheti a nagyapja által megóvott emléket, azonban egy-egy egyházi­ esemény alkalmával szívesen látná azt az abonyi templomban is. Mint mondta, korábban kezdeményezte is már a térségi viszonylatban teljességgel egyedülálló műkincs visszakölcsönzését a helyi református templomnak.

– A tiszteletes úrnak egy neves ünnep alkalmával felajánlottam, hogy vissza lehetne kérni a kelyhet, természetesen nem végleg, csupán a legfontosabb ünnepi rendezvényekre. Korábban tettünk is lépéseket ezügyben, az akkori múzeumvezető pedig nem zárkózott el a kérés elől – kezdte gondolatainak sorát Tibor, aki hangot adott annak is, komoly gyűjtemény vette gondjaiba a nívós emléket.

Azt szeretnénk, ha ez a misztikus, régi emlék visszakerülne Abonyba – mondja Györe Tibor Fotó: Mészáros J. Azt szeretnénk, ha ez a misztikus, régi emlék visszakerülne Abonyba – mondja Györe Tibor Fotó: Mészáros J.

– Jelenleg a kecskeméti Ráday­ Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők a serleget – avatott be a kiállítóhely egyik munkatársa, aki azt is elárulta, ma a Református Egyházművészeti Állandó ­Kiállítás részét képezi a különlegesség.

A ritkaságról és annak történeti vonatkozásairól Györe Tibor mesélt honlapunknak.

– Anyai nagyapámat ­Retkes Gyulának hívták, ő volt a református egyház egykori gondnoka… – indított az abonyi falumúzeum munkatársa, aki elmondta, a háború idején többen próbálták védett helyre menteni a templomi műtárgyakat, nagyapja is egyike­ volt ezeknek az emberek – folytatta a történetet, majd hozzáfűzte, családtagja ezt a több száz éves kókuszserleget vitte haza a háborús események idején. Mint mondta, nagyapja nagyon félt, hogy amíg a háborúban áll helyt, ellophatják a műremeket, ezért különös rejtekhelyet kellett kitalálnia, hogy megmentse azt.

– Nagyapám a levágott nyulak bőrét úgy tárolta, hogy kifordította azokat, majd szalmával tömte ki a bőröket. Úgy gondolta, az egyik ilyen szalmával bélelt nyúlbőrbe rejti el a serleget. A félig kikészített véres nyúlbőr nem éppen a legszebb látványt nyújtotta, ám pontosan emiatt remélte, senki sem keresi majd ebben a serleget a háborús dúlások közepette. Mindezek után a bőrbe zárt műtárgyat egy gerendára akasztotta, még éppen olyan magasságban, hogy látni lehessen a bőrt, de elérni csak nehezen tudja, aki keresi – taglalta a regényes részleteket, gondolatait pedig hős elődjének háborúból történő megérkezésével folytatta.

– Amikor nagyapám megjött a háborúból, az első dolga volt, hogy felmenjen a padlásra és megnézze, megvan-e még a nyúlbőrbe csomagolt serleg – mesélte, s kiemelte, nagyapja eltökélt szándéka volt, hogy mihelyt rálel a padláson elbújtatott emlékre, nyomban vissza is adja azt azoknak, akiket illet, a református egyháznak.

Régi történet

A falumúzeumi munkatárs beavatott, miért is bír nagy jelentőséggel a különös tárgy.
– A serleget férj és felesége, Antos János és báró Radák Kata adományozta az egyháznak – tette hozzá a ­férfi, akivel a kókuszserleg abonyi leltárlapját olvasva több érdekességet is felfedeztünk. A dokumentum két bevésést is nevesít, melyek jelentése máig ismeretlen, ahogyan a tárgy származása és készítésének ideje sem ismert előttünk. Emellett pedig nem kisebb intézmény, mint a Nemzeti Galéria is foglalkozott már az egyházi remekkel, és 1971-ben restaurálta is azt.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Visszakérnék a helyben elfeledett, ritka serleget

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Deutsch az MTK-ról: Súlyos hibák; megvan az új befektető

Deutsch az MTK-ról: Súlyos hibák; megvan az új befektető

„Az MTK-nak nem egyszerűen fel kell jutnia, hanem bajnokként kell visszakerülnie az NB I-be.”

Videó: „Amikor kikapott a Dózsa, sírtam, akkora szurkoló voltam”

Pataki István, ismertebb nevén Tupó bácsi már 25 éve árulja a szotyit és a tökmagot a meccsek előtt Pakson és környékén.

WTCC: rajt-cél győzelmet aratott Michelisz a portugáliai főfutamon

A magyar pilóta jól jött el a rajtnál, és utána sem engedte ki a kezéből a győzelmet.

F1: Vettelt majdnem kizárták Azerbajdzsánban – sajtóhír

F1: Vettelt majdnem kizárták Azerbajdzsánban – sajtóhír

Hamilton nem fékezett Vettel előtt • A német szaklap szerint az FIA nem akart „belenyúlni” a vb-csatába.

Női kosár Eb: spanyol arany, a franciáknak megint az ezüst jutott

Belgium első érmét szerezte a női kosárlabda Európa-bajnokságok történetében.

Löw 150. mérkőzésén megszerezte 100. győzelmét a nationalelffel

A tartalékos német válogatott könnyen nyert Kamerun ellen, és csoportelsőként jutott tovább.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér