Bulvár

2008.07.24. 15:16

Nehéz leszokni a tiniknek

A kezdő kamasz dohányosok gyakran próbálnak meg leszokni a cigarettáról, de többnyire sikertelenül, és a függőség az eddig véltnél korábban kialakulhat - vélik kanadai kutatók. A Kanadai Rák Társaság által támogatott vizsgálatban megállapították, hogy a tinik az első rágyújtás után általában két és fél hónappal már próbálkoznak a dohányzás elhagyásával, és átlagosan 21 hónappal később már elvesztik bizalmukat abban, hogy képesek lennének erre.

Hírextra

Jennifer O''Loughlin kutatásvezető, a Montreali Egyetem munkatársa 319 montreali kamasztól kapott öt éven át, negyedéves gyakorisággal adatokat dohányzási szokásaikról. A gyerekek 12-13 évesek voltak a tanulmány kezdetekor.

A kutató szerint az eredmények azt mutatják, hogy a tinik egyrészt egyre több cigarettát szívnak, másrészt többször megpróbálkoznak a leszokással is. - "Ahogy a sóvárgás, az elvonási tünetek és a (nikotin)tolerancia növekszik, a kezdő dohányosok elveszítik bizalmukat abban, hogy képesek leszokni" - mondta O''Loughlin.

A tanulmányban résztvevő tinik az első slukk után átlagosan 9 hónappal lettek havi-, 19 hónappal heti-, 23 hónappal napi dohányosok.

Egy 1994-ben készült nagy tanulmány azt állapította meg, hogy csak két év elteltével válnak függővé a kezdő dohányzók, O''Loughlin azonban saját felmérése alapján úgy véli, már sokkal korábban megjelennek a függőségre utaló jelek.

A tanulmány ideje alatt a kamaszok 70 százaléka próbálkozott a leszokással, de csak 19 százalékuknak sikerült legalább egy évre felhagyni a dohányzással.

A tanulmány az American Journal of Public Health című, közegészségügyi szaklap szeptemberi számában jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!