Egy lány, aki a háborúk földjéről tudósít

2012. január 23. 19:34 Joó Zsuzsa

RIPORTER | Al Ghaoui Hesna az esélytelenek nyugalmával üldögélt a decemberi Prima Primissima díjátadón. Kepes András és Vadas Zsuzsa mellett őt, a 33 éves, már több háborús övezetből is tudósító riportert jelölték a sajtó kategória díjára. Sokak (és önmaga) meglepetésére az ifjú hölgy vihette haza a rangos elismerést. Hesnával egy limonádé és egy szusi mellett beszélgettem, nem (csak) a munkájáról.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A kávézó szélső asztalához ülök, hogy azonnal meglássam Hesnát. Késő délután van, mozgalmas munkanap áll mögöttünk, jólesik végre mindkettőnknek egy laza, „csajos” beszélgetés, egy könnyed vacsora és... szégyen, nem szégyen, egy kis ruhavásárolgatás. Hesna csinosan, tökéletes sminkkel érkezik, egy forgatásról jött éppen. Gyorsan lehuppan mellém.


— Hú, elfáradtam. Egy show-műsorba hívtak vendégnek, mindjárt összeszedem magamat...
Javaslom, igyunk addig valamit. Hatalmas pohár limonádét rendelünk. A kávézó, mint valami csendes oázis, óvja a sodró tömegtől az ott üldögélőket, tökéletes hely a szusszanásra és a csevegésre. Pár lépésnyire már csillogó kirakatok, hangos zene csábítja a vásárlókat a pénzköltésre. — Néha jólesik itt vásárolgatni — néz körül a fiatal nő —, bár a „fogd-vedd-vásárold” szemlélettel nem tudok azonosulni. Ha hiszed, ha nem, itt vettem pár éve az azóta már elnyűtt  „háborús tudósítós” kabátomat. Egy tiniruhaboltban akadtam rá, mint divatos utcai viseletre. Egy ugyanolyat szeretnék most is, remélem, találok — teszi hozzá.

Hesna nemcsak remek tudósító, kiváló nagynéni is

— Éppen Madagaszkáron nyaraltunk Hesnával, amikor úgy éreztem, gyermeket várok — meséli Hesna húga, Naima. — Nem hagyott nyugodni a kíváncsiság, az egyik gyógyszertárban szereztem egy terhességi tesztet. Kiderült, igazam volt — teszi hozzá. Este aztán elmondta Hesnának a nagy újságot, aki egy madagaszkári babával ajándékozta meg, mondván, az legyen gyermeke első játéka. Natéa azóta már féléves, és ez a baba lett valóban az első játék, amit kislánya kezébe adott. Hesnának azóta is szíve csücske Natéa, remek nagynéni — állítja a testvér.


Miközben frissítő italunkra várunk, Hesna elmeséli, háborús terepen a kapucnis, meleg kabát, meg a sokzsebes nadrág a legcélszerűbb viselet: kell a hely a notesznek, a két tollnak meg a három mobiltelefonnak. Egy újságíró-tudósítónak ezek az alapfelszerelések. — És mindig van nálam egy kis tükör is! — mosolyog Hesna. — Az operatőrök utálják a hajamat, mert sokszor égnek áll. Nem győzöm csatokkal, kendővel ráncba szedni, nem akarom, hogy egy néző figyelmét az vonja el, hogyan nézek ki. Mielőtt elindul a felvétel, mindig leellenőrzöm, „kameraképes” vagyok-e. A nőiségem ebben ki is merül.
Háborús terepen a kapucnis kabát és a sokzsebes nadrág a praktikus viselet - vallja Al Ghaoui Hesna Háborús terepen a kapucnis kabát és a sokzsebes nadrág a praktikus viselet - vallja Al Ghaoui Hesna

Én ugyanis odakint elsősorban tudósító vagyok, nem pedig nő. Ez előny, hiszen a riportalanyok könnyebben megnyílhatnak egy nőnek, hátrány, hogy szinte luxuscikk a komfortos körülmény, amit a gyengébb nem nehezebben tolerál — állítja az újságíró, majd elmeséli, tavaly Líbiában két hétig nem tudtak fürödni. Mindennap 18 kilós golyóálló mellényben izzadtak, a sisak alatt befülledt a fejük, körülöttük számtalan halott feküdt a 35 fokos hőségben. Idehaza jó ötletnek tűnt egy olyan hotelszobát lefoglalni, mely mellett éppen a mosdó volt. Csak amikor a fürdőhelyiséget úgy használják, hogy hetekig nincsen benne folyóvíz, az igen kellemetlen szagokkal jár, így a szomszédság cseppet sem volt előny.

— Nézd, minden fejben dől el. Tudatosan úgy állok hozzá minden utazásomhoz, hogy napokig nem leszek éhes, nem leszek szomjas és nem leszek fáradt sem. Azt sulykolom magamba, hogy mindent kibírok, hiszen hatalmas dolog, hogy olyan emberekkel találkozhatok, akik a történelmet formálják — Hesna szeme csillog, miközben beszél, pillanatokra én is a harctéren képzelem magam. A pincér zökkent ki ebből az állapotból bennünket, aki hozta a limonádékat.

— Szusit is kérek! Lazacosat! — rendel lelkesen beszélgetőpartnerem. — Imádom a szusit — fordul felém. — Amikor itthon vagyok, igyekszem egészségesen táplálkozni, hiszen odakint még enni sem tudunk sokszor. Líbiában csak kétszersültön és tonhalkonzerven éltünk.
Furcsállom, hogy a kávét nem említi, rá is kérdezek.
— A kávét néha infúzióként adagolnám a testembe. Csakhogy külföldön sok helyen nincsen kávé, így helyette energiaitallal dobjuk fel magunkat — válaszol. Majd furcsálló tekintetemet látva, megmagyarázza, természetesen itthon pakolja be a bőröndbe (szigorúan bőröndbe, hiszen az a „ruhásszekrény” is egyben) a koffeines dobozokat. — Régebben a tárcsás hajszárító volt az a luxuscikk, melyet elvittem, aztán rájöttem, teljesen felesleges oda kicipelni, ahol áram sincs. Most az energiaitalok váltották fel a hajszárítót, táskám egy részét ez tölti ki. Legszívesebben persze a barátomat csomagolnám be... — sóhajt fel.
Nagy terve Hesnának, hogy szakmabéli partnerével valaha együtt dolgozzon.

— Nem tudom, hogyan viselnénk el egymást. Én ugyanis megváltozom, ha kamera elé állok. Egyszer a barátom végignézte, hogyan adok instrukciókat egy bejelentkezés előtt, majd kikerekedett szemmel csak annyit mondott, „úristen”! Persze, hiszen ilyenkor, ahogy a munkatársaim mondják, gyorsított üzemmódba kapcsolok, ha kell, a hangomat is felemelem. A valóságban éppen az ellenkezője vagyok, százszor átrágok mindent, mielőtt döntést hoznék. Agyamra is megyek magamnak... — nevet.

Időközben megérkezett a szusi is, pillanatokon belül tünteti el Hesna az evőpálcikáival a tányérjáról, a csípős mustárral és a gyömbérdarabokkal együtt.
— Éhes voltam! — kommentálja, majd kényelmesen hátradől székén. Látom rajta, ráférne a pihenés. Amikor a haditudósítók hazaérkeznek külföldről, nagyon intenzív hetek várnak még rájuk itthon, vágás, beszélgetések, élménybeszámolók. Majd a nagy „üresség” következik, ilyenkor kell elfoglalnia magát az újságírónak.

— Régebben a zongora, most a festés a nagy hobbim, májusban már kiállításom is lesz! És persze ott vannak a közönségtalálkozók, ahol kibeszélhetem magamból a feszültséget. Szinte terápiás jellege van egy-egy találkozónak. Lehet, hogy emiatt (is) vállalkozom a jövőben még egy könyv megírására — árulja el. Majd azt is megsúgja, napirenden van a gyermekvállalás is, főleg most, hogy húgának gyönyörű kislánya született fél éve.

Új képzőművészeti műfajt hozott létre: a hírfestészetet

Hesna szabadidejében szívesen fest, alkotásaival új műfajt teremtett. Hírfestményeket készít: egy képen belül két ellentétes hírt jelenít meg, a világ két részéből. Míg Afganisztánban egy öngyilkos merényletre kapják fel fejüket az ottlakók, addig az Egyesült Államokban az új ráncfelvarrás érdekli az embereket. Hesna festményeivel arra hívja fel a figyelmet, hogy minden relatív, még a „hírérték” is. Első kiállítása május 3-án lesz.


— Az élet nem mindig kiszámítható, de remélem, tudni fogom, mikor kell félretenni a munkát, hogy egy gyermeké legyen a főszerep. Addig is dolgozom, tudásom legjavát adva, vigyázva arra, ne szippantson be a bulvár — bólogat a fiatal nő, majd szeme hirtelen megakad a szomszédos butik kirakatában lévő színes sálon. — Gyere, nézzük meg, pont ilyet szeretnék!

Névjegy:

Al Ghaoui Hesna
Született: 1978. május 24. Édesapja szír, édesanyja magyar származású
Iskolái: Varga Katalin Gimnázium, Szolnok; ELTE Jogtudományi Kar Budapesten, Tunéziában tanult arab szakon
Munkahelyei: Népszabadság: külpolitikai újságíró (1998); MTV (Híradó, Panoráma): riporter
Elismerései: Kamera Hungária-díj, 2007, 2010; Prima Primissima-sajtódíj, 2011

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Egy lány, aki a háborúk földjéről tudósít

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Krétára nem jutott, fideszes megbízásokra milliókat költött a Klik

nol.hu Három év alatt 221,5 millió forintot költött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ügyvédi megbízási díjakra. 2014-ben a szolnoki fideszes polgármester fia kapta a legnagyobb honoráriumot.

Nincs pénz a klinikán vérvizsgálatra

nol.hu Nem kérhetnek teljes vérvizsgálatot a Semmelweis Egyetem 1-es számú belgyógyászati klinikájának szakorvosai, mert nincs rá elég pénz.

Romokban volt a TV2, amikor Andy Vajna átvette

nol.hu Borzalmasan alakult a TV2-csoport anyagi helyzete a tavalyi évben. A cég hétfőn megjelent beszámolójából kiderül: a TV2 kötelezettségei meghaladják a 16 milliárdot.

Magyar navigáció az ázsiai piacokon

Magyar navigáció az ázsiai piacokon

nol Alig egy évtized alatt elképesztően nagy utat járt be, s vált garázscégből az autóipari navigációk piacának megkerülhetetlen szereplőjévé az iGO Navigáció szoftvereket gyártó NNG Kft.

Szombaton is lehet állampapírt vásárolni a postákon

A Posta az első olyan több száz értékesítési pontot üzemeltető társaság, amely szombatonként is végez állampapír-forgalmazást. (x)

Sabaté: Ez nem rólam, hanem a csapatról szól

Sabaté: Ez nem rólam, hanem a csapatról szól

KEZDÉS: 18.00. Csak altatnak a Kielnél? • Christian Zeitz nem játszik korábbi csapata ellen.

FTC: Van der Vaart megszerzése álom maradhat – 1.2 millió euró a fizetése

A kapcsolatfelvétel valóban megtörtént, Thomas Doll beszélt a holland középpályással.

WTCC: Michelisz második lett a 2. nürburgringi futamon

Michelisz Norbert a második versenyen a második helyen ért célba a túraautó-vb nürburgringi állomásán.

Stadionrekonstrukciók és költözések forgathatják fel az NB II-es rajtot

Stadionrekonstrukciók és költözések forgathatják fel az NB II-es rajtot

Albérletbe megy a Cegléd és a Kozármisleny, Szegeden marad a SZEOL. A Budaörs az ősszel is Csákváron játszik. STADIONMUSTRA.

A Ferrari feltámadt, izgalmas időmérő várható

Ricciardót a két Mercedes is megelőzte, Verstappen a falnak koccant • 14 órától időmérő!

BL: Materazzi Zidane-nak szorít, Benítezt nagyon leszólta

A korábbi olasz védő szép emlékeket őriz az őt lefejelő francia klasszisról.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér