KISÚJSZÁLLÁS

2017.08.14. 18:27

Lovas emlékmenet indul, de kerékpárosok és gyalogosok is csatlakozhatnak

A Nagykun Nádor Huszár Bandérium kilenc tagja holnap ma indul arra a 160 kilométeres lovas emlék­túrára, melyet a város újratelepülésének 300. évforduló­jára szerveztek – tudtuk meg ­Horváth Györgytől, a bandérium vezetőjétől.

– Rákóczi fejedelem 1707. május 6-án kiadott levelében elrendelte, hogy a felperzselt nagykunsági településekről elmenekült lakosok az ő rakamazi birtokaira települhetnek.

– A fejedelem felszólította a kuruc haderő tisztjeit és a vármegyék hatóságait, hogy a nagykunságiakat semmiféle terhekkel ne terheljék, a rakamazi határ használatában ne akadályozzák. ­Szabolcs vármegye nemesei nehezen viselték a nagykunok kiváltságait, a kunok is hazavágytak elhagyott szülőföldjükre, amire a szatmári békekötés­ teremtett lehetőséget.

– Így a kisújszállásiak Rakamazról saját tűzhelyeikhez térhettek vissza. A betelepülésre­ vonatkozó szabadalomlevelet 1717. augusztus 17-én hagyták ­jóvá. Ennek emlékére szerveztük a lovas zarándokutunkat – magyarázza a nagykun­kapitány.

Az emlékmenethez az út során gyalogosok és kerékpárosok is csatlakoznak. A lovasok Rakamazról Polgár felé indulnak. Útközben megnézzük Fekete József híres pásztor emlékkopjafáját, onnan Berekfürdő a cél. Innen­ ­érkezünk meg augusztus 17-én­ 17 órára Kisújszállásra,­ a városban zajló emlékünnepségre, a Gaál Kálmán-­szoboravatásra – magyarázza Horváth György.

D. E.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!