Pünkösdi zarándoklat

2024.05.17. 12:01

Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz Erdélybe

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indult a kora hajnali órákban, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom és Tatabánya érintésével érkezett a budapesti Keleti pályaudvarra. A fővárosban a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolták a Székely Gyorssal, és a két vonat együtt indult Erdélybe.

MW

Utasok a csíksomlyói búcsúba tartó Székely gyors és Csíksomlyó Express zarándokvonaton az indulás előtt a budapesti Keleti pályaudvaron 2024. május 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba, Erdélybe péntek hajnalban – tájékoztatta Petrus György, az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője az MTI-t.

 A mintegy fél kilométer hosszú különvonatot, amely csaknem 1500 zarándokot visz Csíksomlyóra, a Tamási Áron emlékére felmatricázott mozdony húzza.

A zarándokok szombaton részt vesznek a búcsúi misén a Mária-kegyhelyen. A szerelvények vasárnap továbbindulnak a történelmi Magyarország ezeréves határára, Gyimesbükkre, ahol a vonatos és helybeli zarándokok misén és egész napos ünnepségen vesznek részt, majd átadják a székely, csángó, erdélyi magyar gyermekek javára a vonaton gyűjtött adományokat.

A vonat díszvendége Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte János Zsigmond seregét a Hargita Tolvajos-hágójában.

A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában