Hallgassa élőben!
Fotó: MTI / Kollányi Péter

Törőcsik Mari: nekem szép és gazdag életem volt

A csodálatos magyar színésznő több évtizedes pályája során a magyar film- és színháztörténelem legfontosabb alkotásaiban szerepelt.

Ma hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében meghalt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész.

Virágok Törőcsik Mari portréinál a Nemzeti Színház előtt 2021. április 16-án
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A nagypapa mozija

Törőcsik Mari 1935. november 23-án született a Heves megyei Pélyben, szülei pedagógusok voltak. Nagyapja apró mozijában arról ábrándozott, hogy jön majd egy híres színész és felfedezi. Egerben az angolkisasszonyoknál tanult, majd előfelvételt nyert a békéstarhosi zenei gimnáziumba. Végül mégis – az évnyitó napján – egy fővárosi közgazdasági gimnáziumba iratkozott be.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola operett szakának elsőéves hallgatójaként kapta meg Fábri Zoltán Körhinta című alkotásának főszerepét.

1956-ban a cannes-i filmfesztiválon sokakat megigézett törékeny alakja, kifejezőerejének gazdagsága, köztük volt az író Jean Cocteau és a rendező Francois Truffaut is. Az akkor még filmkritikusként alkotó Truffaut azt írta:

anélkül, hogy a húszéves művésznő tudott volna róla, ő volt a fesztivál legnagyobb sztárja, ő érdemelte volna az Arany Pálmát.

Főiskolás éveiben annyit forgatott, hogy három vizsgára nem jutott ideje, ezért diplomáját évtizedekkel később, az elmulasztott vizsgák pótlása nélkül kapta meg.

1958-ban a Nemzeti Színház szerződtette. A következő három évben tíz filmet forgatott, a kor legjobb alkotásaiban játszhatott (Külvárosi legenda, Vasvirág, Édes Anna), Jancsó Miklós rendezte a Csend és kiáltásban, majd a Szerelmem, Elektrában. Ezt követte a Szerelem Makk Károllyal. Megismerkedett későbbi férjével, Maár Gyulával, aki neki írt filmeket, a Déryné, hol van? című alkotásért 1976-ban elnyerte a legjobb női alakítás díját a cannes-i filmfesztiválon.

1978-ban megvált a Nemzeti Színháztól, a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője lett, 1980-tól a Mafilm, 1990 és 1993 között a szolnoki Szigligeti Színház társulatának tagja, 1993 és 1996 között a Művész (Thália) Színház művésze, 1993-tól egy évig igazgatója volt. 1990-től 1992-ig a Magyar Színészkamara elnökeként is tevékenykedett. 2002-ben újra a Nemzeti Színház tagja lett, vendégként más színházakban is fellépett.

Törőcsik Marit a magyar színház- és filmtörténelem meghatározó alkotói rendezték – Fábri Zoltán fedezte fel, mint írtuk, de utána Jancsó Miklós, Szabó István, Makk Károly, Sára Sándor, Gaál István, Herskó János, Rényi Tamás, Mészáros Márta, későbbi férje, Maár Gyula is sokat filmezett vele, színházban pedig – mások mellett – Marton Endre, Major Tamás, Iglódi István, Zsámbéki Gábor, Schwajda György és Vidnyánszky Attila is rendezte. Az elmúlt jó félszázad két legnagyobb orosz rendezőjének, Jurij Ljubimovnak és Anatolij Vasziljevnek is kedvenc színésznője volt, rajongtak páratlan tehetségéért.

Az elmúlt években több alkalommal került hosszabb-rövidebb időre kórházba, 2008 őszén újraélesztést követően kómába esett, és hetekig intenzív kórházi ellátásra szorult.

A művészetét elismerő díjakat felsorolni szinte lehetetlen. 1959-ben Balázs Béla-díjjal, számos nagy nemzetközi fesztiválon a legjobb női alakítás díjával ismerték el, 1994-ben életműdíjat kapott a Magyar Filmszemlén. Kétszer tüntették ki Jászai Mari-díjjal (1964, 1969). Kossuth-díjat (1973) és Kossuth-nagydíjat (1999) is átvehetett, 1971-ben érdemes művész, 1977-ben kiváló művész címet kapott. 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét ítélték neki oda, 2000-ben a nemzet színésze lett.

Törőcsik Mari a Fábri Zoltán által rendezett Édes Anna című film főszerepében, 1958-ban
Fotó: FORTEPAN / FSZEK BUDAPEST GYŰJTEMÉNY / SÁNDOR GYÖRGY

A Prima díjat 2003-ban, a Prima Primissima Jubileumi díját 2007-ben kapta meg. Többször is elnyerte a Színikritikusok Díját. 2011-ben a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjával, 2014-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki, 2015-ben Kölcsey Ferenc-emlékplakettet kapott, 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíjával tüntették ki. 2005-ben Budapest, 2018-ban a Vas megyei Velem, 2019-ben Vas megye díszpolgárává avatták. 2019-ben Kossuth-nagydíjjal tüntették ki több évtizedes pályafutása során kimagasló szakmai hozzáértéssel és alázattal megformált alakításai, ikonikus filmfőszerepek és felejthetetlen színpadi figurák sorát felvonultató, kivételesen gazdag művészi életműve elismeréseként.

A Nemzeti Színház 2015 novemberében gálával és kiállítással ünnepelte a betegséggel küzdő színésznő nyolcvanadik születésnapját, aki könnyeit törölgetve nézte végig kollégái, barátai őt köszöntő előadását,

az évforduló alkalmából pedig így vetett számot: nekem szép és gazdag életem volt.

Ez alkalomból jelentették be a nevét viselő ösztöndíj megalapítását fiatal, tehetséges színinövendékek támogatására.

Így nyilatkozott korábban az Origónak Törőcsik Mari

A lapnak utolsó interjúját Törőcsik Mari 2019 júniusában adta, velemi otthonában, amely így a Velemi melódiák címet viseli, utalva a Varsói melódia című darabra, amely a színésznő értékelése alapján elhozta számára az igazi áttörést.

A beszélgetésre nem sokkal azt követően került sor, hogy a két Kossuth-díja mellé Orbán Viktor miniszterelnöktől Törőcsik Mari átvehette a Kossuth-nagydíjat is, szintén a velemi lakásában.

Ők köszöntötték Törőcsik Marit a 85. születésnapja alkalmából

Orbán Viktor a 85. születésnapja alkalmából Facebook-oldalán köszöntötte Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas színművészt, a nemzet színészét. A kép akkor készült, amikor a miniszterelnök személyesen vitte el a Kossuth-nagydíjat Törőcsik Marinak.

Törőcsik Mari maga a színház, és a színház pedig Törőcsik Mari. Sajátos orgánum, sajátos jelenlét a színpadon, utánozhatatlan gesztusrendszer: ő Törőcsik Mari. Ott van már, és ott is marad a magyar színháztörténetben és a Nemzeti Színházban örökké – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője, miután köszöntötte Törőcsik Marit 85. születésnapján Velemben, a nemzet színészének otthona előtt.

A Nemzeti Színház több tagja, köztük Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Rubold Ödön és Földes László Hobo rövid műsort adott az utcán, Törőcsik Mari ablaka előtt. A színésznő az ablakból nézte az előadást.

Így vettek végső búcsút Törőcsik Maritól

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán a következőképpen búcsúzott Törőcsik Maritól: Drága Mari! Elment hát. Repültünk, Mari, repültünk! Isten Önnel!

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője az Origo megkeresésére nyilatkozott Törőcsik Mariról. Azt mondta: „Nehéz szavakat találnom, megrendültem„. A Nemzeti Színház vezetője hozzátette, hogy 2018-ban ellátogatott a Vas megyei Velemre.

Vidnyánszky Attila a színésznõ portréjánál a színház előtt 2021. április 16-án.
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A nemzet nagy színésznője akkor kijelentette Vidnyánszkynak: most lehetnénk igazán jó barátok, sajnálom, hogy kiestem. A színházigazgató szerint Törőcsik Mari a kora és a betegsége ellenére is folyamatosan vissza akart térni játszani, még akkor is, amikor arról beszélt, hogy már nem állna színpadra.

A nemzet színésze elárulta Vidnyánszkynak, hogy jó a filmjáték, de neki a színház hiányzik.

A Nemzeti Színház vezető színésze, Trill Zsolt két utolsó szerepében együtt játszott Törőcsik Marival, lapunk megkeresésére úgy fogalmazott, a színésznő halálával az utolsó nagy színész ment el abból a generációból.

Színész a színészt a színpadon nem tudja átverni, ha Törőcsik Mari valamit akart, akkor nagyon izgalmasat tudott csinálni mondta Trill Zsolt, aki nem tudja elhinni, hogy Törőcsik Mari meghalt.

A színművészre emlékeztek a Nemzeti Színháznál

A péntek hajnalban elhunyt Törőcsik Marira emlékeztek péntek délután a Nemzeti Színháznál.

A Nemzeti Színház bejáratánál lévő emlékhelyen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere; Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár; Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és a teátrum társulatának tagjai egy-egy szál sárga rózsát helyeztek el Törőcsik Mari portréja előtt.

Törőcsik Mari kedvence a sárga rózsa volt.

A színművész tisztelői az emlékhelyen pénteken 21 óráig, a továbbiakban pedig a hét minden napján 10 és 21 óra között helyezhetik el virágaikat. A színháznál emlékezők a hangszóróból többek között Pilinszky János verseit és a János vitéz részleteit hallhatják felvételről Törőcsik Mari előadásában. A Nemzeti Színház arra kéri a tiszteletüket tevőket, hogy az emlékhelyet, a Nemzeti Színház Hajóorrát a Soroksári út felől kijelölt útvonalon közelítsék meg. A járványhelyzetre való tekintettel azt kérik, fokozottan ügyeljenek a megfelelő távolságtartásra. Ha lerótták kegyeletüket, a tömeg elkerülése érdekében a Duna felőli oldalon, a Nemzeti Színház parkolójának irányába lehet távozni.

Cserhalmi György az Origónak azt mondta: Én nem búcsúzom… Mariska itt marad örökre, ő valóban halhatatlan. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar színész – többek között – a Szerelmem, Elektra és az Eszter hagyatéka című filmben szerepelt együtt Törőcsik Marival.

Koltai Lajos Oscar-díjra jelölt operatőr és rendező Törőcsik Mari halálának hírére azt nyilatkozta az Origónak, hogy Az egyik legnagyobb magyar színésznő búcsúzik, az egyik legnagyobb jelensége a magyar színészetnek, legyen szó színházról vagy filmről. Koltai Lajos olyan filmek alkalmával fényképezte a színésznőt, mint például a Prés, a Végül, a Déryné, hol van? és a Teketória.

Bodrogi Gyula, a nemzet színésze, Törőcsik Mari egykori férje az Origónak azt mondta: Fáj. Nem értem, ez szörnyű. Nagyon-nagyon fog hiányozni, hozzátéve, számára ez az idő most a csendről, a gondolkodásról szól. Törőcsik Mari Bodrogi első felesége volt, de nagyon jó volt a kapcsolatuk a válás után is.

Bodrogi Gyula a színésznő portréinál a Nemzeti Színház előtt 2021. április 16-án
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Borítókép: Törőcsik Mari Madame Armfeldt szerepében Stephen Sondheim – Hugh Wheeler: Egy nyári éj mosolya című színművének próbáján,

a Centrál Színházban 2011 októberében

Hozzászólások

komoly beavatkozás
Betegsége miatt állandó fájdalmakkal él együtt a magyar énekesnő, műteni is kellett
zaklatás / 10 perce
Szatírt láttak Jászberényben
Egy nő a közösségi oldalon osztotta meg történetét.
Gyász
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy FEJES FERENCNÉ (született: Kovács Mária) általános iskolai tanárnő életének 77. évében 2021. május 7-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 21-én 10.00 órakor lesz a szolnoki Kőrösi úti temető ravatalozójában. Kérjük kegyeletüket egy szál virággal fejezzék ki. Fia Ferenc és tisztelői
EMLÉKEZÉS KALÓ FERENC (ny. munkabiztonsági felügyelő) halálának 2. évfordulóján. "Úgy mentél el, mint a madár, elbúcsúzni már nem tudtál. Tiéd a csönd, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Soha el nem múló fájdalommal emlékezik szerető családod
Ezúton tudatjuk néhai NAGY SÁNDOR rokonaival, barátaival, ismerőseivel, hogy szeretett férj, édesapa, nagypapa, testvér, barát, munkatárs búcsúztatóját 2021. június 5-én 11.00 órakor tartjuk a Pétervásárai Mezőgazdasági Szakközépiskola nagytermében. Kérjük a kedves megjelenőket, hogy részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család
"Én vagyok a feltámadás az élet, Aki bennem hisz, még ha meg is halt, Élni fog."Jn.11.25. "Én uram, én Istenem, kezedbe ajánlom lelkemet" v.Zsolt fotó kereszt A gyászoló család megrendülve tudatja, hogy dr. Fazekas Zsuzsanna szemorvos, a szolnoki MÁV Kórház volt dolgozója 2021.május 07-én elhunyt. Engesztelő szentmise áldozat a jászberényi Nagyboldogasszony Főtemplomban 2021. május 18.-án 8.00 órakor. Hamvasztás utáni temetése 2021. május 18.-án 11 órakor a jászberényi Fehértói temetőben lesz. Emlékét szeretettel őrizzük.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és tisztelték, hogy SZŰCS SÁNDORNÉ (született: Varga Zsuzsánna Debrecen 1952. január 2.) 2021. május 11-én örökre megpihent. Búcsúztatása szűk családi körben történik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk HODOSÁN SÁNDORNÉ 2021. március 23-án, életének 89. évében örök nyugalomra lelt. Búcsúztatóját 2021. május 20-án 11.00 órakor a szolnoki temető ravatalozójában tartjuk. Drága emléke szívünkben örökké él. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ID. BOGDANOV GYÖRGY életének 88. évében 2021. május 7-én elhunyt. Szeretett halottunktól 2021. május 18-án (kedden) 12.00 órakor végső búcsút veszünk a szolnoki római katolikus temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Feleségem, Édesanyám, Anyósom, Nagymamánk BALÁZS JÁNOSNÉ (született: Horgász Piroska Mária) türelemmel viselt, hosszú betegség után, életének 83. évében 2021. május 2-án elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 18-án 11.00 órakor a szolnoki római katolikus temető ravatalozójában lesz. A gyászoló család
EMLÉKEZÉS VASAS ISTVÁNNÉ (született: Alapi Veronika) halálának 5. évfordulójára. "Virágerdő sűrűjében pihen egy szív csendesen. Rég nem dobban családjáért, messze vitted Istenem. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, akik szívből szeretnek, nem felednek Téged!" Szerető családod
„A Te katonád voltam Uram, és az te seregedben jártam.” Balassi Bálint Mély fájdalommal, de a Mindenható Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy JAROSEK LÁSZLÓ ISTVÁN (1934-2021) a Szűz Anya hónapjának első napján, május 1-én, méltósággal viselt, hosszú, súlyos betegség után, halhatatlan lelkét visszaadta Teremtőjének. Hamvait, görögkatolikus szertartás keretében 2021. május 15-én 10.00 órakor helyezik örök nyugalomra, a szolnoki Szentlélek görögkatolikus templomban. Emlékét őrzik kedves hazájában és az Atlanti-óceánon túl is gyászoló szerettei
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy SIMON IMRE (háztartásigép szerelő) 2021. április 29-én, életének 74. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Búcsúztatója 2021. május 14-én 11.00 órakor lesz a zagyvarékasi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. Drága emléke szívünkben örökké él. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SOÓS ISTVÁN 87. éves korában, 2021. május 5-én elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 13-án 14.30 órakor lesz a szolnoki római katolikus temetőben. A gyászoló család
EMLÉKEZÉS BALOGH GYULA TAMÁS (1982-2015) halálának 6. évfordulóján. ,,Csak az idő múlik, Feledni nem lehet Szívünk örökké őrzi emlékedet." Szerető családod
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HAGYÁNEK ANDRÁS és HAGYÁNEK ANDRÁSNÉ (született: Szvitek Erika Ilona) életük 78. évében elhunytak. Emlékük szívünkben örökké él. A gyászoló család Pietas Kft.
EMLÉKEZÉS BUNCSEK ZOLTÁNNÉ (született: Forgács Mária) halálának 8. évfordulója alkalmából. Ha rám gondoltok soha ne sírjatok. Hiszen a szívetekben, jó helyen vagyok. Szerető családod
EMLÉKEZÉS CSÉNYI JÓZSEFNÉ (született: Varga Ilona) 1938-2016 halálának 5. évfordulójára. "Nem vársz minket ragyogó szemekkel, Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel, De egy könycsepp a szemünkben Érted él, Egy gyertya az asztalon Érted ég. S bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, Szívből szeretünk, s nem felejtünk Téged! Szerető családod
ÖZV. BODA FERENCNÉ (született: Halász Gizella) életének 96. évében 2021. május 4-én örökre megpihent. Búcsúztatása 2021. május 11-én (kedden) 14.00 órakor lesz az óballai temetőben. A gyászoló család
EMLÉKEZÉS VINCZE ISTVÁN halálának 2. évfordulója alkalmából. "Csak az idő múlik, feledni nem lehet, szívünk örökké őrzi emlékedet." Szeretteid
Fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GYŐRY JÁNOS (Gamó) 2021. április 26-án, életének 64. évében örökre megpihent. Végső búcsút 2021. május 14-én 9.00 órakor a budapesti Szent Gellért templom urnatemetőjében (Budapest XI. ker. Bartók Béla út 149.) veszünk drága szerettünktől. Lelki üdvéért 2021. május 16-án 9.00 órakor lesz szentmise a szolnok-szandaszőlősi Szent Orbán templomban (Krúdy Gy. út 86.). Emléke szívünkben örökké él. A gyászoló család
behozták a lemaradást / 21 perce
Jól haladnak a vetési munkákkal a hazai földeken (videó)
CITROMSÁRGA FIGYELMEZTETÉS / 51 perce
Még érvényben van a zivatarok miatt kiadott elsőfokú riasztás
Szoljon.hu
Környezetkémia / 1 órája
Mikroműanyag van folyóinkban, de ivóvizünk még nincs veszélyben
szépségápolás / 1 órája
Jön a nyár: íme az otthoni lábápolás titka
kvíz / 1 órája
Állat vagy növény? Tudja a helyes választ?
Szoljon.hu
fájdalom / 1 órája
Szívszorító vallomás: apja és keresztapja találta meg a 13 éves Pisti holttestét