Ráday Imre holnap lenne százéves

, Legutóbb frissítve: 2005. szeptember 3. 00:00 Váczy András
Hősszerelmes, sármos, szívtipró, a nők bálványa… A múlt század húszas-harmincas éveiben Ráday Imréért rajongtak a nők. Később az érett művészért a színházrajongó közönség.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ráday Imre Bárczy Katóval (balra) és Sennyei Verával (jobbra) az Urak, költők, gyilkosok című Gádor Béla-darab bemutóján 1947. február 7-én a Művész Színházban Ráday Imre Bárczy Katóval (balra) és Sennyei Verával (jobbra) az Urak, költők, gyilkosok című Gádor Béla-darab bemutóján 1947. február 7-én a Művész Színházban
Fele sem igaz annak, hogy akit az isten is színésznek teremtett, már a pólyában nagy szerepekről álmodik. Ráday Imre például érettségi után az Iparművészeti Főiskolára iratkozik, a természetben képeket festegető, bohém művészről ábrándozik. „Aztán rájöttem, sohasem lehetnék olyan nagy festő vagy rajzoló... végül is ismerőseim tanácsára fordultam a színház felé, javasolták, hogy színész legyek. Ott inkább felküzdhetem magam a legnagyobbak közé, hát, kérem, ezért dobtam el az ecsetet és a ceruzát…” És pályamódosítással Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába iratkozik.

1939-ben Székesfehérváron indul színészi pályája, s mint afféle kezdő, arra számít, ő lesz Hamlet, Rómeó, Peer Gynt. És bizony nagyot „koppan”, amikor kiderül, a kórusban fog alakítani. Talán jobb is, hogy a könnyű, zenés műfajjal indul, különben nem biztos, hogy felfigyel a jóképű, fiatal tehetségre az európai filmbirodalom, a német UFA. Így ő lett a Csárdáskirálynő némafilmváltozatában az akkori világsztár, Liane Haid partnere. A nagy siker után a filmgyár szerződteti, három évig hét főszerepet forgat, nem csoda, amikor hazatér, befutott sztár. Egymás után vetítik itthoni filmjeit is.

Annyira felkapott, annyira a közönség bálványa, hogy egyszerre három színházban játszik. A Csókprofesszor című operettben nyújtott alakítását „veszett tempójú táncduettek” és „könnyed, szellemes és kedves” jelzőkkel dicséri kritikájában Nagy Endre. 1932-ben a Vígszínházhoz szerződik, attól kezdve a Vígben Ráday nélkül nincs premier. Vérbeli sztár: a közönség kedvence, húzónév a címlapokon és a filmplakátokon. A rengeteg darab közül, amelyben játszik, művészileg kiemelkedik Hunyady Sándor Lovagias ügy című vígjátékában alakított főszerepe. Maga a szerző is elbizonytalanodik: vajon ő írta azt a vígjátékot, amelyet a Ráday Imre–Kabos Gyula kettős drámává nemesít? Szomorú, sorsfordító mozzanat fűződik a Lovagias ügyből készült filmhez. Bemutatóját követően azt kiáltozzák felbérelt szélsőjobboldali tüntetők Pécsen és Pesten: „Le a zsidófilmekkel!” Ez a hőbörgés 1939 májusában, a színészkamarai rendelettel keményedik be: Ráday nem játszhat magyar nagyszínpadon.

Mielőtt a kényszerűség Hollandiába vitte volna, önálló műsorral búcsúzik az őt rajongásig szerető közönségtől. „A műsor végén Ráday könnyes szemmel, szinte suttogva, és végtelenül egyszerűen mondta el a Szózat megrendítő sorait… A közönség pedig néma csendben felállt, csak itt-ott hallatszott egy kis szipogás…” – emlékezik vissza barátja, Tom Felleghy. Két év múlva hazatér, de nem szólalhat meg. Az ötvenes évek kultúrpolitikája a Horthy-korszak sztárját a „rossz káder” minősítéssel sújtja, és próbálja kiszorítani a szakmai közegből. „Egyszer Csepelen léptünk fel egy kultúrházban, és a műsort konferáló párttitkár így jelentette be Ráday Imrét: És most következik műsorunk fénypontja, a népszerű, közismert művész, Rátkai elvtárs! Szegény Ráday azt sem tudta, nevessen vagy sírjon…” – emlékezik vissza ismét Tom Felleghy.

Az 1956 nyarán megalakult József Attila Színház Darvas Ivánnal, Gobbi Hildával, Mensáros Lászlóval megizmosodott társulatához szerződik Ráday Imre. Játszik és rendez. És bizonyít: minden darabot, amiben benne van, színészi tudásával, személyének varázsával sikerre viszi. Hasonlóképpen a filmszerepeiben, ahol még a legvadabb szocialista erkölcsöt felmutató filmben is megcsillan a sémaszürkeségből kiemelő emberalakítás

 A 60-70-es években újra felfedezték Rádayt, nagyszerű színházi, film- és tévés alakítások mellett rendezett és tanított. Életében 50 játékfilmben, 100 tévé- produkcióban, számtalan rádiós szerepben játszott. Budapesten, szülővárosában hunyt el 1983. március 12-én.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ráday Imre holnap lenne százéves

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Könnyedén lenullázták a lengyelek a hokiválogatottat

Sima kétgólos vereséget szenvedett a magyar jégkorong-válogatott a lengyelektől, így biztosan az 5. helyen zár a kijevi vb-n.

Albánia: nem elégednek meg az FTC kiejtésével, örökre eltiltott tanácsadót igazoltak

Albánia: nem elégednek meg az FTC kiejtésével, örökre eltiltott tanácsadót igazoltak

Az FK Partizani Tiranánál minden területen számítanak Luciano Moggi tanácsaira.

MU: Schweinsteiger az MLS-be hívja Ibrahimovicot

„Néha kicsit különc, de futballistaként ő az egyik legjobb, akivel valaha játszottam.”

DVSC: ennyivel emelkedett a játékosok átlagos havi fizetése

A jegybevétel jócskán visszaesett, a bérköltség 507.5 millióról 833.4-re ugrott.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Megyei Piactér