Rendkívül sokan voltak kíváncsiak megyénk honfoglalás kori leleteire

2017. április 20. 16:30 Szathmáry István
szolnok | Lezárt dobozok között beszélgetünk Madaras László régésszel a szolnoki Damjanich János Múzeumban. Bennük az intézmény rendkívül sikeres vándorkiállításának hazatért kincsei várják, hogy visszakerüljenek régi helyükre, miután két esztendő alatt rekordszámú látogató, százezer ember volt kíváncsi rájuk.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Ez a kiállítás több mint két évig járta az országot. Szolnokról vitték Kecskemétre, majd az utóbbi évek legjelentősebb lelőhelyére, Nagykörűbe – mondja a szakember.
 – Összesen tíz helyen, közöttük például Miskolcon, Nyíregyházán, Kisvárdán, Keszthelyen is kiállítottuk az anyagot. Az utóbbi azért is nagy szó, mert az Alföldről igen ritkán kerül át kiállítás a Dunántúlra, mi pedig a Balatoni Múzeumban is be tudtuk mutatni. Utoljára decemberben újra itt a megyében, Tiszaföldváron láthatták az érdeklődők – foglalja össze Madaras László a kiállítás történetét.

Megtudjuk, a kiállítás gerince a szolnoki múzeum anyaga volt. Közülük a legfontosabb leletek a megye két fontos lelőhelyéről, Kétpóról és Nagykörűből származnak. Egy sor honfoglalás kori leletet állítottak ki Tiszasülyről, a Jászságból és a Nagykunságból.

A szolnoki mellett másik négy múzeum honfoglalás kori leleteiből válogatott tárgyak adták a tárlat anyagát, mert ezt egészítették ki a környező megyék, Bács-Kiskun és Heves, leleteivel. A Nemzeti Múzeum egy megyénkből származó anyaggal, a szolnok-­strázsahalmi kincsekkel járult hozzá a kiállítás sikeréhez. Egyetlen tárggyal Kalocsa is képviseltette magát, mivel náluk található az egyetlen, Kárpát-medencéből ismert, biztosan a X. századra keltezhető rovásírásos tegezcsont.

Honfoglalás kori tárgyaink hitelessé teszik múltunkat – mondja Madaras László | <i>Fotó: Mészáros János</i> Honfoglalás kori tárgyaink hitelessé teszik múltunkat – mondja Madaras László | Fotó: Mészáros János

– A kétpói lelet azért fontos, mivel itt egy rendkívül gazdag sír semmisült meg valamikor a hatvanas évek elején, egy építkezés során. Nagy részét széthordták, de a megmaradt leletanyag egy részét Kaposvári Gyula akkori múzeumigazgató behozta a szolnoki múzeumba, másik része pedig Törökszentmiklósra került – hívja fel a figyelmet a régész a kiállított anyag értékeire.

– Van benne egy különleges tárgy – folytatja –, a kétpói csészeként ismert ezüstedény, amiből összesen három található a Kárpát-medencében. A másik a máig leggazdagabb zempléni sírból került elő, melyet kezdetben tévesen Álmos nyughelyének véltek. A harmadik pedig díszítetlen, és egyébként sem sírlelet, hanem valamiféle kincs része A kétpói leletben ezenkívül van egy aranyozott ezüst övgarnitúra, melynek az oroszlános csatja bizánci tucatáru.

A Kárpát-­medencében azonban ilyen csatból összesen négy vagy öt található, s kivétel nélkül Szolnok megyében kerültek elő. A leletek alapján ezt a nagyon gazdag férfit közvetlenül a honfoglalás után temethették el. Részt vehetett a honfoglalásban, s fontos személyiség, feltehetőleg törzsfő lehetett. Ehhez kerestem én törzset, és így találtuk meg, illetve találták meg korábban a szemmel láthatóan egy egységbe tartozó további nagyon gazdag leletegyütteseket a Közép-Tisza-vidéken, Tokajtól Csongrádig, a Tisza két partján – sorolja a régész.

Madaras László tájékoztatása szerint együvé tartozásukat számos, csak itt előforduló lelet bizonyítja. A közel azonos díszítésű tarsolylemezektől, a hasonló ruházatra utaló fém női kaftándíszektől vagy a férfiviseletnél a leggazdagabb férfisír és egy gyermeksír közös vonásáig, ahol a bokánál a nadrág szárát, valamint a ruha ujjait a selyemruhára varrt aranylemezzel fogták össze.
– Ez indított bennünket arra, hogy itt valószínűleg a honfoglaló magyarok egyik törzsének lehetett a szállásterülete – foglalja össze az elmondottakat Madaras László, miközben átadja a kiállítás szép kivitelű katalógusát.

– Ez a második kiadás, ugyanis az első ötszáz példány, bár ezer forint volt az ára, az utolsó darabig elfogyott, s ebből se sok maradt, annyira érdekelte az embereket – mondja, majd a siker okát is megtudtuk.
– A valóban hiteles honfoglalás kori anyagokra van érdeklődés az országban. Azért is tartom fontosnak ezeket a kiállításokat, mert nálunk már újra van lovaglás, lovas íjászat, vannak hagyományőrzők, és ők is értékelik, ha hiteles, eredeti tárgyakat láthatnak. Így ők is hitelesebben adhatják tovább azt, amit képviselnek – vélekedik Madaras László.

Követőket is vonzott a szolnoki múzeum kiállítása

Amikor Szolnokról elindították országjáró útjára a tárlatot, az egész Kárpát-medencében nem volt állandó honfoglalás kori kiállítás, még a Nemzeti Múzeumban sem. Azóta két állandó kiállítás révén változott a helyzet.
Az egyik a miskolci múzeum­ban Révész László karosi ásatásának az anyaga. Valószínűleg ez a fejedelmi törzs vagy kíséretének a hagyatéka. A miskolci kiállítás után, szintén a szolnoki vándorkiállítás idején készült el a Nemzeti Múzeum állandó honfoglalás kori kiállítása.
A szolnoki anyag részben visszakerült a vitrinekbe, az utóbbi évek szenzációjának számító nagykörűi leletek egyelőre raktárban várják, hogy egy megújult állandó kiállításban szintén a közönség elé kerüljenek. Ennek létrehozásához folyamatosan pályázik a múzeum.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Rendkívül sokan voltak kíváncsiak megyénk honfoglalás kori leleteire

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Könnyedén lenullázták a lengyelek a hokiválogatottat

Sima kétgólos vereséget szenvedett a magyar jégkorong-válogatott a lengyelektől, így biztosan az 5. helyen zár a kijevi vb-n.

Albánia: nem elégednek meg az FTC kiejtésével, örökre eltiltott tanácsadót igazoltak

Albánia: nem elégednek meg az FTC kiejtésével, örökre eltiltott tanácsadót igazoltak

Az FK Partizani Tiranánál minden területen számítanak Luciano Moggi tanácsaira.

MU: Schweinsteiger az MLS-be hívja Ibrahimovicot

„Néha kicsit különc, de futballistaként ő az egyik legjobb, akivel valaha játszottam.”

DVSC: ennyivel emelkedett a játékosok átlagos havi fizetése

A jegybevétel jócskán visszaesett, a bérköltség 507.5 millióról 833.4-re ugrott.

Kiemelt témák - SZOLJON.HU

Kék hírek | Szoljon videók | Balesetek | Nettóbér-kalkulátor

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér