Köszönet a pápának

2024.04.23. 11:05

Megérkeztek a Magyar Nemzeti Zarándoklat résztvevői Rómába

Ezerötszázan érkeztek Magyarországról, a magyarok lakta határon túli területekről és a nyugati magyar közösségektől a Magyar Nemzeti Zarándoklatra, amely Rómában a lateráni Szent János-bazilikában bemutatott magyar nyelvű misével kezdődik kedden.

MW

Illusztráció/ Ferenc pápa április 25-én fogadja a Magyar Nemzeti Zarándoklat résztvevőit

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrew Medichini

Az olasz fővárosnak a Szent Péter-bazilika utáni második legnagyobb bazilikájában

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mutatja be a Magyar Nemzeti Zarándoklat nyitómiséjét délután négytől.

A pápák egykori székhelyeként is ismert lateráni főszékesegyház őrzi II. Szilveszter pápa sírját, amelyen dombormű ábrázolja a jelenetet, amikor a pápa átadta Asztrik apátnak a Szent Istvánnak szánt királyi koronát.

A háromnapos Magyar Nemzeti Zarándoklatot az MKPK hirdette meg köszönetként Ferenc pápa tavaly április 28. és 30. között Budapesten tett apostoli látogatásáért.

A zarándoklatra ezerötszázan érkeztek a magyarországi egyházmegyékből, tizenhét érsek és püspök kíséri a hívőket. Határon túli területekről, Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről is jöttek, valamint Nyugat-Európa különböző városaiból, és bekapcsolódnak a római magyarok közössége és az olaszországi magyar katolikus misszió tagjai.

A Rómáig tartó utat csoportosan és egyénileg, repülővel, autóbusszal és gépkocsikkal megtevő zarándokok nagy része kedd reggelre célba ért. Az olasz fővárosban működő magyar egyházi vendégházak teljesen megteltek.

A korábban közölt program szerint 

április 24-én délelőtt az egykori városfalakon kívüli Szent Pál-bazilikában Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK alelnöke mutat be misét.

Április 25-én reggel Ferenc pápa fogadja a magyarokat a vatikáni audienciateremben nekik fenntartott magánkihallgatáson. Azt követően a Szent Péter-bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek mutatja be a zarándoklatot lezáró misét.

Veres András a megtévesztő ideológiák elutasításáról beszélt a nemzeti zarándoklat nyitómiséjén 

Ma is az elutasítás szelleme mond ellent a hitnek, de semmiféle megtévesztő ideológia, gondolat vagy vágy nem szakíthat el Jézustól - mondta homíliájában Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a nemzeti zarándoklat nyitómiséjén Rómában kedden. 

A Szent Jánosról elnevezett - második legnagyobb - római bazilikában bemutatott, magyar nyelvű misén Veres András kijelentette, "hitünk megerősítésére nincsen alkalmasabb helyszín Rómánál, mely apostolok és vértanúk otthona". 

Hangsúlyozta, hogy a korona, amelyet egykor a római pápa küldött az államalapító Szent Istvánnak, "országunk és nemzetünk függetlenségét erősítette meg". 

A háromnapos magyar nemzeti zarándoklat az egykor pápai székhelyként szolgáló lateráni Szent János-bazilikában bemutatott magyar nyelvű misével vette kezdetét. A bazilika Szent Péter és Szent Pál ereklyéit őrzi, valamint II. Szilveszter pápa sírját. A sírt díszítő dombormű azt a jelenetet ábrázolja, amelyen a pápa átadja Asztrik apátnak a Szent Istvánnak szánt koronát. 

Veres András az MKPK püspökeivel koncelebrált. 

Beszédében hangsúlyozta, hogy a nemzeti zarándoklat hálaadás és köszönet akar lenni Ferenc pápa tavaly április végi budapesti apostoli látogatásáért. 

Az egyházfő látogatása az "egész nemzet szívében maradandó emléket hagyott, főleg a hívők számára" - hangoztatta Veres András. 

Kifejtette, hogy a bazilikához közeli templomban található a 16. századi pápai gyóntató, Lászai János sírja, melyen latinul a "Róma, mindannyiunk hazája" felirat olvasható. "Róma valóban mindannyiunk hazája" - mondta az MKPK elnöke. 

Veres András úgy vélte, Jézus tudta, ki az, aki hisz benne, és ki az, aki nem. 

"Belegondolva, könnyen megérthető, hogy az üdvösségtörténetet átjárja az elutasítás szelleme" - jelentette ki. Megjegyezte, ma sincsen másképpen, továbbra is van "ellenállás, elfordulás azok részéről, akik elutasítják Istent, és ellene beszélnek". A hívő embert pedig - tette hozzá - sok külső veszély fenyegeti. 

Zárógondolatait a fiatalokhoz intézte, arra buzdítva őket, tartsanak ki a hitben szilárdan, ne féljenek, tudva, hogy Isten gyermekei. A mai világ veszélyei, gyengeségei, bűnei közepette "kiáltsunk bátran segítségért Krisztushoz" - mondta Veres András. 

Az MTI-nek nyilatkozva hangoztatta, hogy "Szent István szándéka szerint nekünk, magyaroknak kezdetektől fontos volt Róma, a Szent Péter utódjához és a négy római bazilikához való zarándoklás". Hozzátette, a nemzeti zarándoklat a magyarság történelmi megerősödését is képviseli, és tapasztalat az egyház egységéről. 

Szerdán az egykori városfalakon kívüli Szent Pál-bazilikában Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK alelnöke mutat be misét. 

Április 25-én reggel Ferenc pápa fogadja a magyarokat a vatikáni audenciateremben nekik fenntartott magánkihallgatáson. Azt követően a Szent Péter-bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatja be a zarándoklatot lezáró misét. 

Ezerötszázan vesznek részt a zarándoklaton. Mindannyian fehér színű kendőt viselnek a nyakukban. Az anyaország mellett Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről is érkeztek, valamint a kárpátaljai Mezővárról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában