Bulvár

2008.11.06. 14:28

Addig verték a fiút, míg felszakadt a hátán a műtéti seb

Egy szolnoki általános iskolában egy bottal úgy megvertek egy másodikos gyereket az osztálytársai, hogy egy műtéti heg felszakadt a hátán. Egy másik diákot pedig kővel véresre csikargattak. Az érintett iskola igazgatónője szerint talán éppen a nyilvánosság segíthet az iskolai agresszió felszámolásában.

Gelei József

Végtelenül szomorú anyuka kereste fel szerkesztőségünket a minap, hogy elmesélje, immár sokadjára milyen agresszív támadás áldozata lett az iskolában második osztályos fia. Nem háborgott, nem hőzöngött, egyszerűen csak értetlenkedésének adott hangott.

Már arccsont—töréssel is végződött verekedés

Nem a szolnoki Fiumei úti Általános Iskolában történt verekedés az első megyénkben, mely napvilágot látott. Az előző tanévben a szolnoki Szentgyörgyi Albert Általános Iskola mellett akaszkodtak össze felsős diákok, majd az egyik belvárosi tanintézmény kapujában egy nagypapának kellett megvédenie idősebb társától egy kisdiákot. Idén ősszel is történt már komolyabb attrocitás iskolában: Jászkiséren arccsont—töréssel végződött két fiú nézeteltérése.— Nem akarom felmenteni a nyolc éves fiamat, mert biztos benne is van hiba, de az azért már sok, ami legutóbb történt vele — kezdte mondandóját. — A gyerek nem egy árulkodós típus, éppen ezért a tanító néninek is csak a legritkább esetben szól, ám a legutóbbi sérülését már nem tudta előttem „kimagyarázni". A kezdeti horzsolások után még volt indoklás, mondván elesett az udvaron, ám mikor úgy belemartak a hónaljába, hogy bedagadtak a mirigyei, mikor lila folttal a szeme alatt jött haza, ám amikor hegyes ceruzától származó szúrt seb volt a kezén, már kiszedtem belőle az igazságot. Kiderült, három osztálytársa már az első naptól kezdve terrorizálja a többieket. Folyamatosan belekötnek a többiekbe, verekszenek és sajnos egyre durvább dolgokat művelnek. Ami betette nálam a kaput, az a hét elején történt. Tudni kell, Benit alig féléves korában megműtötték a hátán, s az a seb roppant nehezen, hónapok alatt gyógyult csak be. Most úgy megverték egy bottal, hogy felszakadt a műtéti heg, s napok óta vérzik. Egyik kis társát pedig lefogták, lerángatták róla a ruhát és egy kővel véresre csikargatták. Könyörgöm, mi lesz ennek a vége? A fiam egyébként változatlanul szeret iskolába járni, jól érzi magát a Fiumeiben.[caption id="" align="alignleft" width="300"] Felszakadt a műtéti heg
[/caption]

Természetesen felkerestük az érintett szolnoki iskola igazgatónőjét.  Meglepetésünkre nem zárkózott el a beszélgetés elől (úgy mint sok kollégája, akik hasonló cipőben járnak), mondván szerinte a nyilvánosság segíthet a kétségtelenül meglévő probléma megoldásában.

— Badarság azt gondolni, hogy bárki is egyedül képes lehet megoldani a gondokat, szerintem a nyilvánosság segíthet a gondok orvoslásában — kezdte az igazgatónő, dr. Láncziné Kiss Mária. — Nyugodtan írja le, hogy mindez a Fiumei úti Általános Iskolában történt. Nem vagyunk rá büszkék, de a dolog megtörtént, s nekünk kell kezelnünk a problémát. Bár a legutóbbi esetet még nem hallottam, de a többiről tudok, lévén kollégáim folyamatosan beszámolnak a problémás ügyekről. Azért annak örülnék, ha a szülők előbb hozzám fordulnának gondjaikkal, s csak utána a nagy nyilvánossághoz. Nem hiszem egyébként, hogy csak nálunk fordulnak elő ilyen esetek, sajnos be kell ismerni, egyre erősebb ez a tendencia országszerte. Az az igazság, egyre fiatalabb korban válnak agresszívvá a gyerekek. Az első lépést viszont nem nálunk teszik meg ezen az úton, hanem otthon, családi körben. Akkor, amikor az óvodás apróságok a szülőknek nem fogadnak szót, s az apukák, anyukák ráhagyják a gyerekre, mondván milyen aranyos, amikor akaratos. Ezek után mire számthatunk az iskolában? Erre csak rátesznek egy lapáttal a tévében látható mai rajzfilmek, melyekben dúl az erőszak. Üvöltöznek, verekszenek, lőnek a főhősök, s ez a példa lebeg állandóan már az 5—6 évesek előtt is.

— A probléma ismert, de mi lehet a megoldás, hogy ne forduljanak elő ilyen esetek?

— Állandó kapcsolatban vagyunk ezeknek a gyerekeknek a szüleivel. Folyamatosan jelezzük feléjük gondjainkat, ám kötelezni semmire nem tudjuk őket. Mi csak tanácsokkal, javaslatokkal láthatjuk el őket, miként próbálják „megfogni", rendre, fegyelemre szoktatni gyerekeiket. Igénybe vehetik az iskolai pszichológus vagy a nevelési tanácsadó segítségét is. A szülők egy része komolyan is veszi, amit mondunk, ám akad olyan, aki meghallgat minket, de nem tesz semmit a változás érekében. A főiskolán nem tanítják a pedagógus hallgatóknak, mit kell ilyen helyzetben tenniük, csak gyakorlatban sajátíthatóak el azok a szakmai fogások, mellyel csökkenthető a veszélyforrás. Pedagógusaink éppen ezért rendszeres résztvevői az ilyen jellegű továbbképzéseknek. Reggel héttől állandó felügyeletet biztosítunk az iskolában, igyekszünk mindent látni és hallani, mindenhol ott lenni. Ennek ellenére tisztában vagyunk vele, Damoklész kardja állandóan ott lebeg felettünk: a jelenlegi helyzetben ugyanis nem védhető ki ezerszázalékosan az agresszivitás megszüntetése, s ha bármi történik, minket vonnak felelősségre. Hosszabb időt vesz igénybe, míg ezek a gyerekek a megfelelő erkölcsi normákat elsajátítják, és sajnos közben folyamatosan sérül valaki. Nincs pénz arra, hogy kiemeljük a problémás gyerekeket a közösségből, mikor lankad figyelmük, s egy nevelő csak velük foglalkozzon.

Felszakadt a műtéti heg -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!