Képzés

2017.07.06. 16:57

Jó lehetőséget látnak a duális képzésben a kereskedelmi láncok

Címkék#munkaerő

A kereskedelmi láncok tapasztalatai szerint a duális képzés segíthet megfelelően képzett dolgozókat alkalmazni, ezáltal pedig csökkenteni a munkaerőhiányt.

Több nagy kereskedelmi láncot kérdezett meg az MTI arról, hogy milyen mértékben vesznek részt a duális képzésben, és milyen tapasztalataik vannak.

A Tesco a duális képzés keretében csaknem száz iskolával tart kapcsolatot, havonta átlagosan 400 diák végzi szakmai gyakorlatát öt különböző szakmában a társaság magyarországi áruházaiban – ezzel a Tesco Magyarország egyik legnagyobb gyakorlati képzőhelye. A gyakorlati idő hossza eltérően alakul szakmánként, illetve attól függően, hogy milyen szerződéssel van a cégnél a tanuló. Összefüggő nyári szakmai gyakorlat esetén 2-4 hét, tanulószerződés esetén 2-3 év.

A Tescónál országszerte folyamatosan hirdetnek meg munkahelyeket. A nagyobb nehézséget a szakképzett munkaerő – például eladó, pék, targoncás – felvétele jelenti, földrajzilag pedig különösen Nyugat- és Közép-Magyarországon okoz gondot dolgozót találni. Ha egy áruházban van szabad állás, felajánlhatja azoknak a tanulóknak, akik a képzés befejezése után sikeres vizsgát tettek.

A Praktiker Kft. tájékoztatása szerint a júniusban befejeződött tanévben 250 tanuló választotta a barkácsláncot szakmai gyakorlati helyként. A Praktikernél a munkavállalók létszámához viszonyítva 17-18 százalékos a diákok aránya. A vállalat 11 fővárosi és 20 vidéki iskolával áll kapcsolatban, az intézmények tanulóit az ország valamennyi Praktiker áruházában tudják fogadni gyakorlatra. Tanulószerződéssel 110-en, együttműködési megállapodással pedig 140-en töltik gyakorlatukat a cégnél. A barkácslánc a tanulószerződéseket 1-2 évre köti, ebben az esetben a diákok évfolyamtól és képzéstől függően átlagban havi 5-10 napot töltenek az áruházakban. Az együttműködési megállapodások általában a nyári egybefüggő gyakorlatra szólnak, amelynek időtartama 15-20 nap az iskolai évfolyamtól függően.

A 2015-2016-os tanévben 72 diák volt szakmai gyakorlaton a barkácsláncnál, ezután 250-re nőtt a létszám, és a közeljövőben újabb 50-nel emelkedhet a gyakorlati képzésben részt vevők száma. A Praktiker célja, hogy a gyakorlati idejüket náluk töltő fiatalok közül minél többen dolgozzanak a társaságnál. Az elmúlt években 44 egykori tanuló kapott munkalehetőséget a cégnél.

A középfokú szakképzés mellett a barkácslánc a felsőfokú duális képzésben is szerepet vállal, a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári campusának gazdálkodástudományi karával közösen tavaly szeptemberben duális képzést indítottak gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakokon. Ennek keretében a budapesti Praktiker központ pénzügyi, kontrolling, számviteli osztályain biztosítanak szakmai gyakorlati lehetőséget az egyetemistáknak. A vállalat a közeljövőben növelni szeretné a felsőfokú duális képzésben részt vevő hallgatók számát is.

A Lidl Magyarország az idei évben kezdi el a duális szakképzést. A bolti eladó, az élelmiszer és vegyiáru eladó, a kereskedelmi technikus, valamint a logisztikai ügyintéző a leginkább jellemző szakmák, amelyeknél a Lidl a megfelelő képzést tudja biztosítani a diákoknak. A Lidl Magyarországnak három egyetemmel van szakmai megállapodása. Az áruházlánc saját főiskoláján is lehetőséget biztosít a diákoknak, akik három évig nemzetközi duális képzés keretében tanulnak Németországban. A képzés után a résztvevők visszatérnek Magyarországra és a Lidl hazai szakembereiként kezdenek dolgozni. A társaság közölte: egyes régiókban nehezebb munkatársakat találni, jellemzően az osztrák határhoz közel eső területen. Hozzátették, jónéhány példa van arra, hogy az áruházláncnál dolgozó diákok később munkavállalóként csatlakoznak a céghez. Az áruházlánc folyamatosan biztosít továbbképzési és fejlődési lehetőséget a céghez kerülő diákoknak, gyakornokoknak, pályakezdőknek.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adatai szerint a 2016/2017-es tanévben 53 ezer tanuló vett részt a duális képzésben, a legtöbben a vendéglátóiparban, a gépiparban és a kereskedelemben, ez utóbbi ágazatban 5245 tanulószerződést kötöttek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!