rémisztő kilátások

2021.08.26. 08:15

Nem kell száz évet várni a következő pandémiára – a koronavírushoz hasonló járvánnyal riogatnak a tudósok

Szakértők szerint évtizedeken belül újabb komoly, halálos világjárvánnyal kell szembenéznie az emberiségnek.

Forrás: Pixabay / ELG21

Az 1918–19-es spanyolnáthajárvány után az emberiségnek száz éve volt, míg egy újabb világjárvánnyal került szembe. A szakértők szerint azonban a Covid-pandémia leküzdése után jóval rövidebb idő telik majd el, mire egy újabb, hasonlóan halálos vírussal kell felvennünk a harcot.

Az amerikai Duke Egyetem szakértőcsapata szerint legfeljebb hatvan év fog eltelni egy, a koronavírushoz hasonló méretű világjárvány kitöréséig, ugyanakkor jóval aggasztóbb számokkal is szolgáltak a tudósok, amikor úgy fogalmaztak:

Minden egyes évben két százalék az esélye egy ehhez hasonló pandémia kitörésének.

A tudósok természetesen elsősorban nem ijesztgetni szeretnének: céljuk, hogy jobban megismerjék a világjárványokat, azok általános „működését”, kitörésének valószínűségét, ezáltal pedig jobban felkészülhessen az emberiség a következő nagy harcra.

„Amikor két pandémia közt száz év telik el, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a következőig is van száz évünk. Ez azonban hamis elképzelés. Ez jól mutatja, milyen fontos a járványokra való korai reagálás, ami miatt lokálisan és globálisan is meg kell figyelnünk a járványkitöréseket, amellett, hogy figyelmet kell fordítanunk arra is, hogy a nagy járványok miért lesznek egyre gyakoribbak”

– magyarázta a tanulmányt jegyző dr. William Pan a Bors cikke szerint.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!