Közélet

2015.04.01. 11:52

Megfagyott a levegő, amikor előkerült az igazolvány

Két fogyasztóvédelmi ellenőrt kísértünk el kedden munka közben Szolnokon, hogy megtudjuk, hogyan dolgoznak.

Kovács Kriszta

Egy drogériában és egy húsboltban jártunk. Amikor az ellenőrök azonosították magukat, a levegő mindkét helyen megfagyott egy pillanatra, még ha minden rendben volt, akkor is.

Akciók, kedvezményes kuponok, hiteles mérlegek, vásárlók könyve – többek között ezeket figyelik a fogyasztóvédelem munkatársai, amikor ellenőrzést tartanak az üzletekben. Két szolnoki fogyasztóvédő ellenőrhöz csatlakoztunk kedden, hogy megnézzük, hogyan védik a vásárlók érdekeit.



Első utunk egy drogériába vezetett. Kozmetikumok, húsvéti szalvéták és dekorációk, fodrászkellékek és fogkrém került a kosárba, a két ellenőr kifejezetten az akciós termékekre fókuszált. Néhány perc múlva már a kasszánál álltak és fizettek, a végösszeg 6905 forint volt. A fizetés után kézhez kapták a blokkot, ekkor vették elő az igazolványukat, hogy felfedjék kilétüket: próbavásárlást tartottak. A pénztáros nem jött zavarba, néhány másodperces meglepettség után készségesen segített mindenben az ellenőröknek.

– Ilyenkor elsősorban azt nézzük, hogy a meghirdetett akciók valóban megvalósulnak-e. Ezekkel csalogatják ba a vevőket az üzletbe, ezért fontos ezeknek az ellenőrzése is – magyarázta egyikük.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Az ünnepkor érdemes odafigyelni, hogy rendben vannak-e az adott termékek. Illusztráció: Fodor Orsolya
[/caption]

Fizetés után a blokk segítségével egyesével visszaellenőrizték az árakat és az akciók levonását – ilyenkor fontos, hogy az üzlet egyik munkatársa is jelen legyen. A próbavásárlás során kiválasztott termékek később visszakerülnek a polcra, a pénzt az ellenőrök visszakapják, az üzlet egy úgynevezett sztornóbizonylatot készít a vásárlásról, hogy ne legyen hiány a kasszában. Az irodában elkészült a jegyzőkönyv: az ellenőrzés során mindent rendben találtak.

– Olyan problémákkal szoktunk találkozni, hogy például az árcímkék nem egyértelműek, vagy nem a megfelelő árkód van kiírva az adott termékhez, de ebben az üzletben nem tapasztaltunk kifogást – magyarázták az ellenőrök.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Saját készítésű kötözött-füstölt parasztsonkákat árul a karcagi Kolostyák Gyula. Mindig kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az ő nevével fémjelzett áruk kifogástalanok legyenek. Fotó: Fodor Orsolya
[/caption]

– Szerintem szükség van az ellenőrzésekre – szögezte le Molnárné Erzsike. A nyugdíjas szolnoki nő még nincs túl a húsvéti nagybevásárláson, szombatra tervezi. Azt mondta, nem a büntetés miatt tartja fontosnak az ellenőrzéseket, hanem azért, hogy ne járjanak pórul a figyelmetlen vásárlók, mint amilyen ő is néha.

Eztán egy húsboltot vettünk célba: füstölt, főtt lapockát, csemege szárazkolbászt és májas hurkát választottak ki a fogyasztóvédők 2560 forintért. Fizetés után ismét előkerült az igazolvány, egy pillanatra megfagyott a levegő, majd az eladók mosolyogva álltak az ellenőrök rendelkezésére.

– Ez a második napom itt – mondta kicsit megszeppenve az a hölgy, aki kiszolgálta az ellenőröket. Néhány perccel később, amikor megnyugtatták, hogy minden rendben volt, őszintébbé vált az eladó mosolya.

– Előbb mindig szétnézünk, hogy ki vannak-e írva az árak, mennyi mérleg van az üzletben, azok hitelesek-e, a csomagolóanyagot is belemérik az árba vagy sem... Már gyakorlott szemmel ellenőrzünk, és mivel ketten vagyunk, kiegészítjük egymást – magyarázták az ellenőrök. Megtudtuk: olyan termékeket vásárolnak, amit nem kell darabolni vagy szeletelni, hogy probléma nélkül vissza tudják adni az eladónak.

– A nagyobb üzletek, üzletláncok jobban odafigyelnek, hogy minden rendben legyen náluk, de a kisebb boltok sem engedhetik meg maguknak, hogy rossz hír alakuljon ki róluk a vásárlók körében – mondták. Elárulták: az éjszakai ellenőrzések „kalandosabbak”, amikor néhány törzsvendég védelmébe veszi kedvenc helyét, és kikérik a kocsma vagy szórakozóhely nevében az ellenőrzés létjogosultságát.

– A húsvét előtti ellenőrzések során a szezonális édesipari készítményeknél azt is néztük,  hogy a fogyasztók valós információt kapnak-e a termékek megnevezését illetően – árulta el Lipták Gergely.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatója elmondta: a töltetlen csokoládé, tejcsokoládé és fehér csokoládé legfeljebb 5 százalékban tartalmazhat nem kakaóvajból származó növényi zsiradékot, ellenkező esetben nem nevezhető csokoládénak. Abban az esetben, ha a termék címkéjén az összetevők csökkenő mennyiségi felsorolásában a növényi zsiradék megelőzi a kakaóvajat, illetve az ebből származó zsiradékot, a termék nem tekinthető csokoládénak – magyarázta a szakember hozzátéve: a felügyelőség pozitív tapasztalatokkal zárta az ünnepet megelőző ellenőrzéssorozatot, nem érkezett hozzájuk szezonális termékekkel kapcsolatos fogyasztói kifogás sem.

Kovács Kriszta Az ünnepkor érdemes odafigyelni, hogy rendben vannak-e az adott termékek. Illusztráció: Fodor Orsolya Saját készítésű kötözött-füstölt parasztsonkákat árul a karcagi Kolostyák Gyula. Mindig kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az ő nevével fémjelzett áruk kifogástalanok legyenek. Fotó: Fodor Orsolya -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!