Idén is megfutamítjuk a császáriakat

2014. március 2. 16:15 Mészáros Géza

emléknap | 1849. március első napjaiban a császáriak tartották megszállva Szolnokot. A magyar csapatok Törökszentmiklóson táboroztak.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Damjanich tábornok haditerve szerint Vécsey Szanda felől színlelt támadással magára vonja a császáriak figyelmét, ezalatt a fősereg Cibakházánál átkelt a Tiszán, és lopva megközelítette Szolnokot. Március 5-én reggel 8 óra tájban a mai volt papírgyár környékén indította a támadást a 9. vörös sipkás zászlóalj. Az üldözés a Tabánban folytatódott.


A megáradt Zagyván keresztül menekülő osztrákok két, emberekkel megrakott csónakja elsüllyedt (ezt az eseményt örökíti meg a városháza dísztermében látható Pólya Tibor A szolnoki csata című festménye). Vécsey serege átkelt a magyar kézre jutott hídon, és megfutamította az Abony felől támadó Ottinger dandár lovasait. A császáriak zöme a Malomzug irányába menekült. Itt zajlott le a legvéresebb ütközet. Tizenegy óra tájban véget ért a csata. A város a magyarok kezére került. Ez a győzelem a dicsőséges tavaszi hadjárat nyitánya volt.

A hagyományőrzők által felelevenített csata mindig látványos harci jelenetekkel szórakoztatja a Kossuth térre kilátogatókat. A lovas katonák izgalmas hadijátékában idén is bízhatunk<br><i>Fotó: Csabai István</i> A hagyományőrzők által felelevenített csata mindig látványos harci jelenetekkel szórakoztatja a Kossuth térre kilátogatókat. A lovas katonák izgalmas hadijátékában idén is bízhatunk
Fotó: Csabai István

– Élő hadtörténelem Közép-Európa szívében címmel idén március 8-án elevenítjük fel a szolnoki csatát a Kossuth téren – szólaltattuk meg az eseményekkel kapcsolatban Udovecz Györgyöt, az ütközet főparancsnokát, hagyományőrző ezredest, a hadijátékot rendező „Szolnok” Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány elnökét.
– Mint minden évben, most is nemzetközi sereget verbuváltunk a szolnoki csata újrajátszására. Szlovák és cseh barátaink mellett Magyarország minden szegletéből Szolnokra érkező hagyományőrzők elevenítik fel a tavaszi hadjárat első ütközetét. Lovas dragonyosok és huszárok is jönnek, s a patkódobogások mellett öt ágyú hangja is érezteti a 165 évvel ezelőtt a városunkban történt hadiesemények félelmetes hangulatát. Akik valamiért délután nem tudnak kijönni a Kossuth térre, számukra a délelőtt 10 órakor kezdődő próbát ajánlom megtekintésre – tette hozzá Udovecz György.


A 14.30-tól kezdődő hadijáték előtt 14 órakor a Szabadság téri 1849-es emlékműnél, valamint 14.15-kor a Lengyel légió utcában található, a Wisoczki József tábornok és a lengyel légió hőseinek tiszteletére állított emléktáblánál lesznek koszorúzások (délelőtt 10.50-től Teleki Pál Magyarországa ... és a lengyelek címmel kiállítás nyílik a Verseghy Ferenc Könyvtárban).

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Idén is megfutamítjuk a császáriakat

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Gulácsi Péter elismerte, hibázott a portugálok harmadik góljánál.

Portugál–magyar: „Olyanok, mint a dinamit” – lapszemle

Cristiano Ronaldo a magyar legendák nyomában. Santos szerint további öt döntő vár rájuk.

A Ferrari és Vettel simán legyőzte a Mercedest az idénynyitón

Hamilton csak a bokszkiállásokig vezetett, aztán élre állt a négyszeres világbajnok.

Portugál-magyar: Storck szerint mindent megpróbáltunk; Fernando Santos nem ír le minket

Portugál-magyar: Storck szerint mindent megpróbáltunk; Fernando Santos nem ír le minket

Dzsudzsák: Kellettünk hozzá mi is, hogy három-nulla legyen • Gera kíméletlen ellenfélről beszélt.

A portugálok megint hármat lőttek, de a válogatottunk nem volt lyoni formában

Az ötvédős rendszer 45 percet élt meg, de nem a hadrend döntött: a sebességbeli és technikai különbség egyértelművé tette Portugália sikerét.

Portugál–magyar: magyar kolléganő a portugál NS-nél

„Mindenem a foci, így nagyon boldog vagyok, hogy szerződést kaptam a Recordtól.”

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér