Hiába tagadják

2024.05.15. 12:17

Súlyosan diszkriminálnák és ellehetetlenítenék az autósokat Karácsonyék (videó)

Szentkirályi Alexandra szerint folyamatosan drágítani és szűkíteni akarják az autósok területét. Az ügyre a Magyar Autóklub is reagált. Közleményükben azt írták, a Fővárosi Önkormányzat 10-ből 6 autót kitiltana Budapest útjairól.

MW

Autók közlekednek a budapesti Kossuth Lajos utcán

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

„Hiába próbálja tagadni Karácsony, újabb bizonyíték van arra, hogy kitiltanák az autókat a városból. Folyamatosan drágítani és szűkíteni akarják az autósok területét” – írta a Facebookon közzétett videójához a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje.

Szentkirályi Alexandra a videóban arról beszél, hogy tovább gyűrűzik Karácsony budapesti autókitiltási botránya. Hozzátette: 

a főpolgármester közeli kollégája, Ámon Ada, aki a klímaügynökséget vezeti, már korábban is arról beszélt, hogy megtiltaná a tíz évnél idősebb autók használatát a városban.

„Ezen dolgoztak titokban, és közben le is akarták tagadni, de lebuktak” – jelentette ki Szentkirályi Alexandra.

A videóban bejátsszák Ámon Ada nyilatkozatát, amiben arról beszél: ezt a kérdést csak úgy tudják majd kezelni, ha az autós közlekedés terepét, a területét folyamatosan szűkítik, illetve drágítják.

Szentkirályi Alexandra kijelentette: 

A főpolgármester sajnálta a pénzt P+R parkolókra, de most elvenné az emberek pénzét. Felháborító, ilyen döntést nem lehet a budapestiek feje felett meghozni.

„Változást Budapesten!” – hangoztatta videójában a kormánypártok főpolgármester-jelöltje.

Reagált a Magyar Autóklub

A Magyar Autóklub (MAK) mély megdöbbenéssel értesült Ámon Ada, Budapest önkormányzata klíma- és környezeti főosztálya vezetőjének tervéről, amelyet egy podcast műsorban mondott el, hogy minden tíz évnél idősebb autót ki kell tiltani a fővárosból – fogalmazott közleményben a szervezet. A MAK – mint Magyarország legnagyobb és legrégebbi autós civil szervezete – érdekvédelmi egyesület álláspontja, hogy ez nem csupán autós, hanem széles körű társadalmi érdekekkel is ellentétes.

 

Közölték: jelenleg több mint 438 ezer tíz évnél idősebb forgalomban lévő személygépkocsi üzemel Budapesten, ami meghaladja a teljes fővárosi személyautó-állomány hatvan százalékát.

 

A tulajdonosokat és az üzemeltetőket a tiltás súlyosan diszkriminálná, ellehetetlenítené őket munkájuk vagy szolgáltatásaik ellátásában, családjaik ügyeinek intézésében vagy gyermekeik iskolába járásában.

 

Az intézkedés ugyancsak korlátozná az agglomerációból Budapestre munkába járók tömegeit – mutatott rá a MAK.

 

„Előbbiekre tekintettel nyomatékosan kérjük a döntéshozókat, hogy készüljenek hatásvizsgálatok, a döntéseket előzze meg valódi elemzés és szakmai, társadalmi vita, amelybe vonják be a MAK-ot is!” – írták, hozzátéve: azt szeretnék, hogy adjanak érdemi választ szakmai javaslataikra, és a közlekedésszervezési kérdésekben ne az ötletelés, hanem a szakmai szempontok vezéreljék a döntéshozatalt. „Vegyék figyelembe az autósok érdekeit is!” – olvasható a szervezet közleményében. 

Szentkirályi Alexandra: Budapest utcáiról Karácsony Gergely nemtörődömsége köszön vissza

Budapest utcáiról Karácsony Gergely főpolgármester nemtörődömsége köszön vissza, a fővárost koszos, piszkos, szemetes utcák jellemzik – jelentette ki a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje szerdán, Budapesten. Szentkirályi Alexandra segítőivel a főváros fenntartásában lévő, graffitivel összefirkált, használaton kívüli megállót takarított meg a Haller utcánál, a Duna-parton.

Lehet, hogy Karácsony Gergely szerint az összefirkált megálló street art vagy művészeti alkotás, ha már a gazt méhlegelőnek nevezi – mondta Szentkirályi Alexandra. Mint mondta, ő ezt a hanyag városvezetés példájának tartja ugyanúgy, mint a Gellért-hegyen a szeméttől túlcsorduló kukákat.

„Nevezzük nevén a dolgokat, a hanyag városvezetés, az hanyag városvezetést jelent” – jelentette ki.

A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje felháborítónak nevezte, hogy miközben a főpolgármesternek lenne dolga Budapesten, ő inkább „osztálykirándulgat a Gyurcsány házaspárral” vidéken.

A főpolgármesternek a budapestiek problémáinak megoldásával kellene foglalkoznia, ahelyett, hogy a Gyurcsány házaspárnak kampányol vidéken – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra. Úgy fogalmazott, Karácsony Gergely nem végzi el a legalapvetőbb munkákat sem Budapesten.

Kiemelte, hogy az ő hét pontos főpolgármesteri tervében kulcselem a köztisztaság, azt szeretné, ha Budapesten újra rend és tisztaság lenne.

Emlékeztetett rá, hogy Karácsony Gergely Budapesten leszereltetett háromezer közterületi kukát, elvett kettőmilliárd forintot a köztisztaságért felelős cégtől és leépítette a dolgozói létszámot is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában