Olimpia 2020

2021.08.02. 12:09

Lőrincz Tamás remek birkózással olimpiai döntős

Egészen káprázatos mérkőzésen jutott pályafutása második olimpiai döntőjébe a kötöttfogásúak 77 kilogrammos csoportjában Lőrincz Tamás, aki kirgiz ellenféllel birkózhat az aranyért. A finálét kedden, 12.30-kor rendezik.

Lőrincz Tamás (piros mezben) aranyéremért birkózhat

Fotó: Tumbász Hédi

Egészen káprázatos mérkőzésen jutott pályafutása második olimpiai döntőjébe a kötöttfogásúak 77 kilogrammos csoportjában Lőrincz Tamás, aki kirgiz ellenféllel birkózhat az aranyért. A finálét kedden, 12.30-kor rendezik.

Lőrincz Tamás–Mohammadali Geraej (Irán) 6:5

Egyre-másra veti a furcsa hullámokat az ötkarikás birkózás, hiszen már a kijutás is kínzás: 16-osra szűkült ugyanis a tábla, ami viszont azt is jelenti, hogy ha már kijut az ember, akkor magán az olimpián már könnyebb elérni az érmekig.

Főleg a koronavírus-járvány idején, mert például a kötöttfogás 77 kilogrammos csoportjában az első fordulóra Lőrincz Tamás mellé rendelt marokkói Zied Ait Uagram már a mérlegelésre sem tudott kiállni, mert elkapta a vírus.

Így aztán „Szöcsi” rögvest a legjobb nyolcba került, ami jól hangzik, ugyanakkor a hátránya, hogy a negyeddöntőben hiányzott neki a „bemelegítés”, így kis szerencsére is szüksége volt, hogy a 3:1-es vezetése megmaradjon a végéig a japán Jabiku Soheien ellen.

Megmaradt, így a helyi idő szerint este 18.15-kor kezdődő program első felvonásaként az elődöntőben következhetett a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraej, akivel a BHSE 34 éves világ- és négyszeres Európa-bajnoka valami fantasztikus meccset birkózott!

Fér perc sem telt el, amikor először úgy igazán egymásnak mentek, Geraej a szeménél matatott, Lőrincz a fülét fájlalta, aztán másfélnél lett 0:1 az állás, és a fiunk mehetett le parterbe. Ezt azonban némi égi szerencsével megoldotta, és felállt a félemelésből.

Sőt, utána simán kitolatta az ellenfelét a szőnyegről, akinek az edzője viszont bedobta a challenge-et, mondván Lőrincz a lábára ment, és volt benne némi igazság, mert az iráni hátsó feléről a combtövére csúszott a keze akció közben – az meg nem izgatott senkit, hogy addigra satuba fogták a fejét...

Szóval, maradt a 0:1, így fordultunk a második három percre, amiben Geraejnek is kiutalták a maga parterét, és Lőrincz ebből úgy megforgatta a nyakán-fején át, hogy csak na! Ezzel hirtelen már 3:1 volt, ide, ráadásul az iráni elkövetett egy lábfaultot is, plusz a challenge-ét is bukta, úgyhogy 6:1-nél nem kifejezés, hogy dörzsöltük a tenyerünket!

Csakhogy a rivális nem akárki, igazi harcos bajnok, most pedig bevetett minden trükköt, ami eszébe jutott a szorult helyzetében. Ütött-vágott, egyszer még a honfitársunk fejére is ráugrott, hátha, ám ezekből nem ment semmire.

Hanem amikor a nagy előnye tudatában nyilván passzív Lőrinczet megint leküldték a talajra, akkor őt is megforgatták, és ő is kapott pluszban egy lábbüntetést, így lett a kényelmes 6:1-ből körömrágós 6:5...

Nagyon kinyílt a meccs a végére, de akkor a bíró valamicskét jutalmazta addigi szenvedéseinket, az utolsó tíz másodpercet pedig már a szőnyeg széléről nézte mindkét fél: a mi emberünk jóleső, a másik fájdalmas fáradtsággal – ő keresztül is viharzott az interjúzónán, a fején törölközővel.

Szöcsi ellenben...

„Könyörüljetek, kérlek... – mondta félmosollyal és félmeztelenül egy korlátra borulva. – Bemelegedtem, de rettenetesen erős az iráni fiú. Talán még soha életemben nem birkóztam ilyen dinamikus ellenféllel, de ahogy látom, holnap jön a következő, mert a kirgiz is hasonló: nagy dobókészsége van, ám bízom abban, hogy azt is sikerül abszolválnom...”

...és már ő is útban volt a pihenője felé.

Edzője, Sike András azonban még értékelt: „Sokan úgy gondolják, milyen jó, hogy az első meccsen nem kellett birkóznia, pedig épp ideális bemelegítés lett volna... A második így nehezebb lett, de átesett a holtponton. Ez az iráni nagyon sokszínű, akcióképes birkózó, lentről és állásból is. Dinamikus, robbanékony, nagyon nehéz ellene: 6:1-nél már azt hittem, ez sima lesz, erre... A végén Tomi az intésénél fordított emelésnél kinyújtotta a kezét, a lábához támasztotta – gondoltam rá, hogy challenge-elek, ám ha elbukjuk, akkor a meccset is... Egy kis izgalommal meglett. A kirgiznek jobban örülök a döntőre.”

Lőrincz Tamás 2012 után 2021-ben is döntőzik tehát, ellenfele magyar idő szerint holnap 12.30-kor a kirgiz Akzsol Mahmudov lesz az aranyéremért.

TOKIÓ 2020

BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS

Férfiak, 77 kg, elődöntő

Lőrincz Tamás–Mohammadali Geraej (Irán) 6:5

Karapet Csaljan (Örményország)–Akzsol Mahmudov (Kirgizisztán) 2:6

További hírek az olimpiáról a Nemzeti Sport Online-on.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!