Jászkunság

2017.07.29. 13:30

Mit tehetünk villámláskor a biztonságunk érdekében?

A nyári időszakban gyakoribbak a heves viharok, felhőszakadások, melyek kisebb-nagyobb károkat okozhatnak. Ezzel együtt a villámlás is nagyobb gyakorisággal jelentkezik, mely akár emberéleteket is követelhet. Mindezeket azonban a hatásos óvintézkedésekkel elkerülhetjük.

Czakó Nóra

Ha kitör a vihar, a legjobb azonnal biztonságos, fedett helyre vonulni, hogy elkerülhessük a bajt

Forrás: Shutterstock.com

Vihar esetén mit tegyen az egyes ember, ha a saját vagy családja épségét és biztonságát veszélyezteti a szélsőséges időjárási helyzet? Hiszen az utóbbi években is gyakran találkozhattunk villámlásokkal kísért viharral, veszélyeztetve emberek és épületek biztonságát.

– Először is, figyeljük a meteorológiai előrejelzéseket, tájékozódjunk arról, hogy milyen idő várható, mert ezek alapján fel lehet készülni a rendkívüli helyzetekre. Szintén fontos, hogy a riasztást és a figyelmeztetést vegyük komolyan – mondta el honlapunknak S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

– Zivatarban menjünk távol mindentől, ami fémes, például traktorok, mezőgazdasági berendezések, motorkerékpár. Maradjunk távol drótkerítéstől, ruhaszárító kötéltől, fémcsövektől, sínektől és más fémpályáktól.

– Szintén fontos, hogy járművel ne parkoljunk fa alá, és akik vízben tartózkodnak, azonnal hagyják el a medencét, folyót, tavat, illetve menjenek ki a partra. Ha otthon tartózkodunk, csukjuk be az ajtót, ablakot, és ha szükséges, az áramot is kapcsoljuk ki – foglalta össze a legfontosabb tanácsokat a szóvivő.

De mi a teendő, ha valaki vihar idején a szabadban tartózkodik?

Ha gépkocsiban ülünk, az ablakokat zárjuk be, és a fém részeket ne érintsük meg! A gyalogosok amilyen hamar csak lehet, vonuljanak zárt helyre, például egy közintézménybe! Ha erre nincs lehetőség, akkor ha van egy ház a közelben, legjobb, ha annak a közelébe húzódunk, az épület villámhárítójától, ha van rajta ilyen, legalább három-négy méterre.

Mivel a villám általában a térség legmagasabb pontjába csap bele, ezért nem ajánlott magányos vagy erdőszéli fa alá húzódni. Ha sík területen tartózkodunk, legjobb, ha leguggolunk, összezárjuk lábfejünket, és ebben a helyzetben várjuk meg, míg elvonul a vihar.

További védelmet nyújt, ha ilyenkor szigetelő talpú lábbelit viselünk, vagy pedig a lábunk alá száraz ruhát teszünk.

Ha kitör a vihar, a legjobb azonnal biztonságos, fedett helyre vonulni, hogy elkerülhessük a bajt
Forrás: Shutterstock

A még nagyobb biztonság érdekében a lakóházak védelméről is érdemes gondoskodni, például villámhárítóval. Az érvényben lévő szabvány szerint a családi házakra nem kötelező a villámhárító felszerelése, azonban sok kellemetlenségtől és kártól óvja meg a tulajdonost, ha túlfeszültség-védelmi rendszert épít ki.

Közeli villámcsapáskor, még ha magát az épületet nem is éri közvetlen hatás, a túlfeszültség egy része behatolhat az elektromos hálózatba, és ez az érzékeny berendezéseket – például számítógép, szórakoztató elektronikai eszközök – tönkreteheti.

A védelmi rendszer megtervezéséhez és kiépítéséhez ajánlatos szakemberek segítségét kérni. A szupermarketekben kapható túlfeszültség-elosztók ugyanis az esetek legnagyobb részében nem nyújtanak igazi védelmet, és jobb megelőzni a csalódást és az anyagi kárt.

Veszélyes lehet

Három évvel ezelőtt egy túrkevei családi házba csapott bele a villám az Ábrahám utcában, melynek következtében porig égett a lakóház teteje. A családot ért kár három-­négymillió forintra rúgott. Nem ők voltak azonban az egyetlenek az utcában, akik így jártak, ugyanis korábban egy időben öt házba is belecsapott a villám.

2013 júliusában egy szolnoki férfi feltételezhetően a teheneit legeltette Tiszajenő határában, amikor rosszra fordult az időjárás. Az eső elől egy fa tövébe húzódott. Ekkor csapott bele a villám a fába, a férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!