A napisten virága

2017.09.10. 11:30

Szépüljön Ön is kamillával – receptek, amelyekben biztosan nem csalódik

A gyengéd gyógynövény kíméletesen tisztítja és ápolja a bőrét. Próbálja ki receptjeinket!

A kamilla szép, apró és igénytelen növény, pedig annyi hasznos tulajdonsága van, hogy az ókorban a napisten virágaként tisztelték. Számos értékes hatóanyagát a gyógyászat és a kozmetikai ipar is kamatoztatja. Remek görcsoldó, kiváló gyulladáscsökkentő, és segíti a bőr regenerálódását.

Tisztító gőzfürdő

Nemcsak a náthán segít – a pattanásait és a mitesszereit is fertőtlenítheti vele. Szórjon egy forró vízzel teli tálba 1 maréknyi virágzatot, hajoljon fölé, takarja be a fejét egy törölközővel, 10-15 percig izzassza magát, majd törölközzön meg.

A borogatás ellazít

A meleg borogatás jótékony hatású izomláz és nyaki izommerevség esetén. Ehhez forrázzon le 200 ml vízzel 4 teáskanál szárított vagy 1 maréknyi friss virágot, 20 percig hagyja lefedve állni, azután szűrje le. Itasson át a főzettel egy pamutkendőt vagy egy törölközőt, és 10 percre helyezze a nyakára.

Egyensúly

Ha problémás és érzékeny a bőre, segít a kamillás krém – írja a Fanny magazin. Akár saját kezűleg is elkészítheti: vízfürdő felett melegítsen fel 500 g vazelint, keverjen bele 60 g szárított vagy 150 g friss kamillát, melegítse 2 órán keresztül, majd nyomja át egy pamutkendőn a gyógynövényes zsiradékot. Végül töltse egy tégelybe vagy flakonba, és hagyja kihűlni.

Irritált bőrre

A házi készítésű kamillaolajtól a igénybe vett bőr ismét bársonyos és rózsás lesz! Tegyen egy üvegbe 10 g kamillavirágot, öntsön rá 200 ml olívaolajat, és 3 héten keresztül hagyja állni meleg helyen. Ezután szűrje le, miközben minél alaposabban nyomkodja ki a virágokat. Végül vékony rétegben vigye fel a bőrére az olajat. Sötét helyen tárolja!

Tápláló pakolás

A kamilla nyugtató hatása különösen jól érvényesül pakolás formájában. Rendkívül intenzíven ápolja a száraz és érzékeny bőrt. Forrázzon le 100 g kamillavirágot annyi vízzel, hogy pépet kapjon, 10 percig hagyja állni, majd hűtse le. Tisztítsa meg, és krémezze be az arcát, aztán vigye fel rá a pépet, és 20 percig hagyja hatni. Langyos vízzel öblítse le, végül ismét krémezze be a bőrét.

Arctisztításra is alkalmas

Esténként használva a következő arctisztító tej megnyugtatja majd a bőrét! Forrázzon le 1 ek kamillavirágot forró, de már nem forrásban lévő vízzel, 15 percig hagyja állni, majd szűrje le. A főzetből 2 ek-nyit keverjen össze 3 evőkanál friss tejjel. Masszírozza az arcbőrébe, majd egy vattalapocskával távolítsa el a maradékot. A tej kisimítja az apró, a bőr szárazsága miatt megjelent ráncokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!