Bulvár

2008.11.07. 14:22

Hibát-hibára halmoztak a rendőrök a vizsgálat során

Több hónapja húzódik egy gyorshajtási ügy, amibe már három megye rendőrkapitánysága kapcsolódott be. Az egész kálváriát egy adminisztrációs hiba okozza, amire máig nem találtak megoldást. Jelenleg a gyorshajtási ügyet tilosban parkolásra változtatták.Vajon mi zajlik a háttérben?

Gelei József

Honlapunk egyik olvasója érdekes történettel kereste fel szerkesztőségünket.

- Május negyedikén, 12 óra 34 perckor gyorshajtás miatt megállított a rendőrjárőr Szolnokon, a Besenyszögi úton, nem messze a város végét jelző határtáblától. A traffipax szerint 68 km/órás sebességgel közlekedtem ott, ahol csak ötvennel lehetett volna - kezdte sztoriját a hölgy. - Jelezte, a szabálysértés miatt feljelent. Nem sokkal később levelet kaptam a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-Főkapitányságtól, miszerint 30.000 forintra büntetnek, mert a Tószegi út 47.(!) előtt a megengedettnél gyorsabban hajtottam. Természetesen válaszoltam a levélre, melyben kértem, hogy postázzák el számomra a felvételt, mivel abban az időben én nem jártam a Tószegi úton, s ezt tanúkkal tudom bizonyítani.

Jogi tanácsot kértünk olvasónk számára

Mit tehet ilyen esetekben az ember? Doktor Lambert István ügyvédtől kértünk jogi tanácsot:

- Bár nyilvánvalóan "csak" elírás történt, azt mondom, ne hagyja annyiban a dolgot. Először is mindenképpen jelezze ajánlott levélben a szabolcsi kapitányságnak a hibát és kérjen magyarázatot a sorozatos bakikra. Az nem magyarázat, hogy túlterhelt a rendőrség, az meg végképp nem az állampolgárokra tartozik, hogy rossz a jelenleg érvényben lévő kormányrendelet, s emiatt csúsznak be a hibák. Ezen kívül a nyíregyházi ügyiratszámra hivatkozva írjon levelet a szombathelyi kapitányságra is, melyben jelezze, milyen kifogásokkal él a büntetés ellen. A közlekedési szabálysértések elévülési határideje egyébként hat hónap.Azt csak közbevetőleg jegyzem meg: a nyíregyházi vizsgáló tisztnek milyen helyismerete lehet Szolnokon, hogy el tudja dönteni, hol készítette a traffipax a fotót? Egy hónap elteltével ismét levelet kaptam Szabolcsból: nem áll módjukban elküldeni a felvételt, csak személyesen tekinthetem meg, állt a hivatalos megfogalmazásban. Ezért ha gondolom, munkaidőben nyugodtan elutazhatok hozzájuk, s akár még fénymásolatot is készíthetek. Mindezért oda-vissza vonatozzak 340 kilométert, s vegyek ki egy szabadnapot a munkahelyemen. Emellett még hiánypótlásra is felszólítottak, mondván a fellebbezéshez 5000 forintot be kell fizetnem. Megtettem. Immár szeptember elejét írtunk, mikor újfent levelet kaptam Nyíregyházáról:

"Tájékoztatom, hogy a fenti számú ügyben hozott - közigazgatási bírság kiszabásáról szóló - határozat 2008. 06. 12-én az Ön részére kézbesítésre került, mely határozatommal szemben a 15 napos határidőn túl fellebezést nyújtott be. Az Ön által benyújtott fellebbezést az országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közlekedésrendészeti Osztály Szombathelyi Szervezeti Egységéhez felterjesztettem. 2008. 09. 08. xy közlekedésrendészeti osztályvezető." Szolnokon történt gyorshajtás ügyében a Szabolcsi kapitányság vizsgálódik első fokon, majd a fellebbezést az ország túl végében, a közel négyszáz kilométerre lévő Vas megyében bírálják el?

Ez azért már kicsit komikusan hangzik. Az igazi meglepetés azonban csak ezt követően ért. Szeptemer utolsó napján ismét hivatalos levelet kézbesített számomra a posta. A feladó még mindig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-Főkapitányság volt: "Végzés:  A közigazgatósági és hatósági eljárásban a fellebbezésére rendelkezésre álló határidő elmulasztása miatt beadott igazolási kérelmének helyt adok. Indoklás: Hatóságunk 2008. május 22-i dátommal kelt határozatában, járművel történő megállásra és várakozásra vonatkozó szabályok megsértése miatt, mint a gépjármű üzembentartóját, 30.000 forint pénzbírsággal sújtotta. .... 2008. 09. 30. xy közlekedésrendészeti osztályvezető."

Hihetetlen, a Besenyszögi úton elkövetett szabálysértésemből, így lett öt hónap alatt előbb Tószegi úti gyorshajtás, majd az ötödik levélváltás után tilosban való parkolás. És mindez úgy, hogy nem a lakhelyem szerinti megyei kapitányág vizsgálta az ügyet, mely megfelelő helyismerettel rendelkezik, hanem a Szolnoktól keletre, 170 kilométerre fekvő Nyíregyháza, majd az ország nyugati szélén, tőlünk 350 kilométerre lévő Szombathely - fejezte be mondandóját a saját elmondása szerint első közlekedési szabálysértését elkövető hölgy.

Természetesen megkerestük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-Főkapiányság illetékesét, miként vélekedik a történtekről.

- Mi hozott anyagból dolgozunk, azaz a Szolnok megyei kollégáktól kaptuk meg az ominózus felvételt és a helyszíni leírást - tudtuk meg dr. Reményi László őrnagy, Közigazgatási és hatósági alosztályvezetőtől. - Ha hiba történt, még ott követték el, nbár ez nem menti fel a rendőrséget. Gondolom elírás történhetett, hiszen a traffipax telepítési naplójában visszakereshető, hol készített felvételt. A hiba úgy gondolom korrigálható lett volna. Sajnos nem ez történt, sőt újabb baki követte. Én is csak találgatni tudok: vélemény szerint a jegyzőkönyv kiállításakor a számítógépben maradhatott az előző szabálysértés, s a kolléga figyelmetlenül járt el. Nem akarok mentegetőzni, de sajnos a jelenlegi kormányrendelet, miszerint régiós elvek alapján egy kapitányság vizsgálja három megye ügyeit, olyan megterhelést ró ránk, mely magában hordozza a hiba lehetőségét.

Többezer ügyet vizsgálunk. Ezek száma napról, napra nő, s egyre inkább összetorlódnak. Nem véletlen, hogy naponta tucatszámra kapjuk a lakossági észrevételeket: többszáz kilométereket kell utazniuk, szabadnapokat kell kivenniük azoknak, akik élni akarnak állampolgári jogaikkal és bele kívánnak tekinteni saját aktájukba. Olvasójuknak is csak azt tudom javasolni, ismét jelezze észrevételét, és újra kivizsgáljuk esetét.

A Szolnok megyei kapitányságon utána néztük, 2008. május 4-én hova volt telepítve traffipax a megyeszékhelyen. Ezek szerint délelőtt a Tószegi úton, majd 12 óra után a Besenyszögi úton mérték az autók sebességét a rendőrök.

- Bár nyilvánvalóan "csak" elírás történt, azt mondom, ne hagyja annyiban a dolgot. Először is mindenképpen jelezze ajánlott levélben a szabolcsi kapitányságnak a hibát és kérjen magyarázatot a sorozatos bakikra. Az nem magyarázat, hogy túlterhelt a rendőrség, az meg végképp nem az állampolgárokra tartozik, hogy rossz a jelenleg érvényben lévő kormányrendelet, s emiatt csúsznak be a hibák. Ezen kívül a nyíregyházi ügyiratszámra hivatkozva írjon levelet a szombathelyi kapitányságra is, melyben jelezze, milyen kifogásokkal él a büntetés ellen. A közlekedési szabálysértések elévülési határideje egyébként hat hónap.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!