Hova kerül a szemetünk?

2017.07.22. 16:53

Óriási hulladékválság közeleg

A világ hamarosan komoly feladat elé nézhet, Kína ugyanis bejelentette: 2017 végétől nem fogadja be többé mások szemetét. Hogy ez miért gond? Azért, mert jelenleg az ázsiai óriás bonyolítja a világ hulladékforgalmának 56%-át.

A Kaliforniai Egyetem egy nemrég napvilágot látott elemzése szerint a Földön 1950 óta – csak műanyagból- több, mint 9 milliárd tonna hulladék keletkezett, amelynek zöme vagy hulladékfeldolgozókban pihen, vagy egyszerűen a természetben hever feldolgozatlanul. Ez óriási mennyiségű szemetet jelent (egyenletesen elterítve bokáig beborítana egy Argentína nagyságú területet), így egyáltalán nem mindegy, mit kezdünk vele.

A legkézenfekvőbb megoldás természetesen az újrahasznosítás lenne, ám ez igencsak gyerekcipőben jár még, az idézett jelentés szerint ugyanis a 9 milliárd tonnának csak 10%-át használták fel újra és mindössze 12%-át égették el.

A legfőbb bűnös

A műanyaggyártás legnagyobb piaca a csomagolóipar, amely az utóbbi időben az eldobható termékek irányába tolódott el. Ennek következtében a városi hulladékgyűjtőkben nagyon magas a műanyagszemét aránya, amely azonban sok más egyéb anyaggal ellentétben több ezer évig sem bomlik le, így folyamatos problémát jelent.

Ez ellen azonban mi, vásárlók is tehetünk: ha például tartós anyagból készült szatyrokat használunk, vagy nagyobb kiszerelésű ásványvizet veszünk, máris jóval kevesebb hulladékot termelünk.

Nem csak a műanyaggal van gond

A műanyagszemét elhelyezése tehát már önmagában is gigászi feladat, és akkor még nem beszéltünk az összes többi hulladékfajtáról, amelyek jelentős részét eddig Kína fogadta be. A pekingi vezetés azonban nemrég bejelentette: idén év végétől gyakorlatilag leállítja a hulladékimportot, így sem műanyagszemetet, sem papírt nem lehet többé bevinni az országba, ahogy kohósalakot, hamut, fém- és textilhulladékokat sem.

A döntést – a nyilvánvaló környezetvédelmi szempontok mellett – a kínai vezetők az egyre erősödő társadalmi ellenállással indokolták és azzal, hogy a behozott szemét közé gyakran keverednek veszélyes anyagok is. A korlátozás óriási változást jelent, hiszen a világ hulladékforgalmából 56%-ot Kína bonyolít, és a Reuters szerint csak tavaly 7,3 millió tonna szemetet fogadtak be, 3,7 milliárd dollár értékben.

Kína kiesése egyébként az Egyesült Államok gazdaságát is sújthatja, az amerikaiak ugyanis jelentős szemétexportot bonyolítanak az ázsiai országba. Bár a pekingi vezetés nem véletlenül hagyott a szabálynak majd fél év átfutási időt, az átállás így sem lesz egyszerű, egyelőre ugyanis halvány jele sem látszik annak, hova kerül majd az az irdatlan mennyiségű szemét, amely eddig Kínában landolt.

Nem minden szemét, ami annak látszik

A hulladékelhelyezés tehát nem a jövő, hanem a jelen problémája, de azért akadnak pozitív példák is, az egyik éppen Magyarországról. A július közepén megrendezett idei V. PET Kupa célja például az volt, hogy megtisztítsák a Tiszát a vízen úszó szeméttől és palackoktól, amelyek egyébként jobbára Ukrajnából és Romániából érkeznek.

Induláshoz készülődnek a PET Kupa résztevői (MTI-fotó: Balázs Attila)

Az akció sikerült is, az összegyűjtött 8 tonna, újrahasznosításra szánt folyami hulladék egy részéből pedig érdekes vízi járművek is épültek, felhívva ezzel a világ figyelmét arra, hogy nem minden szemét, ami annak látszik.

Az ilyen akciók azonban csak apró cseppek a tengerben (ahol egyébként szintén több millió tonna szemét úszik), és bár felhívják a figyelmet a problémára, megnyugtató megoldást nem nyújtanak. Ez ugyanis – úgy tűnik – még várat magára.

(Borítókép: Pixabay)

Címkék#usa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!